Zwangere Inessa Kaagman geniet: ‘Bij PSV alles perfect geregeld’

Zwangere Inessa Kaagman geniet: ‘Bij PSV alles perfect geregeld’

Zwangere Inessa Kaagman geniet: ‘Bij PSV alles perfect geregeld’

31 okt 2023

PSV-middenvelder Inessa Kaagman (27) moest haar trainer en haar teamgenoten vertellen dat ze zwanger is. Ze vond het doodeng. Zouden zij het niet onprofessioneel vinden? Maar die zorg bleek onterecht. PSV is één van de vier Eredivisieclubs die een eigen CAO voor de speelsters hebben afgesloten. ‘De club is op dit vlak juist één van de voorlopers.’

Praten met de twaalfvoudig international over haar zwangerschap is leuk. Door de telefoon hoor je haar stralen. ‘Ik ben nu twintig weken zwanger. Ik vind het prachtig. Ik geniet er echt met volle teugen van. Het gaat goed met me. Ik ben vermoeid, maar voor de rest heb ik nergens last van. Ik ben nog niet één keer misselijk geweest. Nee, ik mag echt niet klagen.’

Half maart is de oud-speelster van Ajax, Everton en Brighton uitgerekend. Anderhalve maand geleden maakte ze wereldkundig dat ze in verwachting is van haar eerste kindje, een paar dagen na de wedstrijd die voorlopig haar laatste bleek, tegen ADO Den Haag (0-0). ‘New superstar incoming’, schreef ze bij een video op Instagram. Internationals als Lieke Martens, Jackie Groenen en Vivianne Miedema, met wie ze in Oranje heeft gespeeld, reageerden eronder met een felicitatie. ‘Niet normaal hoeveel reacties ik heb gehad. Ook van meiden met wie ik in Engeland heb gevoetbald. Dit had ik nooit verwacht. Superleuk.’

Bang om het te vertellen

Toen Kaagman net had ontdekt dat ze zwanger is, leefde ze direct op een roze wolk. Maar diep van binnen vroeg ze zich ook af hoe er binnen PSV op zou worden gereageerd. Liet ze haar team niet in de steek? Met een steen in haar maag zat ze eind augustus tegenover trainer Roeland ten Berge, om hem het nieuws te vertellen. Hij stond toen pas een paar weken voor de groep, dus ze kende hem nog niet zo goed.

‘Ik vond het doodeng om hem te vertellen dat ik zwanger was. Ik was bang voor zijn reactie. Je zegt niet alleen dat je een kindje krijgt, maar ook dat je bijna een heel seizoen lang niet kunt voetballen. Je weet nooit hoe mensen daarop reageren. Het is ook niet zo dat er dagelijks profvoetballers zwanger worden. Er zijn er wel een aantal vóór mij geweest, maar niet zoveel.’

Dan begint ze te lachen. Haar zorgen bleken onterecht. In plaats van boos of teleurgesteld reageerde Ten Berge juist hartverwarmend. ‘Hij was heel blij voor me. Roeland heeft zelf ook kinderen. Hij zei dat het krijgen van een kind het mooiste is dat er is. Dat vond ik fijn. Na de wedstrijd tegen ADO Den Haag heb ik het nieuws in de kleedkamer aan mijn teamgenoten verteld. Ook voor hun reactie was ik bang. Maar ze vonden het juist superleuk voor me. Echt, ik heb me zorgen gemaakt om niets.’

Na de wedstrijd deelde Kaagman het nieuws met haar teamgenoten

PSV heeft een eigen CAO

Speelsters van PSV krijgen doorbetaald als ze zwanger zijn. PSV is na Ajax de tweede club die, in 2020, een eigen CAO voor de speelsters heeft afgesloten. Inmiddels geldt dit ook voor FC Twente en Feyenoord. Afgelopen zomer zette PSV een handtekening onder een verbeterde CAO. Speelsters hebben hierdoor nog meer zekerheid bij het tekenen van een contract.

Concreet betekent dit voor Kaagman dat ze honderd procent krijgt doorbetaald. Niet alleen nu, maar ook tijdens haar verlof. Iets dat in het vrouwenvoetbal nog niet altijd vanzelfsprekend is. De IJslandse voetbalster Sara Björk Gunnarsdóttir haalde de wereldpers toen Olympique Lyon haar in 2021 niet langer wilde betalen tijdens haar zwangerschap. De FIFA besloot later dat de Franse voetbalclub met terugwerkende kracht alsnog haar volledige salaris moet betalen.

Kaagman: ‘Ik ben blij met de CAO die PSV heeft afgesloten. Echt heel erg blij. Dit betekent veel voor mij. Ik heb nu meer financiële zekerheid. Ook de randvoorwaarden zijn goed. Eigenlijk is alles top geregeld voor mij. Ik ben PSV daar erg dankbaar voor.’

Zo fit mogelijk blijven

Net als andere zwangere werknemers gaat Kaagman zes weken voor de uitgerekende datum met verlof. Tot die tijd blijft ze werken. Ze traint bijvoorbeeld nog steeds mee. Oefeningen waarin wordt geduelleerd, zoals partijtjes, slaat ze over. Naarmate ze verder in haar zwangerschap komt, zal ze in overleg met PSV proberen op andere manieren zo fit mogelijk te blijven, bijvoorbeeld in de sportschool of door te zwemmen. ‘Daarnaast blijf ik betrokken bij het teamproces. Ik ben één van de aanvoerders. Het is voor mij onbespreekbaar om de teamgesprekken te laten schieten.’

Volgend seizoen hoopt Kaagman haar comeback te maken in de Azerion Vrouwen Eredivisie. ‘Mijn prioriteit ligt nu eerst bij het gezond op de wereld zetten van mijn kindje. Daarna ga ik genieten van mijn verlof en is het afwachten hoe ik uit de bevalling kom. Ik wil absoluut nog niet stoppen met voetballen. Ik ga er alles aan doen om weer zo fit mogelijk te worden. Het liefst sluit ik rond het begin van het nieuwe seizoen weer aan. Dat is nu mijn doel.’

Kaagman gaat proberen zo fit mogelijk te blijven