Strijd om Eredivisie Cup barst los

Strijd om Eredivisie Cup barst los

Strijd om Eredivisie Cup barst los

12 mei 2023

De schaal is uitgereikt aan kampioen Ajax, maar het Azerion Vrouwen Eredivisie seizoen is nog niet ten einde. De top vier van de ranglijst strijdt de komende weken om de winst van de prestigieuze Eredivisie Cup. Ajax speelt in de halve finale tegen nummer vier PSV. Runner-up FC Twente treft Fortuna Sittard, dat als debutant knap op de derde plaats eindigde. De winnaars van de halve finales spelen op Tweede Pinksterdag 29 mei de finale.

Primeur

De geslaagde primeur van vorig seizoen met FC Twente als winnaar smaakte naar meer. En dus wordt het seizoen 2022/’23 van de Azerion Vrouwen Eredivisie opnieuw afgesloten met de strijd om de Eredivisie Cup. De vier beste ploegen gaan in vijf topduels uitmaken wie de prestigieuze trofee mee naar huis mag nemen. Naast een cup staat er veel eer op het spel. 

Ajax kroonde zich na een zinderende strijd met FC Twente tot landskampioen.

Prestige

Ajax wil laten zien dat het terecht landskampioen is geworden. FC Twente wil revanche voor het mislopen van de schaal ondanks een doelsaldo van 81-6. De ijzersterke debutant en nummer drie Fortuna Sittard wil niets liever dan zich meten met de top van de Azerion Vrouwen Eredivisie. En PSV is zelfs nog in de race voor twee prijzen. De Eindhovense formatie kan een mislukte seizoensstart bijna doen vergeten door naast de Eredivisie Cup ook de TOTO KNVB Beker Vrouwen te winnen. Daarvoor moet PSV op Hemelvaartsdag 18 mei wel FC Twente verslaan in het ADO Den Haag stadion. 

Fortuna Sittard was naast Ajax de enige ploeg die van FC Twente wist te winnen.

Halve finales

De vier clubs spelen eerst een halve finale, die zal bestaan uit een thuis- en uitwedstrijd. Als na twee wedstrijden de stand gelijk is qua punten en doelsaldo, wordt de tweede wedstrijd verlengd met twee keer 15 minuten, eventueel gevolgd door strafschoppen conform de spelregels veldvoetbal.

De strijd om de Eredivisie Cup barst zondag 14 mei los. Ajax ontvangt PSV op Sportpark De Toekomst. Fortuna Sittard reist naar Enschede voor de confrontatie met FC Twente. De returns zijn een week later. 

Voor PSV staan er na een sterke tweede seizoenshelft nog twee prijzen op het spel.

Finale

De winnaars zullen in de finale op maandag 29 mei – Tweede Pinksterdag – uitmaken wie de cup in de prijzenkast mag bijzetten. Indien de kampioen de finale behaalt, spelen zij hierin een thuiswedstrijd. In andere gevallen speelt de winnaar van de andere halve finale thuis.

Het speelschema

De wedstrijden voor de Eredivisie Cup zijn gepland op:

 • Zondag 14 mei 2023 (halve finales)
  • 14:30 Ajax – PSV
  • 14:30 FC Twente – Fortuna Sittard
 • Zondag 21 mei 2023 (halve finale)
  • 14:30 Fortuna Sittard – FC Twente
 • Maandag 22 mei 2023 (halve finale)
  • 19:00 PSV – Ajax  
 • Maandag 29 mei 2023 (finale)