Spelen in de Champions League is voor Chasity Grant een droom die uitkomt

Spelen in de Champions League is voor Chasity Grant een droom die uitkomt

Spelen in de Champions League is voor Chasity Grant een droom die uitkomt

15 nov 2023

De snelle rechtsbuiten Chasity Grant (22) speelde tot 2020 voor ADO Den Haag, in de middenmoot van de Eredivisie. Deze week debuteert ze met Ajax in de Champions League. ‘Hier heb ik altijd van gedroomd.’

Voor het eerst in de geschiedenis doet er een Nederlandse club mee aan de groepsfase van de Champions League voor vrouwen. Het is de kennissenkring van Grant niet ontgaan. Overal waar ze haar gezicht laat zien, gaat het gesprek al snel over het iconische Europese clubtoernooi. ‘Echt iedereen heeft het erover. Wie ik ook spreek. Mijn vrienden, mijn familieleden: allemaal beginnen ze over de Champions League. Zelfs mensen die helemaal niets met voetbal hebben. Het leeft.’

Champions League-wedstrijden hebben altijd iets magisch. Uit zichzelf begint Grant over het sprookjesachtige seizoen van de mannen van Ajax (2018/2019), toen zij zowel Real Madrid als Juventus uitschakelden en de halve finale bereikten. Ze hoopt dat zij nu zelf met de vrouwen van Ajax het voetbalpubliek eveneens kan trakteren op onvergetelijke ervaringen. Alle ingrediënten zijn daarvoor aanwezig. Ajax speelt de poulewedstrijden bijvoorbeeld niet op De Toekomst, maar in de Johan Cruijff ArenA. Voor duizenden of misschien wel tienduizenden toeschouwers. De duels worden uitgezonden door de NOS.

Grant: ‘Spelen in de Champions League is voor mij een droom die uitkomt. Als klein meisje keek ik er al naar. Nu sta ik zelf op het veld, tegen de beste clubs van Europa. Met Ajax kunnen we onszelf op de kaart zetten. Dit is het podium om het beste in jezelf naar boven te halen. Heel Europa kijkt hiernaar.’

Chasity Grant aan de bal tegen FC Twente

Zware poule

Ajax opent het bal woensdagavond tegen Paris Saint-Germain, waar de Nederlandse internationals Lieke Martens en Jacky Groenen spelen. Een prachtige wedstrijd voor de Amsterdammers om voor eigen publiek de groepsfase mee te beginnen. Verder bestaat de poule uit Europese topclubs Bayern München en AS Roma. Net als Paris Saint-Germain haalden zij vorig seizoen de kwartfinale. Ajax heeft het dus zwaar getroffen.

Grant: ‘Het is een zware poule. Ik denk niet dat we het veel zwaarder hadden kunnen treffen. Maar uiteindelijk zijn dit wel de wedstrijden die je wilt spelen. Bovendien zijn wij de underdog. We hebben niets te verliezen en gaan ons uiterste best doen om voor een stunt te zorgen. We hopen vooral dat we als team een goed gevoel aan de Champions League overhouden. En dat we later trots op het toernooi terug kunnen kijken.’

Veel assists

Niet alleen voor Ajax is de Champions League de kans om zichzelf Europees op de kaart te zetten, dat  geldt natuurlijk ook voor Grant zelf. In 2020 maakte zij de overstap van ADO Den Haag. Sindsdien is zij de assistkoningin van Ajax. Afgelopen seizoen gaf de rechtsbuiten met haar fluwelen voorzet tien assists in de Azerion Vrouwen Eredivisie, het hoogste aantal van alle speelsters van Ajax.

Scoren kan ze ook. Een maand geleden, in de Champions League-voorronde tegen FC Zürich (0-6 winst), stuurde verdediger Kay-Lee de Sanders haar met een lange bal de diepte in. Als Grant eenmaal op snelheid is, is ze nauwelijks nog bij te houden. Ze nam de bal aan, passeerde haar directe tegenstander op volle snelheid en schoot met links de 0-2 binnen.

Grant: ‘Wat ik de afgelopen tijd merk, is dat ik sterker ben geworden. Ik heb veel in de sportschool gezeten. Ik heb veel meer body gekregen om tegenstanders van me af te duwen. Eén schouderduw en ik lag vroeger al op de grond. Nu krijgen ze me niet meer omver. Ook niet als ik op snelheid ben.’

Daarnaast let ze beter op haar voeding. ‘Ik weet nu beter wat ik nodig heb om goed te kunnen presteren. Ik eet altijd rijst op de dag voor de wedstrijd, om optimaal te kunnen herstellen. Bij ADO Den Haag was ik de dag na de wedstrijd soms kapot. Nu heb ik veel meer energie. Ik kan ook meerdere wedstrijden in korte tijd aan. Wat dat betreft ben ik klaar voor de Champions League.’

Chasity Grant met haar fluwelen voorzet

Johan Cruijff ArenA

Het meest kijkt Grant uit naar de thuiswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA. Vorig seizoen speelde Ajax de Klassieker tegen Feyenoord ook in de ArenA, voor 34.000 toeschouwers. ‘Toen we het veld op liepen, begon iedereen te juichen. Dat was zo mooi. Ik dacht: wow, al die mensen zijn speciaal voor ons naar het stadion gekomen. Ik verwacht dat de ambiance in de Champions League ons net zo kippenvel bezorgt. Dat is misschien wel het belangrijkste, buiten de resultaten om. Dat we daarvan gaan genieten.’