Supercup Ajax – FC Twente: ‘Dit soort wedstrijden speel je het liefst elke week’

<strong>Supercup Ajax – FC Twente: ‘Dit soort wedstrijden speel je het liefst elke week’</strong>

Supercup Ajax – FC Twente: ‘Dit soort wedstrijden speel je het liefst elke week’

1 sep 2023

Ajax en FC Twente staan net als vorig jaar tegenover elkaar in het duel om de KNVB Supercup. Alleen zijn de rollen bij de seizoensopening op zaterdag 2 september dit keer wel omgedraaid. Ajax is landskampioen. FC Twente mocht de TOTO KNVB Beker omhooghouden. Aanvoerders Sherida Spitse en Renate Jansen blikken vooruit op het duel tussen de twee grootmachten uit de Azerion Vrouwen Eredivisie. 

De kwartfinale op het WK tegen latere wereldkampioen Spanje is nog maar drie weken geleden, maar het voelt als een eeuwigheid voor de internationals Sherida Spitse en Renate Jansen. Dat is het leven van een topsporter. De blik is altijd gericht op de eerstvolgende wedstrijd. “Het is lekker om weer te beginnen”, zegt Spitse. “Ik ben tien dagen vrij geweest na het WK. Dat is ook genoeg. Je kunt toch niet drie weken niks doen.”

Sherida Spitse en haar teamgenoten tonen de kampioensschaal aan de supporters.

Spannend en aantrekkelijk

De strijd om de Supercup werd vorig jaar in ere hersteld als opening van een nieuw voetbaljaar. FC Twente won het duel met 3-2. “Het is de eerste prijs van het seizoen”, zegt Jansen. “Niet de belangrijkste, maar wel een prijs. En die wil je winnen. Zeker als het tegen Ajax is.” Tussen beide topclubs uit de Azerion Eredivisie Vrouwen is een gezonde concurrentiestrijd ontstaan. Jansen: “Het gaat de laatste jaren steeds tussen ons. Deze wedstrijden halen het beste in de spelers naar boven.” 

Dat merkte Sherida Spitse ook sinds haar terugkeer op Nederlandse velden in januari 2021. “Beide ploegen liggen heel dicht bij elkaar en spelen om te winnen. Daardoor zijn het ook altijd spannende en aantrekkelijke wedstrijden. Dit soort duels zou je het liefst elke week willen spelen.” 

Renate Jansen viert de winst van de TOTO KNVB Beker met haar teamgenoten.

Ervaren aanvoerders

De Ajax-aanvoerder ziet haar ploeg dan ook niet als favoriet nu ze als kampioen aan de strijd beginnen. “Dat zorgt niet voor een ander gevoel. Ik kan ook niet inschatten hoe ze in Enschede bezig zijn.” Toch zal de buitenwacht Ajax die rol wel toedichten. De selectie van coach Suzanne Bakker is grotendeels intact gebleven en aangevuld met talenten uit het beloftenteam. Van PEC Zwolle kwam de talentvolle aanvallende middenvelder Danique Noordman naar Amsterdam. Spitse vervult met haar ervaring een belangrijke rol tussen de jonkies. “Ik voel me soms net een moeder. De gesprekken gaan over school en TikTok. Ik probeer te helpen waar ik kan.”

Jansen zit bij FC Twente in dezelfde positie. De bekerhouder zag afgelopen transferzomer een aantal spelers vertrekken waaronder keeper Daphne van Domselaar en doelpuntenmachine Fenna Kalma. “Het was wel even schakelen na terugkeer uit Australië en Nieuw-Zeeland”, zegt Jansen. “We trainen op een nieuw complex, met een hele jonge groep. Het is altijd jammer als een aantal van je beste spelers vertrekken, maar dat zijn we ook gewend. Fenna (Kalma, red.) maakte vorig seizoen dertig goals. Ons spel was op haar afgestemd. Nu zullen er andere spelers moeten opstaan. Drie keer tien is ook dertig.” 

En dus kijkt ook Jansen met vertrouwen naar het duel met Ajax. “We zijn nu een week bezig en ik zie een enorme wil bij de jonge spelers. Het is altijd leuk om aan iets nieuws te bouwen.” 

Duels tussen Ajax en FC Twente zorgen altijd voor volgepakte tribunes.

Kaartverkoop

Er zijn nog kaarten te koop voor het KNVB Supercup-duel tussen de twee beste ploegen van de Azerion Vrouwen Eredivisie. De topper wordt gespeeld op Sportpark de Toekomst, de thuishaven van Ajax, op zaterdag 2 september. De aftrap in Amsterdam is om 14.00 uur.

ESPN zal de wedstrijd rechtstreeks uitzenden op het open kanaal. De voorbeschouwing begint om 13.30 uur.