Voor Groenendijk staat God op één en voetbal op twee: ‘Sinds mijn doop is mijn geloof nog belangrijker voor me geworden’

Voor Groenendijk staat God op één en voetbal op twee: ‘Sinds mijn doop is mijn geloof nog belangrijker voor me geworden’

Voor Groenendijk staat God op één en voetbal op twee: ‘Sinds mijn doop is mijn geloof nog belangrijker voor me geworden’

19 dec 2023

Voetbal is een grote passie van Tami Groenendijk. Maar de middenvelder van FC Utrecht heeft een nog grotere liefde: God. “De bijbel geeft me een rust van een heel ander niveau.”

Er gaat geen dag voorbij of Groenendijk slaat haar bijbel open. Het liefst start en eindigt ze haar dag met God. “Soms lig ik op de bank en heb ik meer zin om twee uur lang een serie te kijken”, vertelt de 22-jarige Utrechtse. “Dat lijkt in eerste instantie op uitrusten. Maar weet je wat grappig is? Elke keer als ik de bijbel erbij pak, realiseer ik me weer: dit is rust pakken van een heel ander niveau.”

Groenendijk groeide op in Woerden, waar ze elke zondag met haar ouders op de kerkbanken van de Hervormde Kerk plofte. “Het was een gewoonte, zonder dat mijn ouders er overigens druk op legden. Sinds acht maanden ga ik naar de Evangelische Kerk. Die is wat moderner en past beter bij me. Ik kan er ook in de avonden naartoe, als ik bijvoorbeeld op zondagochtend een wedstrijd heb. In april heb ik me opnieuw laten dopen.”

Groenendijk in actie voor FC Utrecht

“Sinds mijn doop is mijn geloof nog belangrijker voor me geworden. Op de dag zelf voelde ik ook zo’n bijzondere rust en vrede. Dat gevoel is niet meer weg gegaan. Stress van school, voetbal of andere problemen: ze vervagen allemaal. Ik wil dat gevoel behouden en daar werk ik hard voor. Elke dag lees ik in de bijbel. Als dat niet zou doen, weet ik dat ik die rust minder voel.”

De wijsheden in de bijbel helpen haar verder

Haar connectie met God geeft haar kracht voor binnen en buiten het veld.  De lessen uit de bijbel past ze continu toe. “Ik vind het bijvoorbeeld mentaal zwaar om wissel te zitten. Op zulke dagen lees ik meer over nederig zijn en hoe ik dat kan zijn. Dat vind ik nog moeilijk hoor.”

“Want ja, ik ben ook regelmatig verdrietig of boos”, vervolgt ze. “Ik doe nog een hoop dingen fout. Ik roddel weleens of snauw naar een teamgenoot. En ook al weet ik dat het menselijk is om zulke dingen te doen: ik veroordeel mezelf dan wel. Ik vind mezelf dan geen goede Christen. Er staan verzen in het Nieuwe Testament die me dan veel rust geven. Daarin staat hoe God naar jou als mens kijkt en wat voor beloftes hij voor je heeft. Ze laten me inzien dat ik kan vertrouwen op God. En dat hij van mij houdt. Er staan zoveel wijsheden in de bijbel, die je in elke situatie kan gebruiken.”

Een WhatsApp-groepje

Groenendijk staat bij FC Utrecht niet alleen in haar spirituele reis. Drie teamgenoten zijn ook Christen. “Wel op een iets andere manier. Ze zijn nog hun geloof aan het ontdekken. Sommigen gaan naar de kerk, andere niet. We hebben een WhatsApp-groep met z’n viertjes, waarin we mooie nummers of bemoedigende teksten zetten. Ook bidden we samen voor de wedstrijd.”

Al zijn haar andere teamgenoten niet gelovig, Groenendijk krijgt geen rare blikken als ze haar scheenbeschermers met kruis van Ballers in God aantrekt. De speelsters steunen haar en zijn vooral nieuwsgierig. “Soms draaien we zelfs een Christelijk nummer in de kleedkamer. Never Walk Alone van Hillsong Worshop vind ik bijvoorbeeld erg mooi. In de ploeg kan ik helemaal mezelf zijn. Dat is zo mooi en fijn aan onze groep. Iedereen kijkt met veel liefde naar elkaar.”