Titelstrijd naar kookpunt: Ajax verslaat FC Twente in topduel

Titelstrijd naar kookpunt: Ajax verslaat FC Twente in topduel

Titelstrijd naar kookpunt: Ajax verslaat FC Twente in topduel

29 apr 2023

De strijd om de landstitel in de Azerion Vrouwen Eredivisie wordt op de laatste speeldag beslist. Terwijl FC Twente zaterdagmiddag bij een overwinning de kampioensschaal zou veroveren, pakte uitgerekend Ajax in het onderlinge topduel de laatste strohalm: 1-0. Daardoor zijn de rollen compleet omgedraaid en hebben de Amsterdamse vrouwen opeens de beste papieren in handen.

Lees ook: reacties van Sherida Spitse, Lize Kop en Renate Jansen

Ajax had op de Toekomst een zege nodig om de kampioensaspiraties levend te houden. Dankzij een vroege treffer van Tiny Hoekstra lukte dat ook. De tweevoudig landskampioen nam de koppositie van Twente over en gaat nu met een voorsprong van één punt de laatste speelronde tegemoet. Die wordt zondag 7 mei gespeeld. Ajax gaat op bezoek bij PEC Zwolle, voor FC Twente wacht een thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Een middag om zeker één oor bij de ouderwetse transistorradio te houden, want beide duels beginnen gelijktijdig: om 14.30 uur.

Matchwinner Tiny Hoekstra wordt op de hielen gezeten door Kim Everaerts.

Hooggespannen verwachtingen

De verwachtingen waren vooraf hooggespannen. Natuurlijk bij de bezoekers die vol hoop en vertrouwen waren dat ze in het hol van de leeuw het karwei konden klaren en zich met een negende landstitel tot de absolute recordkampioen van Nederland zouden kronen. Maar ook de thuisploeg was klaar voor een intense strijd. Ook al had Ajax dit seizoen al drie keer verloren van de grote rivaal – Supercup, competitie en KNVB Beker – vandaag zou het de titelstrijd zomaar volledig op zijn kop kunnen zetten.

Ondanks de bomvolle tribunes en het perfecte voetbalweer maakte de topper op de Toekomst de verwachtingen qua voetbalniveau niet waar. De immense spanning en strijdlust vergoedde echter veel. Heel veel. Daardoor bleef het duel tot de allerlaatste seconde boeien.

Wieke Kaptein, uitblinker aan Twentse-zijde, in duel met Eshly Bakker.

Felle start Ajax

Terug naar het begin. Met de aanvallend ingestelde Nadine Noordam als verrassende rechtsback begon Ajax fel aan het duel. De formatie van coach Suzanne Bakker zat de tegenstander fel op de huid en gaf na vijf minuten via een gevaarlijk schot van Eshly Bakker al een eerste waarschuwing. Aan de overzijde deed Renate Jansen hetzelfde door met een schot van buiten de zestien vol de paal te raken.

Nog geen minuut later was het toch Ajax dat kon juichen. Uit een corner van FC Twente schakelde de ploeg razendsnel om en sprintte Chasity Grant op Daphne van Domselaar af. Haar schot werd door de keeper van Oranje niet goed verwerkt, waardoor de meegesprintte Tiny Hoekstra eenvoudig haar 14e competitiegoal binnen kon tikken: 1-0. Een mooie opsteker voor de thuisploeg. Aan de andere kant was er nog tijd genoeg voor FC Twente, dat pas de vijfde tegentreffer van het seizoen incasseerde, om de zaken recht te zetten.

Ajax viert de 1-0 van Tiny Hoekstra, in de 14e minuut.

Paal en twee keer lat

Met de pas 17-jarige Wieke Kaptein, die eerder deze maand haar Oranjedebuut maakte, als grote aanjager namen de Tukkers het initiatief van de wedstrijd over. Er kwamen goede kansen voor Elena Dhondt en Marit Auée, en in het eerste kwartier na rust was het ook bijna raak voor Suzanne Giesen, Fenna Kalma, Wieke Kaptein en Renate Jansen. Die laatste twee speelsters hadden pech dat de lat hen in de weg zat, bij de overige Twentse kansen was Ajax-keeper Lize Kop de grote spelbreker.

Daarmee was meteen de grote uitblinker van deze Eredivisie-topper genoemd. De Ajax-goalie straalde vertrouwen en vastberadenheid uit en viel op deze zonnige aprilmiddag niet te passeren. Dankzij het geweldige keeperswerk van Kop overleefde de thuisploeg dat stormachtige eerste kwartier van de tweede helft. Het gaf de ploeg een enorme boost. In het laatste half uur waren de beste kansen namelijk voor de Amsterdamse vrouwen die via hun topscorer Romee Leuchter drie uitstekende mogelijkheden op een grotere marge kregen maar die niet benutten.

Uiteindelijk bleek het ook niet nodig. Ajax bleef in de spannende slotfase overeind, ook toen FC Twente-coach Joran Pot vier aanvallende wissels binnen de lijnen bracht en het over de opportunistische boeg gooide. De gelijkmaker, die de regerend landskampioen nog steeds een heel goede uitgangspositie voor de laatste speelronde zou bieden, bleef echter uit. Een unicum, want FC Twente vond dit seizoen in alle voorgaande 18 competitiewedstrijden altijd het net.

Lucienne Reichardt, manager vrouwenvoetbal van de KNVB, neemt de schaal weer mee terug naar Zeist.

Schaal terug in de kofferbak

Aan Amsterdamse zijde was de ontlading enorm, bij sommige Twente-speelsters vielen tranen. Beide emoties waren begrijpelijk, maar nog wel voorbarig. Lucienne Reichardt, manager vrouwenvoetbal van de KNVB, legde de zilveren kampioensschaal weer terug in de kofferbak. Die blijft nog een weekje in Zeist. Volgend weekend, op zondag 7 mei om precies te zijn, zal ze de originele schaal vermoedelijk mee naar Zwolle nemen nu Ajax op poleposition staat om de landstitel van het seizoen 2022/’23 binnen te slepen. Of ligt er toch nog een stunt in het verschiet? Hoe het ook afloopt, de Azerion Vrouwen Eredivisie krijgt een geweldig slotstuk.

Nog een extra feestje: Ajax is dankzij de 1-0 zege op FC Twente periodekampioen en doet volgende maand mee in de strijd om de Eredivisie Cup.