Zo beleefde Judith Roosjen haar droomstart bij FC Utrecht

Zo beleefde Judith Roosjen haar droomstart bij FC Utrecht

Zo beleefde Judith Roosjen haar droomstart bij FC Utrecht

25 okt 2023

Foto’s: FC Utrecht

De afgelopen weken schoot de loopbaan van middenvelder Judith Roosjen (21) als een raket omhoog, door in de eerste twee competitiewedstrijden voor haar nieuwe club FC Utrecht meteen vijf keer te scoren. Inmiddels staat ze vier duels op rij droog, maar dat maakt de medetopscorer van de Azerion Vrouwen Eredivisie niet onzeker. ‘Ik scoor straks heus wel weer.’

Of de voormalige speelster van VV Alkmaar en Jong sc Heerenveen na haar droomstart bij FC Utrecht niet bang was om meteen naast haar schoenen te gaan lopen? Roosjen begint te lachen. Dat gebeurt bij haar niet. Daar zorgen haar ouders wel voor. ‘Na mijn derde wedstrijd met FC Utrecht was ik twee dagen bij mijn ouders in Groningen. Ik had toen niet gescoord, maar wel een paar kansen gemist. Mijn ouders zeiden toen: De ene week maak je een hattrick, de andere week heb je een hattrick aan gemiste kansen. Nou, dan blijf je wel met beide benen op de grond staan, haha.’

Judith Roosjen heeft één van haar eerste vijf doelpunten gemaakt.

Vorig seizoen maakte Roosjen als speelster van VV Alkmaar vijf doelpunten. Evenveel als dit seizoen in haar eerste twee wedstrijden. Dat laatste verbaasde haar zelf ook. ‘Ik wist altijd van mezelf wel dat ik het in me had om doelpunten te maken. Maar dit? Dit had ik nooit verwacht. Ik wist niet wat ik meemaakte.’

Schot van dertig meter

Extra bijzonder aan haar droomstart bij FC Utrecht is het feit dat ze voor het eerst in haar loopbaan wordt opgesteld als aanvallende middenvelder. Afgelopen seizoen speelde ze bij VV Alkmaar ook op het middenveld, maar toen nog als verdedigende middenvelder. Bij Jong sc Heerenveen speelde ze als achttienjarige achterin. Haar belangrijkste wapen, haar prachtige pass, werd toen nog vooral in de opbouw gebruikt.

FC Utrecht-coach Linda Helbling ziet in Roosjen meer een aanvallende middenvelder. Dat bleek direct een gouden vondst. In haar eerste competitiewedstrijd voor haar nieuwe club, tegen Feyenoord (4-2 winst) voor 14.000 supporters in de Galgenwaard, scoorde ze meteen twee keer. Uit een strafschop strak in het zijnet en met een kopbal uit een corner. Een week later tegen PEC Zwolle (3-4 winst) scoorde Roosjen zelfs met een afstandsschot van dertig meter. In dezelfde wedstrijd voltooide ze met een raak geschoten vrije trap en een tikje van dichtbij haar allereerste hattrick.

Judith Roosjen legt aan voor de strafschop tegen Feyenoord.

Zelf verklaart ze haar droomstart als volgt: ‘Bij VV Alkmaar speelden we vaak op de counter. Ik kwam toen hooguit vanuit de omschakeling in scoringspositie. Bij FC Utrecht spelen we een stuk aanvallender. Dus kom ik ook vaker in de buurt van het doel. Zeker nu ik hoger op het veld sta. Onze coach wil mijn creativiteit gebruiken op het middenveld. Hoewel ik vaak achterin heb gestaan, heb ik altijd wel een drive naar voren gehad. Soms speel ik de bal nog te snel vooruit. Ik moet leren dat een balletje breed of een tikkie terug soms een betere oplossing is. Maar mijn kwaliteiten komen op het middenveld het best tot zijn recht. Daar ben ik van overtuigd.’

Omgaan met de eerste kritiek

Met VV Alkmaar eindigde Roosjen vorig seizoen in de onderste regionen, op de negende plaats. Ze voetbalde toen nog grotendeels in de anonimiteit. Maar sinds dit seizoen zijn plotseling de schijnwerpers op haar gericht. Al sinds de eerste speelronde halverwege september voert ze de topscorerlijst aan.

‘Aan al die aandacht moet ik wel even wennen. Er komt veel op me af. Maar eerlijk gezegd vind ik het ook wel weer leuk. Ik studeer Communicatie, dus ik vind het interessant om te zien wat er gebeurt’, zegt Roosjen. ‘Vrienden en familieleden sturen mij allerlei artikelen door die over mij worden geschreven. Onlangs stond ik in het Dagblad van het Noorden. Veel mensen uit Groningen die mij kennen, hebben dat gelezen. Zelfs mijn oude buurman zei dat hij het leuk vond dat ik in de krant stond. Maar niet alleen in Groningen ben ik vaak aangesproken op mijn vijf goals. Ook hier in Utrecht. Ik heb dat nog nooit meegemaakt, al die aandacht.’

Behalve alle positieve reacties heeft de aandacht ook een keerzijde, merkt ze wel. Vorig seizoen waren er vijftien wedstrijden waarin ze niet wist te scoren, maar daar hoorde ze nooit iemand over. Nu heeft ze vier duels op rij geen goal heeft gemaakt en krijgt ze de eerste kritiek.

‘Mensen verwachten nu meer van me. Dat vind ik ook logisch. Als je in de eerste twee wedstrijden voor je nieuwe club meteen vijf keer scoort, dan schept dat verwachtingen. Gelukkig kan ik dat redelijk makkelijk van me af laten glijden. Ik laat me niet gek maken. Er zijn nog zestien competitiewedstrijden te spelen. Ik scoor straks heus wel weer.’