Speelronde 9: Ajax – FC Twente, duel om de koppositie

Speelronde 9: Ajax – FC Twente, duel om de koppositie

Speelronde 9: Ajax – FC Twente, duel om de koppositie

17 nov 2023

Vier dagen na de sensationele triomf op Paris Saint Germain in de Champions League staat er voor Ajax opnieuw een topduel op het programma. Koploper FC Twente komt zondag vanaf 12.15 uur een voorsprong van twee punten verdedigen op Sportpark de Toekomst. Een dag eerder staan in Utrecht de nieuwkomers FC Utrecht en AZ tegenover elkaar. De aftrap is om 14.00 uur. Beide duels in de Azerion Vrouwen Eredivisie zijn live te volgen op ESPN.

Tiny Hoekstra op weg naar een doelpunt tegen FC Utrecht.

Roze wolk

Ajax leeft op een roze wolk na het fantastische Champions League debuut in de Johan Cruijf Arena. De Europese topclub Paris Saint Germain werd voor ruim 13.000 toeschouwers met 2-0 verslagen dankzij treffers van Tiny Hoekstra en Sherida Spitse. Tijd om te genieten van dit unieke moment is er niet want zondag komt koploper en rivaal FC Twente naar Sportpark de Toekomst. De ploeg van Joran Pot was ook dichtbij de groepsfase van de Champions League en zal inspiratie putten uit het Europese succes van Ajax. Al is het maar om te laten zien dat zij het niveau ook aankunnen. FC Twente legde Ajax aan het begin van het seizoen over de knie in de strijd om de Super Cup en is in de competitie nog foutloos. Ajax morste al twee punten tegen Telstar en heeft zondag een zege nodig om de opgelopen schade in de competitie te repareren.

Eshley Bakker nestelde zich met twee goals tegen Excelsior op de tweede plaats van de topscorerslijst.

Comeback

Een dag eerder staan op Sportpark Zoudenbalch FC Utrecht en AZ tegenover elkaar. Beide clubs keerden dit seizoen terug in de Azerion Vrouwen Eredivisie, maar de ene comeback is de andere niet. FC Utrecht is de trotse nummer drie. Na twee fikse nederlagen op rij kon de ploeg van Linda Helbling eindelijk weer eens juichen door de 2-0 zege op Excelsior. Eshley Bakker maakte in dat duel al weer haar zesde doelpunt van het seizoen. AZ zakte na de nederlaag tegen Feyenoord naar de laatste plaats. De jonge ploeg van Mark de Vries was zeker niet de mindere op Varkenoord, maar komt moeizaam tot scoren. AZ was in zeven wedstrijden pas zes keer trefzeker. Jolijn Spaan nam de helft van die productie voor haar rekening.

Assist-koningin Zera Hulswit (PSV) ontwijkt een tackle van Kimberly Smit (Excelsior).

Linkerrijtje

De overige vier duels in de Azerion Vrouwen Eredivisie staan op vrijdagavond geprogrammeerd. Het meest in het oog springt het affiche Feyenoord – PSV. Feyenoord heeft na twee zeges op rij de laatste plaats achter zich gelaten. Bij winst op PSV lonkt het linkerrijtje. De Eindhovenaren maakten het FC Twente knap lastig op de eigen Herdgang maar verloren toch nipt met 1-2. Assist-koningin Zera Hulswit – die al vijf keer aan de basis een doelpunt stond – was dit keer trefzeker voor PSV. Het vertoonde spel tegen de koploper moet PSV vertrouwen geven ook buitenshuis goed te presteren. In uitwedstrijden wist de ploeg van Roeland ten Berge pas twee punten te pakken.

Excelsior-aanvaller Sabrine Ellouzi in duel met Puck Donker van Telstar

Flow

Ook aan de andere oever van de Maas branden vrijdagavond de lichtmasten. Excelsior ontvangt het verrassende PEC Zwolle. De Rotterdammers zaten in een succesvolle flow maar werden daar in de vorige speelronde ruw uitgehaald door FC Utrecht dat in de slotfase toesloeg: 2-0. PEC Zwolle overkwam hetzelfde tegen Ajax. De ploeg van Olivier Amelink hield Ajax lang op 1-1 maar moest een kwartier voor tijd toch buigen voor de individuele klasse van Sherida Spitse en Chasity Grant: 1-3. 

Lisanne Dik viert de eerste goal van sc Heerenveen.

Eerste goal

Nummer vier Fortuna Sittard was na vier duels koploper, maar heeft inmiddels al een maand niet meer gewonnen. Dat in die periode duels tegen Ajax en FC Twente op het programma stonden, verklaart een deel. Maar afgelopen weekend bleef de ploeg van Roger Reijners steken op een 1-1 gelijkspel bij ADO Den Haag, door een late gelijkmaker van ADO Den Haag – spits Lobke Loonen. Vrijdagavond komt sc Heerenveen op bezoek in het Fortuna Sittard Stadion, dat vorige week de eerste goal van het seizoen vierde. De treffer van Lisanne Dik tegen Telstar betekende ook drie punten, waardoor sc Heerenveen de laatste plaats achter zich liet.

Telstar gaat thuis tegen ADO Den Haag op zoek naar het goede gevoel.

Loonen ‘on fire’

Ook voor Telstar is het al meer dan een maand geleden dat de ploeg drie punten kon bijschrijven. De thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag biedt nieuwe kansen om de negatieve spiraal te doorbreken. Dan zal de Telstar-verdediging wel Lobke Loonen in toom moeten houden. De ADO Den Haag – spits is ‘on fire’ en al drie wedstrijden op rij trefzeker. Bij winst in de IJmond houdt ADO Den Haag de subtop in het vizier.

Ga naar het volledige programma van de Azerion Vrouwen Eredivisie

Bekijk hier de samenvattingen van de tot nu toe gespeelde wedstrijden