Speelronde 8: Blijft FC Twente foutloos bij PSV?

Speelronde 8: Blijft FC Twente foutloos bij PSV?

Speelronde 8: Blijft FC Twente foutloos bij PSV?

10 nov 2023

FC Twente en Ajax hebben na zeven speelronden de orde hersteld in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Beide grootmachten bivakkeren weer op de bovenste twee plaatsen, waarbij FC Twente de enige club zonder puntverlies is. Kan de ploeg van Joran Pot die status vrijdagavond behouden tegen het thuis ijzersterke PSV? Ajax zit op het vinkentouw, maar wacht ook een zware uitwedstrijd bij de verrassende en fris spelende nummer vijf PEC Zwolle. 

Gewaarschuwd

Met PSV is iets bijzonders aan de hand dit seizoen. Wie de cijfers van de thuiswedstrijden bekijkt, ziet een titelkandidaat. Drie gespeeld – negen punten; 14 goals voor en slechts een tegen. Maar zodra de omgeving van De Herdgang wordt verlaten, is de ploeg van Roeland ten Berge geen schim van de geoliede aanvalsmachine. Uit sprokkelde PSV in vier wedstrijden slechts twee punten bij elkaar. Vrijdagavond komt FC Twente op bezoek. De koploper is gewaarschuwd. Als PSV weer in de huid van titelkandidaat kruipt, zal het niet makkelijk zijn om foutloos te blijven.

Danique Noordman speelt vrijdagavond tegen haar oude club PEC Zwolle.

Winning mood

Nummer twee Ajax reist af naar Zwolle voor het duel met de nummer vijf van de Azerion Vrouwen Eredivisie: PEC Zwolle. Voor Danique Noordman is het een bijzondere wedstrijd. De aanvallende middenvelder maakte afgelopen zomer de overstap van Zwolle naar Amsterdam. Ajax verslikte zich dit seizoen al thuis in Telstar (0-0) en moet winnen om in het spoor van FC Twente te blijven. PEC Zwolle is in the winning mood. De ploeg van Olivier Amelink zag een aantal sterkhouders vertrekken, maar speelt met een jong elftal fris aanvallend voetbal en is al vier wedstrijden op rij ongeslagen.

Excelsior-keeper Isa Pothof stopte een penalty tegen PSV en pakte zo een punt voor haar club.

Vertrouwen

FC Utrecht mocht zich een aantal speelronden koploper noemen, maar is na forse nederlagen tegen PSV en Ajax teruggezakt naar de derde plaats. Thuis tegen Excelsior gaat de ploeg van coach Linda Hebling op zoek naar het goede gevoel van de eerste vier wedstrijden. Excelsior wil dat vertrouwen juist vasthouden. De Kralingers zijn al drie duels ongeslagen en vooral de zege op Feyenoord in de Rotterdamse derby (1-0) heeft de spelers een enorme boost gegeven. 

sc Heerenveen wist dit seizoen het net nog niet te vinden.

Scorebordjournalistiek

sc Heerenveen wacht nog op de eerste zege, sterker nog de trots van Friesland heeft in vijf wedstrijden zelfs nog geen doelpunt gemaakt. Dan is het lastig winnen. Vrijdagavond moet het lukken, zou je denken want met Telstar komt de club met de meeste tegentreffers op bezoek. Maar dat is scorebordjournalistiek, want die goals vielen voornamelijk in de eerste twee wedstrijden tegen PSV (5-0) en FC Twente (0-7). Daarna toonde Telstar met militair-international Jannette van Belen in de spits, zich een taaie tegenstander. Ajax werd in Amsterdam zelfs op 0-0 gehouden. 

ADO Den Haag-spits Lobke Loonen komt met drie treffers langzaam maar zeker op stoom.

Groen-gele derby

Fortuna Sittard kende een uitstekende start van het seizoen met vier zeges op rij, maar is na nederlagen tegen Ajax en FC Twente weer terug op aarde. De ploeg van Roger Reijners wil zich graag mengen in de strijd om het kampioenschap, maar zal zich in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag eerst weer moeten focussen op de titel ‘best of the rest’. De andere ploeg in groen-geel voert het rechterrijtje aan. Spits Lobke Loonen begint met drie goals langzaam maar zeker haar draai te vinden. Nikki IJzerman staat met drie assists hoog op de lijst van aangevers. De wedstrijd in het Bingoal stadion wordt live uitgezonden op het open kanaal van ESPN.

Feyenoord viert de wondertreffer van Jada Conijnenberg tegen Telstar.

Snakken naar zege 

Dat geldt ook voor de enige wedstrijd op zondag. De mannen en vrouwen van AZ kunnen samen met de bus naar Rotterdam voor een wedstrijd tegen Feyenoord. De vrouwen beginnen om 12.15 uur op Varkenoord, waar Feyenoord de weg naar boven wil voortzetten. De ploeg van Jessica Torny won vorige week voor het eerst dit seizoen. Onder meer dankzij een wondertreffer van Jada Conijnenberg werd het uit bij Telstar 0-2. Feyenoord verliet door de zege de laatste plaats. AZ snakt na vier nederlagen op rij ook naar het zoet van de overwinning. Na de wedstrijd kunnen beide teams naar De Kuip wandelen voor de topper tussen de nummers twee en drie van de Eredivisie mannen. 

Ga naar het volledige programma van speelronde 8.

Ga naar de samenvattingen van de eerder gespeelde wedstrijden.