Trucjeskoningin Sterre Kroezen: ‘Mijn moeder is degene die ze filmt’

Trucjeskoningin Sterre Kroezen: ‘Mijn moeder is degene die ze filmt’

Trucjeskoningin Sterre Kroezen: ‘Mijn moeder is degene die ze filmt’

24 jan 2024

Vier jaar geleden begon PEC Zwolle-speelster Sterre Kroezen (18) zichzelf trucjes te leren, die ze filmde en op social media plaatste. Het was een schot in de roos. Op Instagram heeft de prinses van het freestylen nu 161.000 volgers. ‘Alle video’s op mijn account zijn gefilmd door mijn moeder.’

De video’s op haar Instagram-account zijn met geen pen te beschrijven. Kroezen, jeugdinternational van Oranje Onder 19, tovert met de bal. Doet ze geen rondje om de wereld, dan legt ze de bal gerust in haar nek of neemt ze ‘m uit de lucht aan achter haar standbeen. En ze laat het er ook nog uitzien alsof het doodeenvoudig is.

En dan te bedenken dat het allemaal begon uit verveling, bijna vier jaar geleden tijdens het begin van de coronapandemie. Kroezen: ‘De lessen op mijn middelbare school waren op dat moment online. Ik verveelde me dood. Om mezelf te vermaken, ging ik voetballen in de tuin. Trucjes oefenen. Ik wilde beter en beter worden. Urenlang stond ik in de tuin, dag in, dag uit. Op een gegeven moment lukte het me om een bepaald trucje te doen waar ik heel trots op was. Ik kwam op het idee om daar een filmpje van te maken en die op Instagram te plaatsen. Het was toen nog totaal niet mijn intentie om zoveel views te krijgen.’

5,5 miljoen views

Op dat moment had het veertienjarige talent nog hooguit een paar honderd volgers, schat ze. Maar met elke nieuw post schoot dat aantal als een raket omhoog. In november 2020 publiceerde ze een video die voor het eerst de magische grens doorbrak van één miljoen views. Maar het kon allemaal nog veel gekker. De teller van haar huidige best bekeken video staat momenteel al op 5,5 miljoen views. Kroezen: ‘Soms moet ik mezelf in mijn arm knijpen als ik die aantallen zie. Vijfenhalf miljoen! Ongelofelijk hoeveel mensen dat zijn. Echt bizar.’

Haar video’s, die ook zijn ontdekt door veel buitenlandse volgers, werden in de loop der jaren steeds professioneler. Toen ze de opnames nog maakte in haar achtertuin, had ze bijvoorbeeld nog niet eens een statief. Ze zette toen gewoon een groene of grijze bak tegen de muur en legde daar een schoen bovenop, waarin ze haar mobiele telefoon neerzette. Later verruilde ze haar achtertuin voor een professionelere omgeving: een voetbalveld, van haar voormalige amateurclub PH Almelo. Onlangs maakte ze zelfs video’s op een veld ergens in Doha, de hoofdstad van Qatar, waar ze op vakantie was. Haar mobiele telefoon is inmiddels ook vervangen, door een camera van Sony.

Gefilmd door haar moeder

Kroezen krijgt ook vaak de vraag wie degene die is haar trucjes filmt. Huurt ze daar misschien een professional voor in? Ze schiet in de lach om die vraag. ‘Mijn moeder is degene die mijn trucjes filmt. Dus ook degene die een paar miljoen keer bekeken zijn, haha. De meeste mensen kunnen dat niet geloven, maar het is echt waar.’

Kroezen: ‘We zijn daarmee begonnen toen ik mijn achtertuin verruilde voor het voetbalveld van mijn oude club. Mijn moeder wilde graag helpen met filmen. We hadden daar samen zoveel lol in dat ze dat is blijven doen. Eens in de zoveel tijd staan we weer samen op het veld. Het liefst op een zondagochtend. Dan is er helemaal niemand en kan ik volledig mijn gang gaan. Meestal nemen we meerdere trucjes tegelijk op, zodat ik voorlopig weer even genoeg video’s heb om te posten.’

Samen vormen ze dus een gouden duo. Kroezen studeert aan de HBO-opleiding Creative Business en volgt het vak Fotografie. ‘Dus ik geef mijn moeder weleens tips. Welke instellingen ze moet gebruiken bijvoorbeeld. Ze doet het hartstikke goed.’ Lachend: ‘Ze heeft echt een nieuw talent van haar ontdekt.’

Een akka tijdens de wedstrijd

Behalve de video’s zijn ook de trucs professioneler geworden. Elke truc plukt Kroes van internet. Ze heeft inmiddels zo’n goede techniek dat ze nieuwe trucs vaak niet eens uitgebreid hoeft te oefenen. ‘Het verschilt per keer hoeveel takes ik nodig heb. Soms lukt een truc mij in één keer. Maar ik moet hem ook weleens een paar keer opnieuw doen. Of hij lukt wel, maar dan kan hij nog een stuk beter. Dan doe ik hem gewoon nog een keer.’

Het bijzondere is dat ze ook nog gewoon voetbalt in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Afgelopen zomer kwam de speelster van subtopper PEC Zwolle op huurbasis over van topclub FC Twente. ‘Door het freestylen heb ik mijn techniek verbeterd. Ik doe tijdens de wedstrijd bijvoorbeeld weleens een akka. Daar hou ik van. Een functionele passeerbeweging, die ik heb geleerd tijdens het freestylen.’

Maar hoeveel ze ook geniet van het maken van freestylevideo’s op Instagram, ze ziet het puur als hobby, benadrukt ze. ‘Ik besteed er alleen tijd aan op momenten waarop het valt te combineren met mijn training- en wedstrijdschema bij PEC Zwolle. Mijn verrichtingen voor de club staan voor mij echt op nummer één.’

Bekijk hieronder de video die Sterre opnam tijdens haar vakantie in Doha!