UEFA: Vrouwen Eredivisie positief en vooruitstrevend

UEFA: Vrouwen Eredivisie positief en vooruitstrevend

UEFA: Vrouwen Eredivisie positief en vooruitstrevend

9 feb 2023

Hoe verhoudt de groei van het Nederlands clubvoetbal zich ten opzichte van andere Europese landen? Tijdens een door de UEFA gehoste workshop in Zeist gingen bestuurders van de clubs uit de Azerion Vrouwen Eredivisie onlangs in op de lange termijn ontwikkeling van deze nog altijd jonge topcompetitie.

UEFA presenteerde tijdens de bijeenkomst de uitkomsten van een onderzoek dat zij deden naar de belangrijkste ontwikkelingen in de Vrouwen Eredivisie over de afgelopen jaren. Daar kwam als voornaamste conclusie uit naar voren dat de competitie over een groeiende fanbase beschikt.

Positief en vooruitstrevend

Ongeveer 24 procent van alle Nederlanders volgt de Vrouwen Eredivisie. En niet onbelangrijk daarbij, het vrouwenvoetbal heeft wereldwijd en in Nederland in het bijzonder een positief en vooruitstrevend imago. De Vrouwen Eredivisie wordt door het publiek gezien als een inclusieve competitie en een wedstrijdbezoek wordt ervaren als een uitje voor het hele gezin. Bovendien vindt het publiek de gezichtsbepalende spelers, trainers en bestuurders inspirerend. De Vrouwen Eredivisie wordt daarbij gekenmerkt door de diversiteit aan mensen die de competitie naar buiten vertegenwoordigen. 

Een wedstrijdbezoek aan de Vrouwen Eredivisie wordt ervaren als een uitje voor het hele gezin..

Strategische plannen

Ook werden bij de belangrijkste ontwikkelingen over de afgelopen jaren de toegenomen commerciële waarde van de competitie (dankzij de mediaovereenkomsten met ESPN en NOS en nieuwe hoofdsponsor Azerion) genoemd en nam UEFA er notitie van dat het vrouwenvoetbal een belangrijke positie inneemt in de strategische plannen van de KNVB.

Ontwikkeling op clubniveau 

De bijeenkomst werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de clubs die actief zijn in de Vrouwen Eredivisie. De data die de UEFA tijdens de sessie naar voren bracht, kan hun helpen met de verdere ontwikkeling van de plannen op clubniveau als het gaat om de toekomst van het vrouwenvoetbal.