Transfermarkt Azerion Vrouwen Eredivisie gesloten: 55 deals

Transfermarkt Azerion Vrouwen Eredivisie gesloten: 55 deals

Transfermarkt Azerion Vrouwen Eredivisie gesloten: 55 deals

16 sep 2023

De Nederlandse transfermarkt is gisteravond (vrijdag 15 september) om 23.59 uur gesloten voor de Azerion Vrouwen Eredivisie. Clubs in Nederland hadden tot dat moment de mogelijkheid om nieuwe speelsters aan te trekken of te verkopen en maakten daar 55 keer gebruik van. Het was voor het vrouwenvoetbal in ons land de eerste keer dat transfers verliepen via de internationale window van het betaald voetbal.

Na 1 juli 2023 was de eerste transfer in de Azerion Vrouwen Eredivisie onder de vlag van het betaald voetbal voor Julie Biesmans. Zij verkaste op 6 juli van PSV naar Oud-Hervelee in de Belgische Pro League. De laatste overschrijving kwam op 14 september op naam van Elvý Rut Búadóttir. Zij kwam van het IJslandse Valur naar AZ.

In totaal waren er 55 transfers in de periode van 1 juli tot en met 15 september. De meeste transfers betrof een binnenlandse overgang, 21 keer. Maar liefst 18 speelsters waren betrokken bij een transfer naar een club in het buitenland. De hoogste competitie voor vrouwen in ons land maakt tot dusver vooral gebruik van Nederlandse spelers, maar er werden deze transferperiode ook 16 speelsters uit buitenlandse competities aangetrokken.

Overgang naar betaald voetbal

De Vrouwen Eredivisie startte in 2007 in Nederland onder het amateurvoetbal. Destijds gaf dat voor clubs de beste mogelijkheden om te beginnen met een vrouwentak. Tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal en Bondsvergadering van december 2022 werd er door zowel het betaald voetbal als het amateurvoetbal formeel ingestemd met een overgang van de topcompetities naar het betaald voetbal. De beslissing kwam tot stand om betaald voetbalclubs het stuur in handen te geven om de volgende stappen in de ontwikkeling van het Nederlands vrouwenvoetbal te kunnen realiseren.