Noord-Hollandse en Rotterdamse stadsderby in speelronde 5

Noord-Hollandse en Rotterdamse stadsderby in speelronde 5

Noord-Hollandse en Rotterdamse stadsderby in speelronde 5

13 okt 2023

Het is dit weekend ‘Derbytime’ in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Zowel in Noord-Holland (AZ – Telstar) als Rotterdam (Excelsior – Feyenoord) staat de eer van de regio dan wel stad op het spel. FC Utrecht verdedigt de koppositie thuis tegen ADO Den Haag. FC Twente en Ajax komen niet in actie om zich optimaal te kunnen voorbereiden op de returns van de play-offs in de Champions League.

Noord-Hollandse derby

Bij AZ – Telstar staat vrijdagavond de eer van de regio Noord-Holland op het spel. Beide clubs bevinden zich na vier duels in het linkerrijtje. AZ, waar Desiree van Lunteren haar voetbalpensioen beëindigde en terugkeerde op de velden, begon goed met vier uit twee, maar kreeg daarna een gevoelige tik te verwerken bij PSV. Het duel met Fortuna Sittard werd uitgesteld vanwege een medische situatie bij een lid van de technische staf. AZ communiceerde dat de betreffende persoon bij kennis was en voor verder onderzoek naar het ziekenhuis werd gebracht.  Bij Telstar vlogen in de eerste twee duels de tegengoals juist om de oren. PSV maakte er vijf en FC Twente zelfs zeven. Maar de Witte Leeuwinnen rechtte op formidabele wijze de rug met een 0-0 gelijkspel bij Ajax, dat werd gevierd als een overwinning. En ook koploper FC Utrecht had de grootste moeite om drie punten mee te nemen uit de IJmond: 1-2.

AZ-keeper Femke Liefting klemt de bal.

Rotterdamse eer

Ook in de Rijnmond zijn de punten schaars. Excelsior voetbalde slechts een punt bij elkaar. Feyenoord bungelt met nul punten zelfs onderaan. Als excuus mag gelden dat beide clubs vooral tegen topclubs speelden. Feyenoord nam het zelfs op tegen de huidige top vier: FC Utrecht, FC Twente, Fortuna Sittard en Ajax. Daar wil de club uit Rotterdam-Zuid ook dolgraag naar toegroeien en dan is een wedstrijd om de eer van de stad tegen Excelsior een goed moment om het tij te keren. Dat zal niet makkelijk zijn want Excelsior gaf in het eigen Van Dongen en De Roo stadion zowel FC Twente als Ajax goed partij. Beide topclubs konden pas in de slotfase definitief afstand nemen van de club uit Kralingen.

Zoï van de Ven wil met Feyenoord van de hatelijke nul af.

Grote schoenen

FC Utrecht leeft sinds de terugkeer in de Azerion Vrouwen Eredivisie op een roze wolk. Het begon met een spectaculaire seizoensopening tegen Feyenoord: 4-2 voor 15.000 supporters in de Galgenwaard. Na drie duels vindt de ploeg van Linda Helbling zich alleen aan kop met 12 uit 4. Die perfecte score wil FC Utrecht tegen ADO Den Haag voor eigen publiek natuurlijk in stand houden. Bij ADO Den Haag moeten Lobke Loonen en Manon van Raaij in de voorhoede het illustere duo Rijsbergen – Ravensbergen doen vergeten. Dat zijn grote schoenen om te vullen, maar beide aanvallers bezorgden ADO Den Haag vorige week in Heerenveen de eerste zege van het seizoen: 0-2.

Manon van Raaij moet bij ADO Den Haag Liz Rijsbergen doen vergeten.

Perfecte score

Naast FC Utrecht en FC Twente heeft ook Fortuna Sittard nog geen punt gemorst. De ploeg van Roger Reijners kon afgelopen weekend de koppositie niet verdedigen vanwege de medische situatie bij het staflid van AZ. Zaterdag komt PSV naar het Fortuna-stadion, een ploeg die thuis excelleert met ruime zeges op Telstar en AZ, maar in uitwedstrijden nog niet tot scoren kwam. De wedstrijd wordt net als de stadsderby Excelsior live uitgezonden door ESPN. 

Charlotte Hulst is met een goal en twee assists belangrijk voor Fortuna Sittard.

Champions League gloort

De wedstrijden van FC Twente en Ajax tegen respectievelijk PEC Zwolle en sc Heerenveen zijn uitgesteld. Beide topclubs kunnen zich zo optimaal voorbereiden op de returns van de play-offs voor de groepsfase in de Champions League. FC Twente moet nog vol aan de bak in de eigen Grolsch Veste na de 2-2 tegen BL Häcken in Zweden. Ajax staat na de eclatante 0-6 overwinning bij FC Zürich al met anderhalve been in het Mekka van het vrouwenvoetbal. Dat komt de gehele Azerion Vrouwen Eredivisie ten goede, want de gelden die de UEFA bij uitkeert voor het bereiken van de groepsfase, vloeien deels terug naar alle clubs.

Ga naar het volledige programma van speelronde 5.

Romée Leuchter had met een hattrick een groot aandeel in de 0-6 zege op FC Zürich.