Oranje treft Belgische topspits Tessa Wullaert: ‘Ik voel me thuis bij Fortuna’

Oranje treft Belgische topspits Tessa Wullaert: ‘Ik voel me thuis bij Fortuna’

Oranje treft Belgische topspits Tessa Wullaert: ‘Ik voel me thuis bij Fortuna’

4 dec 2023

De OranjeLeeuwinnen spelen dinsdagavond in het Koning Willem II Stadion de Derby der Lage Landen tegen het België van topspits Tessa Wullaert. De 30-jarige Vlaamse doelpuntenmachine staat op het verlanglijstje van Europese topclubs, maar koos anderhalf jaar geleden bewust voor een avontuur bij Fortuna Sittard. ‘De Nederlandse mentaliteit ligt mij wel.’

Wullaert (125 interlands, 77 doelpunten) demonstreerde haar klasse eind oktober in de Women’s Nations League. Vicewereldkampioen Engeland had België de eerste helft bij de strot en leidde met 1-2. Maar toen kreeg Wullaert het op haar heupen. Op slag van rust werd ze de diepte ingestuurd en schoot ze België terug in de wedstrijd (2-2). Vijf minuten voor tijd voltooide ze vanaf de penaltystip het Belgische sprookje (3-2). De overwinning op de ploeg van Sarina Wiegman is misschien wel het hoogtepunt in de geschiedenis van het Belgische vrouwenvoetbal.

Kort na de masterclass van Wullaert in de topwedstrijd tegen Engeland stroomden vanuit Spanje de aanbiedingen voor haar binnen. Maar die legde ze rigoureus naast zich neer. ‘Ik hoef helemaal niet weg bij Fortuna Sittard. Ik zit hier op mijn plek’, zegt de oud-speelster van Manchester City en VfL Wolfsburg. ‘Het liefst voetbal ik niet meer zo ver van huis. Mijn privéleven is voor mij net zo belangrijk als het voetbal. Ik wil mijn familie en vrienden kunnen blijven bezoeken. Dan presteer ik het best.’

210 kilometer rijden vanuit België

Wullaert woont nog altijd in België, in Harelbeke vlakbij Kortrijk. Elke week stapt ze in haar auto om de rit naar Sittard af te leggen van 210 kilometer. Meestal doet ze er 2,5 uur over. Er zijn soms weken waarin ze twee keer heen en twee keer terug rijdt. Haar hond – Jean-Marie Waf – neemt ze telkens mee. Wanneer ze de volgende dag een wedstrijd moet spelen of moet trainen, slaapt Wullaert in haar studio in Sittard. ‘Op vrije dagen ben ik lekker thuis bij mijn vriend in België. Op dagen dat ik vanuit Harelbeke naar Sittard rijd om te gaan trainen, vertrek ik om 7 uur ’s ochtends. Ik moet dwars door de files heen. Maar ik heb het er voor over. Ik heb het bij Fortuna naar mijn zin.

Tessa Wullaert zet een actie in tegen ADO Den Haag

Dat Wullaert in de Azerion Vrouwen Eredivisie speelt, blijft bijzonder. Na haar avonturen in Engeland en Duitsland keerde zij in 2020 terug bij haar oude liefde Anderlecht, dichter bij huis en haar vriend. Maar de Belgische competitie bood de topspits te weinig uitdaging. Opnieuw een avontuur aangaan in een ver buitenland en haar vriend maandenlang moeten missen, was voor haar geen optie. In de Azerion Vrouwen Eredivisie vond ze een alternatief.

Wullaert: ‘De Nederlandse competitie is van een hoger niveau dan de Belgische. Topclubs in België kunnen waarschijnlijk nog wel aardig meedoen in Holland. Maar de rest niet, verwacht ik. Over de breedte is de Nederlandse competitie sterker.’

‘Jullie Hollanders zijn recht door zee’

Vorig seizoen eindigde Fortuna Sittard als derde. Wullaert maakte twintig doelpunten. Alleen de naar VfL Wolfsburg vertrokken Fenna Kalma eindigde op de topscorerslijst boven haar. Dit seizoen staat de teller van Wullaert op acht doelpunten. Ze neemt nu de leiding in het klassement.

Wullaert: ‘In mijn eerste maanden bij Fortuna Sittard was het best even wennen. Maar eerlijk gezegd is het dat soms nog steeds. Zeker wanneer ik net ben teruggekomen van de Belgische nationale ploeg. Soms ontbreken bij Fortuna de automatismen nog. Vooral voorin blijft het zoeken. Ik denk dat ik de meeste assists vanuit de achterhoede krijg in plaats vanuit het middenveld of vanaf de flanken. Met mijn ervaring probeer ik de voorhoede bij te sturen.’

Tessa Wullaert is blij met een goal voor Fortuna Sittard

Wullaert is geen doorsnee Belg. Ze is directer dan de gemiddelde Nederlander. ‘Ik ben iemand die op het veld aangeeft hoe ze het wil hebben. Ik ben recht door zee. Jullie Hollanders staan daar bekend om: dingen benoemen zoals ze zijn. Ik hou daarvan. Mede daardoor voel ik mij thuis in Nederland en bij Fortuna Sittard.’

Ligt haar toekomst ook de komende jaren in Sittard? ‘Mijn contract loopt aan het eind van het seizoen af. In januari gaan we praten. Zolang de ambitie van de club blijft om in de top van Nederland te spelen, zit ik hier op mijn plek.’