Speelronde 11: Kan PSV gat naar Ajax verkleinen?

Speelronde 11: Kan PSV gat naar Ajax verkleinen?

Speelronde 11: Kan PSV gat naar Ajax verkleinen?

8 dec 2023

FC Twente kan in speelronde 11 bij winst op AZ de wintertitel vieren in de Azerion Vrouwen Eredivisie. De Tukkers hebben een gat van vijf punten geslagen naar rivaal Ajax. Daarachter staat het dichter op elkaar hoewel nummer twee Ajax nog wel een aantal wedstrijden tegoed heeft. De ploeg van Suzanne Bakker reist zondag naar Eindhoven voor het duel met PSV dat vierde staat en de achterstand van acht verliespunten op nummer twee wil verkleinen. 

PSV thuis productief

PSV scoort makkelijk. Vooral in thuiswedstrijden is de ploeg van Roeland ten Berge productief. Joelle Smits en Chimera Ripa bevinden zich in de top tien van de topscorerslijst. Maar ook Nina Nijstad, Gwyneth Hendriks en Indiah Paige-Riley kunnen een doelpunt maken. Zera Hulswit en Maxime Snellenberg, die haar debuut maakte bij Jong Oranje, voeren de assist-ranglijst aan. In de vorige speelronde doorbrak PSV het uit-syndroom door bij Feyenoord te winnen (0-2) en op te stomen naar de vierde plaats op twee punten van Ajax. De ploeg van Suzanne Bakker is gewaarschuwd want ook FC Twente had het lastig in Eindhoven en nam met moeite (1-2) de drie punten mee naar Enschede. 

Romée Leuchter hield met een puike voorzet op het hoofd van Damaris Egurrola de Olympische droom van Oranje levend.

Glimlach

Over assists gesproken. Romée Leuchter keerde met een grote glimlach terug in Amsterdam na de sensationele zege van Oranje op België in de UEFA Women’s Nations League. In een slotfase die voelde als een ritje met een duizelingwekkende achtbaan transformeerde de spits in aangever en legde zij de bal met nog een paar tellen op de klok perfect op het hoofd van Damaris Egurolla. Oranje mag nog dromen van de Olympische Spelen. Om de hoop op prolongatie van de titel levend te houden, heeft Ajax de doelpunten van Leuchter hard nodig. Puntverlies kunnen de Amsterdammers zich niet meer veroorloven. 

FC Twente is niet te stoppen in de Azerion Vrouwen Eredivisie.

Foutloos

FC Twente speelt de nare smaak van de Champions League uitschakeling weg in de Azerion Vrouwen Eredivisie. In de vorige speelronde omzeilde de ploeg van Joran Pot eenvoudig de in potentie lastige klip FC Utrecht met 4-0. FC Twente blijft maar foutloos en wil zondagmiddag voor eigen publiek met AZ een nieuwe parel aan de overwinningskroon rijgen. AZ wisselt dit seizoen stuivertje met sc Heerenveen om de laatste plaats. De verdediging van FC Twente zal wel Floor Spaan in de gaten moeten houden. De slimme spits is met zes goals verantwoordelijk voor twee-derde van de AZ-productie tot nu toe. 

Topschutter Tessa Wullaert neemt het doel van ADO Den Haag stijlvol onder vuur.

Duel der topschutters

FC Utrecht – Fortuna Sittard is het duel tussen twee topschutters. Tessa Wullaert voert op dit moment de topscorerslijst aan. De Belgische vedette is op haar plek in Sittard en heeft al acht doelpunten op haar naam. Dat is niet zo gek want de Limburgse ploeg is samen met FC Twente het meest productief in de Azerion Vrouwen Eredivisie. FC Utrecht – spits Eshly Bakker heeft ook al zeven keer gescoord. Waar FC Utrecht speelt, is het vaak spektakel. Dat is te zien aan het doelsaldo van de ploeg van Linda Helbling: 17 doelpunten voor en 21 tegen. Alle reden dus om zondag naar Sportpark Zoudenbalch te gaan voor de wedstrijd tussen de nummer vijf en drie. 

Evi Maatman maakte tegen Feyenoord haar eerste doelpunt van het seizoen.

Herpakken

PEC Zwolle sluit het linkerrijtje af op slechts drie punten van nummer drie Fortuna Sittard. De talentvolle ploeg herpakte zich knap met een 2-0 zege op Feyenoord na een ietwat mindere serie – verlies tegen Ajax (geen schande) en een gelijkspel tegen Excelsior. Coach Olivier Amelink keek tevreden toe dat na topschutter Bo van Egmond dit keer ook de andere aanvallers Evi Maatman en Zoë Zuidberg trefzeker waren. PEC Zwolle gaat op bezoek bij Telstar dat de zaakjes defensief op orde leek te hebben na twee grote nederlagen in het begin van het seizoen. Maar uit bij Fortuna Sittard ging het weer helemaal mis: 7-1. Telstar heeft de meest goals tegen van alle ploegen in de Azerion Vrouwen Eredivisie, maar ook de ploeg van Marelle Worm heeft dit seizoen al eerder bewezen dat het zich kan herpakken na een teleurstellend resultaat.

ADO Den Haag wil in het spoor van de subtop blijven.

Vizier op linkerrijtje

Feyenoord leek na een dramatische start – het stond zelfs even laatste – de weg naar boven te hebben gevonden, maar kon dat goede gevoel niet vasthouden tegen PEC Zwolle. Zaterdagmiddag komt  ADO Den Haag op bezoek en alleen met een overwinning houdt de ploeg van Jessica Torny het linkerrijtje enigszins in het vizier. Hetzelfde geldt eigenlijk voor ADO Den Haag dat zich wel heeft losgemaakt van de onderste vijf ploegen, maar met een inhaalduel tegen Ajax in het verschiet de drie punten hard nodig heeft om in het spoor van de subtop te blijven.

sc Heerenveen – speler Ana Nassette in duel om de bal tegen Fortuna Sittard.

Punten pakken

Zowel Excelsior als sc Heerenveen zullen voorafgaand aan hun onderlinge duel in Rotterdam denken: vandaag kunnen we punten pakken. Vooral sc Heerenveen heeft de punten hard nodig om van de laatste plaats af te komen. Het grootste probleem voor de ploeg van Hans Schrijver is dat het aardige veldspel vaak rond de zestien van de tegenstander stokt. sc Heerenveen scoorde dit seizoen pas twee keer. Bij Excelsior wisselen de goede en slechte resultaten elkaar af. De overwinning op stadgenoot Feyenoord in de derby wordt gekoesterd. Winst tegen sc Heerenveen zou betekenen dat de ploeg van Richard Mank het puntentotaal van het hele vorige seizoen al overtreft. 

Ga naar het volledige programma van de Azerion Eredivisie Vrouwen

Ga naar de samenvattingen van de eerder gespeelde wedstrijden dit seizoen