Derde landstitel Ajax na overtuigende zege bij PEC Zwolle

<strong>Derde landstitel Ajax na overtuigende zege bij PEC Zwolle</strong>

Derde landstitel Ajax na overtuigende zege bij PEC Zwolle

7 mei 2023

Ajax is de nieuwe kampioen van de Azerion Vrouwen Eredivisie. Op de laatste speeldag van de competitie stelden de Amsterdamse vrouwen de schaal veilig door met 1-6 van PEC Zwolle te winnen. Na 2017 en 2018 vierden de Ajax-vrouwen de derde landstitel uit de historie.

Voor Ajax liep zondag eigenlijk alles gesmeerd in MAC³PARK stadion. In de kampioenswedstrijd sloeg de ploeg op de juiste momenten toe. De goals werden gemaakt door uitblinker Romée Leuchter (2), Tiny Hoekstra (2), Quinty Sabajo en Ashley Weerden. Daardoor was er geen moment sprake van hoogspanning en hoefde de Amsterdamse aanhang niet te letten op de laatste nieuws updates vanuit Enschede.

Romée Leuchter was met twee goals en twee assists de grote uitblinker aan Ajax-zijde in de kampioenswedstrijd in Zwolle.

Lot in eigen handen

Ajax ging namelijk, nadat het vorige week in eigen huis FC Twente met 1-0 klopte, met één punt voorspong op de Twentse rivaal de laatste speelronde in. Beide topclubs domineerden dit seizoen de Azerion Vrouwen Eredivisie. Qua doelsaldo lag het voordeel bij FC Twente, dus er was Ajax er alles aan gelegen om het lot in eigen handen te houden. Het ervaren duo Eshly Bakker en Sherida Spitse gaf richting aan het team dat continu liet zien waar het voor gekomen was: de titel en niets minder.

Toch was het in de 8e minuut even schrikken toen Senne van de Velde namens PEC Zwolle haar verwoestende schot vanaf 20 meter buiten bereik van Ajax-goalie Lize Kop op de paal uiteen zag spatten. Een minuut later lag de bal wél in het netje. Aan de overzijde welteverstaan waar Romée Leuchter met een lage schuiver in de verre hoek de 0-1 op het bord zette. Ajax’ clubtopscorer mocht de helft van de credits aan rechtsback Nadine Noordam geven. Die bracht Leuchter met een prachtige pass in kansrijke positie.

Sherida Spitse viert het kampioenschap van Nederland.

Voor rust beslist

Daarna controleerde Ajax grote delen van de wedstrijd. Alleen in het laatste kwartier van de eerste helft kwam de ploeg even in problemen, maar kon het vertrouwen op de klasse van Kop. Op slag van rust stelde Ajax met twee goals de wedstrijd én het kampioenschap veilig. Eerst sloeg Quinty Sabajo op aangeven van Leuchter toe, daarna tekende Leuchter zelf na een fraaie kapbeweging voor haar 17e treffer van het seizoen.

Na rust was het verzet van PEC Zwolle gebroken. Ajax werd geen strobreed meer in de weg gelegd en ging op dezelfde voet door. Het werden 45 ontspannen minuten waarin coach Suzanne Bakker naar hartenlust kon doorwisselen. Met twee goals van Tiny Hoekstra en eentje van Ashley Weerden voerde Ajax de score verder op, al deed PEC Zwolle via de pas 16-jarige jeugdinternational Bo van Egmond in de slotfase iets terug: 1-6.

Ook twee goals voor Ajax-aanvaller Tiny Hoekstra (links) in de kampioenswedstrijd.

Succesvol debuutseizoen coach Bakker

De landstitel is ook een groot succes voor coach Suzanne Bakker. In haar eerste seizoen leidde ze Ajax meteen naar de belangrijkste hoofdprijs. Een knappe prestatie voor de 36-jarige coach die als speelster van FC Utrecht het debuutseizoen van de Eredivisie (2007/’08) meemaakte. Na vier jaar bij het Talententeam van Ajax te hebben gewerkt kreeg ze vorig jaar de kans op het hoogste niveau. Met meteen de landstitel als gevolg.

In Zwolle was ook Victoria Pelova aanwezig. De international maakte halverwege het seizoen een tussentijdse transfer naar Arsenal, maar werd door Ajax volop in de feestvreugde betrokken. Pelova was vlak voor de wedstrijd in de spelerstunnel te zien, kreeg na afloop de eer en de bloemen én reikte de kampioensschaal uit aan aanvoerster Sherida Spitse. Een mooie geste.

Victoria Pelova (rechtsonder) reikte de schaal uit en deelde mee in de feestvreugde.

Kalma topscorer Azerion Vrouwen Eredivisie

Na 20 speeldagen bleek het verschil tussen Ajax en FC Twente één punt. Beide ploegen wonnen 18 van de 20 wedstrijden. Ajax verloor uit bij FC Twente en speelde bij het debuut in de Johan Cruijff ArenA gelijk tegen Feyenoord. FC Twente leed twee nederlagen; tegen Ajax en Fortuna Sittard. Fenna Kalma maakte zondag in het slotduel met Feyenoord (2-1) vanaf de penaltystip haar 30e competitietreffer en eindigt net als vorig jaar als topscorer van de Azerion Vrouwen Eredivisie.

Uitslagen laatste speelronde:

  • PEC Zwolle – Ajax 1-6
  • FC Twente – Feyenoord 2-1
  • ADO Den Haag – Excelsior 2-0
  • Sc Heerenveen – PSV 0-2
  • vv Alkmaar – Fortuna Sittard 1-1

Bekijk de eindstand in de Azerion Vrouwen Eredivisie seizoen 2022/’23!