Ajax: ‘We kregen een tweede kans en hebben die gepakt’

Ajax: ‘We kregen een tweede kans en hebben die gepakt’

Ajax: ‘We kregen een tweede kans en hebben die gepakt’

7 mei 2023

Eindelijk mochten ze het uitschreeuwen: ‘Wij zijn Ajax, wij zijn de beste’. Op de laatste speeldag van de Azerion Vrouwen Eredivisie veroverden de vrouwen van Ajax voor de derde keer in de clubgeschiedenis de landstitel. En die werd groots gevierd. “Hier hebben we het hele seizoen keihard voor gewerkt.”

Bij aanvoerster Sherida Spitse kwamen na afloop de emoties los, inclusief vreugdetranen. Oranjes recordinternational werd voor de zevende keer in haar carrière landskampioen, maar deze titel met Ajax deed haar enorm veel. “Dit is de club waar ik als klein meisje al fan van ben. Hiervoor ben ik naar Amsterdam gekomen. Om prijzen te winnen. Daar hebben we het hele seizoen hard voor gewerkt, met vallen en opstaan. Het is heel mooi dat het ook werkelijk gebeurt.”

Volgens Spitse kwam de ware kampioensspirit pas echt naar boven nadat Ajax bij het debuut in de Johan Cruijff ArenA ietwat teleurstellend gelijkspeelde tegen Feyenoord (1-1). “Dingen gaan niet altijd vanzelf. Dat hoort erbij in topsport. Ik ben een echte winnaar en had liever gehad dat we al eerder die juiste sfeer te pakken hadden. In wedstrijden en trainingen. Maar uiteindelijk lukte het toch. Daarom ben ik extra trots dat we dit als ploeg hebben opgepakt.”

Ashley Weerden, Eshly Bakker, Sherida Spitse en Lize Kop zijn door het dolle nu de schaal definitief in handen is.

Gepiekt op juiste moment

Tiny Hoekstra leverde met twee goals een belangrijke bijdrage aan de zege op PEC Zwolle. In totaal kwam de aanvaller dit seizoen tot 15 treffers en 7 assists in de competitie. “Aan het begin van het seizoen hebben we gezegd: wij willen kampioen worden. We hebben gepiekt op het juiste moment door de wedstrijden te winnen die we moesten winnen. Toen FC Twente punten liet liggen tegen Fortuna Sittard gaf ons dat een tweede kans. Die hebben we gepakt. Ik ben er heel blij mee. Ook voor mezelf was het een super seizoen, nadat ik aan het begin van de competitie nog op de bank zat.”

Ook Lize Kop was dit seizoen een van de sterkhouders bij Ajax. “Het grote verschil met voorgaande seizoenen was de duidelijkheid en het geloof binnen het team. We wisten wat we wilden bereiken en wat we van elkaar nodig hadden. We zijn veel opener en kritischer naar elkaar geworden. Dat heeft geholpen in deze laatste weken waarin er veel druk op stond in de wedstrijden. Persoonlijk kon ik dit seizoen ook heel belangrijk zijn. Daar heb ik heel bewust van genoten. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat je kunt voetballen”, aldus Kop die vorig seizoen lang kampte met een zware hersenschudding.

Coach Suzanne Bakker: ‘We zijn een hecht team gebleken, op en buiten het veld’.

Hecht team

En dan de succescoach Suzanne Bakker (36) die in haar debuutseizoen op het hoogste niveau meteen de belangrijkste prijs binnensleepte voor Ajax. “Dit is fantastisch. Hier hebben we elke dag keihard met elkaar voor gewerkt. Met de staf hebben we de kaders aangegeven en samen met de speelsters ons aan het plan gehouden. De mix van ervaring en jong talent viel precies goed in elkaar. We zijn echt een team, op en buiten het veld. Dat typeert dit kampioenschap voor mij.”

Lees ook: Ajax is de nieuwe kampioen na overtuigende zege op PEC Zwolle