Topcompetities vrouwenvoetbal onderdeel van betaald voetbal

Topcompetities vrouwenvoetbal onderdeel van betaald voetbal

Topcompetities vrouwenvoetbal onderdeel van betaald voetbal

22 dec 2022

Tijdens de najaarseditie van de bondsvergadering is formeel besloten dat de Azerion Vrouwen Eredivisie, de Beloftencompetitie Vrouwen en de KNVB-bekercompetitie voor vrouwen onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van het betaald voetbal verder gaan. Deze beslissing draagt bij aan de volgende stap in de professionalisering van het vrouwenvoetbal in Nederland en sluit aan bij strategische doelstellingen van de KNVB om de topcompetities voor vrouwen aantrekkelijker te maken.

UEFA

Vrijwel alle clubs die momenteel uitkomen in de Azerion Vrouwen Eredivisie zijn betaald voetbalorganisaties. De organisatie van deze competitie werd al verzorgd door de afdeling  competitiezaken. Ook worden de tuchtrechtspraak en licentiezaken verzorgd door de centrale afdelingen tuchtzaken en licentiezaken. Met deze beslissing loopt de KNVB in de pas met de UEFA, die in de nabije toekomst clubs gaat verplichten het vrouwenvoetbal te ondersteunen, wil men deelnemen aan Europese competities bij de mannen.

Ideale vorm

In 2007 startte de Vrouwen Eredivisie met zes clubs onder de vlag van het amateurvoetbal. Destijds gebeurde dit om de stap naar een topcompetitie voor het vrouwenvoetbal zo laagdrempelig mogelijk te laten zijn. Ruim vijftien jaar later is de hoogste competitie bij de vrouwen – de Azerion Vrouwen Eredivisie – gegroeid naar elf deelnemers. Met ingang van het seizoen 2023/’24 zal deze competitie bestaan uit twaalf deelnemers. Onafhankelijk onderzoek toonde eerder aan dat de hoogste vrouwenvoetbalcompetitie van ons land met een deelnemersveld van twaalf clubs de meest ideale vorm bereikt.