Vooruitblik Pure Energie Eredivisie Vrouwen 2021/’22: deel 2

Vooruitblik Pure Energie Eredivisie Vrouwen 2021/’22: deel 2

Vooruitblik Pure Energie Eredivisie Vrouwen 2021/’22: deel 2

26 aug 2021

Met negen clubs start vrijdag het 15e seizoen van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. FC Twente verdedigt de landstitel, Feyenoord is de opvallende nieuwkomer. Hoe staan de teams ervoor aan de vooravond van het nieuwe seizoen? Een vooruitblik in twee delen. Vandaag: Feyenoord, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV en FC Twente.

FEYENOORD

De langverwachte nieuwkomer van dit seizoen. Met Feyenoord verwelkomt de Pure Energie Eredivisie Vrouwen een echte traditieclub met fans door het hele land. Wat kunnen we verwachten van de Rotterdamse vrouwen? Dat zal de grote vraag zijn. Feyenoord heeft zich de afgelopen jaren onder de coördinerende leiding van oud-international Manon Melis eerst gericht op de opbouw van een jeugdsectie en waagt nu de sprong naar het hoogste niveau.

In eerste instantie behoort de ploeg niet direct tot de favorieten voor de landstitel. Maar ook in Rotterdam is de bal rond. Zeker is wel dat de voetbalwereld razend benieuwd is naar de optredens van de ploeg in het rood en wit. Zoals aanstaande zondag, als Feyenoord in de eerste speelronde op bezoek gaat bij ADO Den Haag. De debuutwedstrijd in het Cars Jeans Stadion is toegankelijk voor publiek (houd rekening met coronamaatregelen) én wordt live uitgezonden op ESPN. Feyenoord speelt de thuisduels op Varkenoord.

Onder de coördinerende leiding van oud-international Manon Melis richtte Feyenoord zich de afgelopen jaren op de opbouw van een jeugdsectie. Nu volgt de sprong naar het hoogste niveau.

In de voorbereiding liet de formatie van coach Danny Mulder, die de afgelopen twee jaar de Beloftenploeg onder zijn hoede had, alvast een goede indruk achter. Feyenoord bleef ongeslagen en klopte onder meer de Belgische sparringpartners KRC Genk en Standard Luik. De selectie is samengesteld uit doorgestroomde eigen jeugd en speelsters van buiten, onder wie bekende Eredivisienamen als Pia Rijsdijk, Cheyenne van de Goorbergh en Maxime Bennink. Van ADO Den Haag kwamen Annouk Boshuizen en Celainy Obispo over, terwijl Samantha van Diemen Ajax achter zich liet voor een Rotterdams avontuur.

“We gaan de Pure Energie Eredivisie Vrouwen in met een team dat bestaat uit een prettige mix van zelf opgeleid talent en nieuwe speelsters van buitenaf. Daarmee hopen we wat moois neer te zetten”, zei Mulder onlangs. Dinsdagavond besloot zijn ploeg de oefencampagne met een 3-0 zege op FC Eindhoven. Met een ongeslagen status op zak begint Feyenoord dus aan de competitie. “We reizen met vertrouwen af richting Den Haag”, aldus Mulder.

Verdediger Samantha van Diemen verruilde Ajax voor Feyenoord.

SC HEERENVEEN

Op de seizoensstart van sc Heerenveen zullen we nog een weekje moeten wachten. Vanwege het feit dat de Pure Energie Eredivisie Vrouwen met de komst van Feyenoord dit seizoen uit het oneven aantal van negen clubs bestaat, heeft er elke speelronde één ploeg vrijaf. Komend weekend is dat dus sc Heerenveen. De Friezinnen hebben zaterdag wel een oefenwedstrijd tegen Saestum gepland en zullen de competitie volgende week vrijdag 3 september starten met een uitwedstrijd tegen Feyenoord.

De verwachtingen in Heerenveen zijn niet al te hooggespannen. De club (in de vorm van de stichting Vrouwenvoetbal Noord-Nederland) doet er alles aan om financieel het hoofd boven het water te houden. Dat is voorlopig gelukt. Mede dankzij een Cashtafette van de spelersgroep eind vorig seizoen. Om geld op te halen liepen zij in teams van Barneveld naar Heerenveen. Het leverde zo’n 65.000 euro op voor de begroting. Voorlopig kan de stichting even vooruit.

Voormalig jeugdinternational Dana Foederer is een belangrijke versterking voor sc Heerenveen,

Op sportief gebied moest Heerenveen onder anderen Kirsten van de Westeringh (ADO Den Haag), Jamie Altelaar (Ajax), Charetha Okken en Williënne ter Beek laten gaan. De laatste twee speelsters zijn gestopt. Versterking kwam er uiteraard ook. In de personen van de Amerikaanse aanvaller Kristen McFarland. Van Ajax kwam keeper Claire Dinkla, van PSV middenvelder Dana Foederer. Ook verdediger Merel Bormans meldde zich in Friesland. Aan trainer Roeland ten Berge, die al sinds 2017 aan het roer staat bij Heerenveen, om er een hecht collectief van te maken.

PEC ZWOLLE

PEC Zwolle zag deze zomer een sloot aan ervaring vertrekken. Aanvoerster Dominique Bruinenberg (SC Sand, Bundesliga), Jassina Blom (Tenerife, La Liga) en Cheyenne van den Goorbergh (Feyenoord) zijn nieuwe avonturen aangegaan. Behalve een hoop routine scheelt dat ook veel aanvallende kwaliteit. En dat moeten de Blauwvingers komend seizoen zien op te vangen. Een nieuwe aanvoerder is inmiddels al gevonden in verdediger Moïsa van Koot die al enkele jaren in Zwolle actief is.

Moïsa van Koot is de nieuwe captain in Zwolle.

In totaal raakte PEC Zwolle bijna een heel elftal kwijt. Tien speelsters namen afscheid. Licia Darnoud en Marit Auee meldden zich als nieuwelingen aan de poorten van het stadion. Toch is trainer Joran Pot optimistisch over het nieuwe seizoen. “We zijn niet per se zwakker geworden, want we hebben echt heel veel jong talent”, vertelde hij aan De Stentor.

“Wel missen we dus ervaring. Ervaring zorgt er juist voor dat je een wat constanter niveau haalt in plaats van ups en downs. We zullen echt nog wel eens tegen een zeperd aanlopen, maar onze manier van spelen blijft hetzelfde. We willen de bal hebben, verzorgd voetbal laten zien en op die manier een linie verder komen. Als we dat kunnen laten zien en we doen er alles aan om zo goed mogelijk te presteren, dan ben ik tevreden.”

Afgelopen seizoen eindigde PEC Zwolle als zesde en ging na de reguliere competitie door in de plaatsingsgroep. De nieuwe competitieopzet juicht Pot van harte toe. “Een mooie ontwikkeling voor de competitie, maar ook voor het vrouwenvoetbal in de breedte. Topspeelsters gaan nog steeds naar het buitenland. Dan moet je de Nederlandse competitie sterker maken. Dat doe je niet door een scheiding te maken in twee groepen, waarvan er eentje om niets speelt. Wij leren juist heel veel van wedstrijden tegen Ajax, PSV en Twente. Dus dat we daar nu een keer extra tegen spelen, juich ik alleen maar toe.”

PEC Zwolle-coach Joran Pot is groot voorstander van de nieuwe competitie-opzet.

PSV

In Eindhoven werd afgelopen seizoen de ban gebroken. Voor het eerst in het bestaan van de vrouwentak legde PSV beslag op een hoofdprijs. In Almere werd ten koste van ADO Den Haag de TOTO KNVB Beker veroverd. Spits Joëlle Smits maakte de winnende treffer. De topscorer van vorig seizoen zien we helaas dit jaar in competitieverband niet meer terug op de Nederlandse velden. Zij is vertrokken naar de Bundesliga, VfL Wolfsburg om precies te zijn.

Ook Romée Leuchter vertrok uit Eindhoven en maakte een pikante overstap naar Ajax. International Anouk Nouwen gaf in een vroeg stadium al aan naar Chelsea te verkassen, Kayleigh van Dooren koos voor FC Twente, terwijl ook Kyah Simon de deur van De Herdgang achter zich dichttrok. De voornaamste aanvulling kwam in de personen van Desiree van Lunteren, Maruschka Waldus en de Deense spits Amalie Thestrup.

Desiree van Lunteren: nieuw avontuur in Eindhoven

De voorbereiding van PSV stond voor een groot deel in teken van de kwalificatieronde van de UEFA Women’s Champions League. De ploeg zette in Moskou eerst het thuisspelende Lokomotiv aan de kant (3-1), maar dolf in de finaleronde met dezelfde cijfers het onderspit tegen de Engelse topclub Arsenal. De laatste gearriveerde aanwinst, de Braziliaanse Leticia Ferreira, maakte in deze wedstrijd haar debuut.

“We zijn nog niet goed genoeg om van zo’n sterke tegenstander te winnen”, zag PSV-trainer Rick de Rooij na het duel met Arsenal. “En een van mijn stokpaardjes is dat je elke wedstrijd moet scoren. Dat hebben we ook nu gedaan, op het hoogste podium tegen een topclub. Op korte termijn heb je er niks aan, op lange termijn heel veel”, aldus De Rooij in het Eindhovens Dagblad. PSV begint vrijdag met een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. De doelstelling in Eindhoven is helder. “Hartstikke leuk dat we afgelopen seizoen de beker hebben gewonnen en dat gaan we weer proberen. Maar we willen heel graag kampioen worden. Niet alleen omdat we dan een makkelijkere route in de Champions League krijgen, maar omdat we er als club ook klaar voor zijn.”

Het grote talent Esmée Brugts was vorig seizoen een van de revelaties bij PSV.

FC TWENTE

Uiteraard aast ook FC Twente weer op de landstitel. De vrouwen uit Enschede waren al zes keer eerder kampioen en hebben daarmee de meest gevulde prijzenkast van  de Nederlandse topcompetitie. Toch is er in de zomer veel veranderd bij Twente. Coach Tommy Stroot ging naar de Duitse topclub VfL Wolfsburg en nam international Lynn Wilms met zich mee. Een andere international, Sisca Folkertsma, zocht haar heil in Frankrijk bij Girondins de Bordeaux.

Als opvolger van Stroot legde Twente Robert de Pauw vast. Iemand die het vrouwenvoetbal goed kent. Hij was namelijk eerder coach van Oranje onder 17. Op het trainingsveld kon De Pauw als nieuwe aanwinsten de PSV-middenvelders Kayleigh van Dooren en Nurija van Schoonhoven begroeten. De laatste is terug op het oude nest, nadat zij tot 2015 in bij de Beloften van Twente speelde. Vanuit Amsterdam maakte verdediger Caitlin Dijkstra de overstap naar de Tukkers. Drie speelsters met genoeg Eredivisie-ervaring, die Twente meteen kunnen versterken.

Kayleigh van Dooren moet dit seizoen energie geven aan het middenveld van FC Twente.

Dat lieten zij al zien in de spectaculaire Champions League-duels die de ploeg afgelopen week afwerkte. Dankzij zeges op het Georgische Nike (9-0) en het Servische Sparta Subotica (5-3) bereikte FC Twente de play-offs van het Europese kampioenenbal. De overwinning op Subotica was bijna een mirakel. Met nog tien minuten op de klok keek Twente tegen een 0-3 achterstand aan, maar dankzij goals van Fenna Kalma (2) en Anna-Lena Stolze werd er alsnog een verlenging uit het vuur gesleept. Daarin sloeg de thuisploeg alsnog toe.

Dinsdag volgt alweer de eerste wedstrijd van de play-offs, thuis tegen Benfica. Maar eerst opent de regerend landskampioen de Pure Energie Eredivisie Vrouwen seizoen 2021/’22 met een thuiswedstrijd tegen vv Alkmaar. In De Grolsch Veste starten de Twentse vrouwen om 19.30 uur hun jacht op titelprolongatie.

Robert de Pauw is de opvolger van Tommy Stroot in Enschede.