Speelronde 10: Kan FC Utrecht koploper FC Twente stoppen?

Speelronde 10: Kan FC Utrecht koploper FC Twente stoppen?

Speelronde 10: Kan FC Utrecht koploper FC Twente stoppen?

24 nov 2023

FC Twente is nog zonder puntverlies in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Na de gewonnen topper tegen Ajax afgelopen weekend, komt vrijdagavond nummer twee FC Utrecht op bezoek. Kan de verrassende nieuwkomer de eerste punten afsnoepen van de koploper? Ajax kan zich zondag op bezoek bij de andere nieuwkomer AZ geen misstap meer veroorloven. Het duel wordt vanaf 12.15 uur live uitgezonden door ESPN evenals sc Heerenveen – PSV op zaterdag. De aftrap in Friesland is om 14.00 uur. 

Renate Jansen in duel met Nadine Noordam.

FC Twente – FC Utrecht

FC Twente dendert door de Azerion Vrouwen Eredivisie. Ook concurrent Ajax kon niet voorkomen dat de ploeg van Joran Pot vorige week drie punten mee naar huis nam. International Renate Jansen was de matchwinner in het topduel. 

Vrijdagavond komt nummer twee FC Utrecht op bezoek bij de koploper. De verrassende nieuwkomer heeft weliswaar twee duels meer gespeeld dan nummer drie Ajax, maar kent tot nu een fantastisch seizoen. FC Twente zal vooral een antwoord moeten vinden op aanvaller Eshly Bakker. De topscorer van de Azerion Vrouwen Eredivisie voert met zeven treffers de topscorerslijst aan.

Floor Spaan heeft al vijf keer gescoord voor AZ.

AZ – Ajax

Ajax kijkt al tegen een achterstand van vijf punten aan op de rivaal uit Enschede. Dat is veel in een competitie waarin beide topploegen weinig punten laten liggen. Aan de andere kant zat Ajax vorig seizoen ook constant in de achtervolging om in het voorlaatste duel over FC Twente heen te springen. De vraag is ook hoe Ajax de 3-0 nederlaag in het Champions League duel tegen AS Roma in Rome verteert. Voor veel spelers is een ritme van twee wedstrijden in de week nieuw. 

AZ staat zondagmiddag klaar om te profiteren van het mogelijke gebrek aan scherpte bij Ajax. De ploeg van Mark de Vries staat voorlaatste, maar wordt door oud-international Desiree van Lunteren steeds meer op sleeptouw genomen. Afgelopen zondag pakte AZ knap een punt bij FC Utrecht dankzij twee goals van de rappe aanvaller Floor Spaan, die tot nu al vijf keer heeft gescoord.

Fortuna Sittard kon vier keer juichen tegen sc Heerenveen.

Fortuna Sittard – Telstar

Fortuna Sittard kon na een maand zonder zege eindelijk weer het zoet van de overwinning smaken. sc Heerenveen werd met 4-0 opgerold. Naast de absolute vedette Tess Wullaert, kunnen bij de ploeg van Roger Reijners veel spelers een doelpunt maken. Zo kwamen ook tegen sc Heerenveen de goals van de voet van vier verschillende spelers. Vrijdagavond komt Telstar naar het Fortuna Sittard Stadion. 

Telstar is een stugge ploeg. Daar leek het in het begin van het seizoen niet op. Keeper Kelly Steen moest tegen PSV en FC Twente  12 keer vissen. Maar in de zes duels daarna nog maar zes keer. Met de stabiele defensie komen ook de punten. Vorige week werd ADO Den Haag – spits Lobke Loonen aan banden gelegd en hield Telstar dankzij een treffer van Jannette van Beelen de punten in eigen huis.

De 16-jarige Zoë Zuidberg viert haar goal tegen Ajax.

PEC Zwolle – Feyenoord

Feyenoord leek de weg omhoog te hebben gevonden met zeven punten uit drie duels maar verviel vorige week in eigen huis tegen PSV weer in het oude manco: zelf de kansen niet benutten waardoor een moment van gebrek aan scherpte in de verdediging fataal is. PSV won uiteindelijk met 0-2.

De ploeg van Jessica Torny reist zondag naar Zwolle voor een bezoek aan de kraamkamer van de Azerion Vrouwen Eredivisie. PEC Zwolle is regelmatig hofleverancier bij de nationale jeugdselecties en presteert met een jonge talentvolle ploeg ontzettend goed. De ploeg van Olivier Amelink heeft maar een verliespunt meer dan nummer twee FC Utrecht.

 

Wiëlle Douma is een opvallende verschijning met haar hoofdband.

ADO Den Haag – Excelsior

Excelsior doet het ook gewoon goed. De ploeg uit Rotterdam-Kralingen heeft dit seizoen als zeven punten gepakt. Dat is bijna net zoveel als in het hele vorige seizoen (acht). En we zijn nog niet eens halverwege. Sabrine Ellouzi heeft met drie doelpunten een belangrijk aandeel in het succes. De parel van het rechterrijtje opende vorige week de score tegen PEC Zwolle met een hard schot van de rand van de zestien. 

Excelsior kan vrijdagavond een getergd ADO Den Haag verwachten in het Bingoal Stadion. ADO Den Haag zal zich willen revancheren voor de 1-0 nederlaag bij Telstar. Wiëlle Douma is een opvallende verschijning bij de club uit de Hofstad. Zij speelt altijd met een hoofdband. Waarom, lees je hier.

PSV-aanvaller Chimera Ripa nestelt zich met vier treffers in de top tien van de topscorerslijst.

sc Heerenveen – PSV

PSV brak op Varkenoord in Rotterdam-Zuid de ban door tegen Feyenoord voor het eerst dit seizoen een uitwedstrijd te winnen; 0-2. Daar schortte het nog aan bij de ploeg van Roeland ten Berge, die dankzij de zege aansluiting vond bij de subtop.  De coach zal voor het duel in en tegen Heerenveen iets geruster in de bus stappen.

sc Heerenveen kon de eerste zege en zelfs de eerste goal van het seizoen geen vervolg geven tegen Fortuna Sittard. Door de 4-0 nederlaag zakte de ploeg weer naar de laatste plaats met de kanttekening dat sc Heerenveen wel twee duels minder heeft gespeeld dan een aantal concurrenten.

Ga naar het volledige programma van de Azerion Eredivisie Vrouwen

Ga naar de samenvattingen van de vorige speelronden.