Vooruitblik Vrouwen Eredivisie

Vooruitblik Vrouwen Eredivisie

Vooruitblik Vrouwen Eredivisie

4 sep 2020

Elke speelronde een wedstrijd live op FOX Sports en de samenvattingen bij NOS Studio Sport op zondagavond. Met die noviteiten zet de Vrouwen Eredivisie opnieuw een stap voorwaarts. De kraker Ajax – FC Twente trapt aanstaande zondag het nieuwe seizoen af. Een voorschouwing op de 13e jaargang van de vaderlandse topcompetitie.

De beperkingen van de coronamaatregelen zette in april een streep door alle voetbalcompetities in Nederland. Ook de Eredivisie Vrouwen – zoals de competitie destijds toen getiteld was – werd voortijdig beëindigd zonder een kampioen uit te roepen. In het seizoen 2020/’21 bestaat de Vrouwen Eredivisie opnieuw uit acht teams: ADO Den Haag, Ajax, vv Alkmaar, Excelsior, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV en FC Twente. De opzet van de competitie is niet gewijzigd: na afloop van de anderhalve competitie – achttien speelrondes – nemen de bovenste vier en de onderste vier teams het in de play-offs tegen elkaar op. Hoe staat de acht teams ervoor?

ADO Den Haag
ADO Den Haag zag afgelopen zomer een aantal basiskrachten vertrekken (Marisa Olislagers, Chasity Grant) of stoppen (Kim Mourmans), maar mikt wederom op een plaats bij de bovenste vier. Of de formatie van trainer Sjaak Polak werkelijk mee kan doen om de prijzen, zal moeten blijken. Wel is ADO Den Haag altijd in staat om voor verrassingen te zorgen en het de topploegen moeilijk te maken. Het hechte Haagse blok laat ook dit seizoen weer speelsters uit de eigen jeugd doorstromen en haalde Eline Koster en Nikki IJzerman al in een vroeg stadium van Excelsior Barendrecht.

Ajax
Met Ellen Jansen (Valencia) en Desiree van Lunteren (zwanger) moet Ajax-trainer Danny Schenkel dit seizoen twee ervaren steunpilaren missen. De Amsterdamse vrouwen, die zeven punten achterstand hadden op koploper PSV toen de competitie in maart werd afgebroken, zagen echter wel OranjeLeeuwin Stefanie van der Gragt na twee Catalaanse jaren terugkeren. Ook Nikita Tromp meldde zich na een jaar PEC Zwolle weer aan de poort van De Toekomst. De sterke jeugdinternational – inmiddels 18 jaar – is een garantie voor goals en kan daarmee het vertrek van Jansen compenseren. Chasity Grant, Quinty Sabajo en Iris Stiekema zijn de andere nieuwe gezichten in Amsterdam.

Stefanie van der Gragt keert dit seizoen terug bij Ajax.

vv Alkmaar
vv Alkmaar moet nog even wachten op de competitiestart, aangezien de openingswedstrijd tegen PSV is uitgesteld. De formatie van coach Corina Dekker begint volgende week vrijdag aan de Vrouwen Eredivisie met een fraai affiche: het thuisduel met Ajax. Hoe die voor de dag zal komen, is een groot vraagteken. Liefst elf speelsters vertrokken uit Alkmaar. En waar vv Alkmaar vorig jaar een geheel Nederlandse selectie op de been bracht, zijn er nu ook enkele buitenlandse krachten gearriveerd in de kaasstad. Zoals de Finse keeper Henriikka Mäkelä en de Amerikaanse Kyah Coady. Voor de achterhoede is jeugdinternational Emmeke Henschen een veelbelovende nieuwe aanwinst.

Excelsior
Na een liaison van drie seizoenen met BVV Barendrecht staat Excelsior dit seizoen weer op eigen benen. Wel is de club een samenwerking aangegaan met vv Spirit uit Ouderkerk aan den IJssel, een aanvulling op de bestaande relatie met Sportclub Excelsior. De selectie raakte met Eline Koster en Nikki IJzerman twee belangrijke speelsters kwijt aan ADO Den Haag, maar kreeg daar onder anderen Anne Bhagerath (FC Twente) voor terug. De middenvelder verhuist naar het westen, op zoek naar meer speeltijd op het hoogste niveau. De Rotterdamse vrouwen waren vorig seizoen met 3 punten hekkensluiter toen de competitie werd beëindigd. Die punten werden via drie gelijke spelen bijeen gesprokkeld. Excelsior opent het nieuwe seizoen zondag op eigen veld tegen sc Heerenveen.

sc Heerenveen
Bij de Friese vrouwen is de makkelijk scorende Kirsten van de Westeringh een van de opvallendste nieuwkomers. De 19-jarige jeugdinternational maakt de overstap van het talententeam van Ajax en moet zeker in staat worden geacht op termijn een dragende speelster te worden in Heerenveen. De Friese ploeg probeert dit seizoen aan te haken bij de top-4, wat een plek in de play-offs om het kampioenschap zou opleveren. Dat zal zonder Jill Baijings en Kerstin Casparij moeten gebeuren. Zij vertrokken naar respectievelijk Bundesligaclub SG Essen-Schönebeck en FC Twente.

PEC Zwolle
Wat kan PEC Zwolle dit seizoen? Dat zal ook voor trainer Joran Pot een vraagteken zijn. Naast het vertrek van liefst zeven speelsters – onder wie Yvette van Daelen en Rebecca Doejaaren die jarenlang in het blauw-wit speelden – staat weer de komst van een aantal nieuwe gezichten. Zoals de talentvolle buitenspeler Naomi Hilhorst (FC Twente) die zich in Zwolle verder hoopt te ontwikkelen. Met Cheyenne van den Goorbergh (FC Twente), Maxime Bennink (Reading) en de Belgische Jassina Blom (AA Gent) haalt PEC Zwolle dit seizoen heel wat ervaring in huis. En dat komt altijd van pas in de Vrouwen Eredivisie waar speelsters de laatste jaren vooral jong en talentvol waren.

PSV
In Eindhoven was de coronakater vorig seizoen misschien wel het grootst. PSV draaide uitstekend en was vol op koers om af te stevenen op de eerste landstitel ooit voor de vrouwentak. De beloning bleef echter uit voor de equipe van Sander Luiten, die wel rechtstreeks tot het hoofdtoernooi van de Champions League is toegelaten. Op de transfermarkt deed PSV deze zomer flink van zijn spreken en haalde een sloot aan routine binnen met aanwinsten Sari van Veenendaal, Mandy van den Berg en de Australische internationals Kyah Simon en Amy Harrison. Met die ervaring, gekoppeld aan het jeugdige elan van toptalenten als Esmee Brugts, Romée Leuchter en Dana Foederer, is PSV ook dit seizoen één van de topfavorieten voor de landstitel. Hoewel er wel sprake is van een valse start, want opnieuw is corona een spelbreker van jewelste. Meerdere speelsters en stafleden van de Eindhovense club testten positief op het virus, waardoor de openingswedstrijd tegen vv Alkmaar is uitgesteld.

FC Twente
FC Twente is de enige ploeg die een prijs overhield aan het afgebroken seizoen 2019/’20. De Tukkers wonnen eind februari de eerste editie van de Eredivisie Cup door in twee finaleduels met PSV af te rekenen. Het was tevens de laatste prijs voor Twente-boegbeeld Maud Roetgering die na 13 jaar een punt achter haar carrière heeft gezet. Ook onder anderen Ashleigh Weerden en Naomi Hilhorst zijn vertrokken uit Enschede. Nieuw zijn Oranje onder 23-speelsters Marisa Olislagers en Kerstin Casparij, en Belgisch international Elena Dhont. Daarmee beschikt coach Tommy Stroot, die de eerste wedstrijd tegen Ajax moet missen vanwege een virusinfectie, opnieuw over een volwaardige selectie die op jacht gaat naar de zevende landstitel.