Sherida Spitse: ‘We hebben nu alles in eigen hand’

Sherida Spitse: ‘We hebben nu alles in eigen hand’

Sherida Spitse: ‘We hebben nu alles in eigen hand’

29 apr 2023

Ajax-aanvoerder Sherida Spitse sprintte direct na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Shona Skukrula linea recta naar keeper Lize Kop. Een begrijpelijke spurt, want de goalie was de absolute uitblinker in de Eredivisie-topper tegen FC Twente (1-0). “Zij heeft geweldig gekeept. En als team hebben we hard gestreden.”

Lees ook: Titelstrijd naar kookpunt; Ajax verslaat FC Twente in topper

Het Ajax-feestje mocht even gevierd worden, maar bij Spitse ging met al haar ervaring de knop wel meteen om. “We hebben eigenlijk nooit van FC Twente gewonnen. Alleen in de beker vorig jaar. Vandaag hadden we nog kans en die hebben we gegrepen”, zei Spitse voor de camera van ESPN. “Maar we zijn er nog niet. We moeten volgende week tegen PEC Zwolle ook nog aan de bak. Toch is dit natuurlijk wel heel lekker, want we staan nu bovenaan en hebben echt alles in eigen hand.”

Spitse besefte dat Ajax het bij vlagen lastig had, met name in het eerste kwartier na rust toen FC Twente een aantal grote kansen kreeg en twee keer de lat raakte. “Daar kwamen we doorheen. Dan hoop je dat die 2-0 valt, want dan is het klaar. Dat gebeurde niet, maar 1-0 is ook genoeg hè”, lachte de Friezin in Amsterdamse dienst.

‘Vandaag mocht het ook lelijk’

Daar was Lize Kop het hartgrondig mee eens. “Dit zijn de mooie wedstrijden. Ik ben trots op het team dat we zo hebben gestreden. Als Nederlanders en zeker als Ajacieden willen we altijd mooi voetbal zien, maar vandaag mocht het ook lelijk. De drie punten waren het belangrijkste.” Kop had daar een groot aandeel in met tal van fraaie saves. “Ik voel al langer dat ik weer terug op mijn oude niveau ben. Bij Ajax komt dat vaak niet aan het licht, omdat we vaker de bal hebben dan de tegenstander. In dit soort wedstrijden is er voor mij ook meer weerstand en kom ik vaker in actie.”

Winst en verlies: Fenna Kalma krijgt de troostende hand van Lisa Doorn.

‘Hadden moeten scoren’

Voor FC Twente waren de druiven vanzelfsprekend zuur. “Als je een wedstrijd wilt winnen, dan moet je scoren. Dat hebben wij vandaag nagelaten. Zo simpel is het”, stelde captain Renate Jansen. “Wij waren de bovenliggende ploeg. Het veldspel was goed, de tactiek klopte en we creëerden kansen. Ajax scoort door een onoplettendheid van ons. Uiteindelijk hebben wij veel kansen gecreëerd en daar moet er natuurlijk wel minimaal een van zitten. In topwedstrijden kreeg je normaal niet zoveel kansen.”

Jansen, die vanwege een opspelende kuitblessure vroegtijdig werd gewisseld, weigert de handdoek al in de ring te gooien. De strijd om de titel is nog niet gestreden. “We gaan er volgende week tegen Feyenoord alles aan doen en zullen die wedstrijd net als alle andere aanvliegen. Alleen zijn we nu afhankelijk van het resultaat van Ajax. Dat was niet nodig geweest.”