Zinderende ontknoping nadert: FC Twente en Ajax overleven zware duels

24 apr 2023

FC Twente en Ajax hebben aan de vooravond van hun mogelijk allesbeslissende clash van zaterdag geen fout gemaakt op bezoek bij respectievelijk PEC Zwolle en Fortuna Sittard. Hierdoor blijft het verschil tussen de nummer één en twee op de ranglijst van de Azerion Vrouwen Eredivisie twee punten.

Ajax beet op zaterdag het spits af in Limburg. De Amsterdammers kregen zoals verwacht een lastige middag tegen de derde plaats. Fortuna Sittard kwam via een benutte strafschop van Tessa Wullaert ook op voorsprong, maar ging uiteindelijk toch ten onder. Romée Leuchter maakte het verschil voor Ajax. De aanvaller schoot eerst vanaf de stip raak en tikte even later van dichtbij binnen: 1-2.

Een dag later nam FC Twente de koppositie weer over door te winnen bij PEC Zwolle, dat aan een sterke reeks bezig was in de tweede seizoenshelft. Marit Auée en Renate Jansen zorgden voor een 0-2 overwinning. Wanneer de ploeg zaterdag ook wint op bezoek bij Ajax prolongeert het de landstitel. Bij een overwinning van de Amsterdammers nemen zij één speelronde voor het einde van de competitie de koppositie over.

Renate Jansen maakte de tweede treffer voor FC Twente.

PSV naar plek vier

Ook PSV deed vrijdag goede zaken. De Eindhovenaren wonnen met 1-2 op bezoek bij ADO Den Haag en veroverden daarmee de belangrijke vierde plaats voor deelname aan de Eredivisie Cup. Siri Worm en Esmee Brugts maakten de treffers voor de gasten, terwijl Inessa Kaagman nog een strafschop miste. Nikki IJzerman zorgde voor de 1-2, maar een gelijkmaker kon ADO Den Haag niet meer forceren.

Tegelijkertijd won SC Heerenveen met 4-1 van Telstar. De Friezen stonden al na 10 minuten met 2-0 voor, waardoor de spanning al snel uit de wedstrijd was. Janneke Ennema scoorde twee keer. Chelly Drost kreeg namens de gasten een rode kaart. Onderin had Excelsior eindelijk weer eens wat te vieren door zondag de Rotterdamse stadsderby tegen Feyenoord te winnen: 1-0. Chelsea Homan maakte diep in de tweede helft de enige goal.