Speelronde 5: Kan PSV de Twentse scoringsdrift temmen?

Speelronde 5: Kan PSV de Twentse scoringsdrift temmen?

Speelronde 5: Kan PSV de Twentse scoringsdrift temmen?

21 okt 2022

Vijf duels staan er komend weekend op het programma in speelronde 5 van de Azerion Vrouwen Eredivisie. Met als blikvanger de topper FC Twente – PSV. Koploper Feyenoord gaat op bezoek bij PEC Zwolle. In Sittard voert geel-groen de boventoon in de wedstrijd tussen de twee ambitieuze subtoppers Fortuna Sittard en ADO Den Haag.

Scoringsdrift

FC Twente – PSV was in voorgaande jaren een wedstrijd tussen twee clubs, die samen met Ajax de klassieke top-3 vormden. Afgelopen seizoen moest de ploeg van Rick de Rooij al op gepaste afstand toekijken hoe FC Twente en Ajax in een zinderende apotheose streden om de kampioensschaal. Die lijn lijkt zich door te trekken. PSV speelde al gelijk tegen ADO Den Haag en verloor thuis verrassend van het ambitieuze Fortuna Sittard. FC Twente draait ondertussen als een tierelier en scoort er weer lustig op los. Na drie gewonnen duels staat de teller al weer op twintig waarvan zes door goaltjesdief Fenna Kalma. Kan PSV de Twentse scoringsdrift temmen?

Maxime Bennink is clubtopscorer van koploper Feyenoord met drie goals

Koploper

Koploper Feyenoord is net als FC Twente nog ongeslagen, maar heeft iets meer moeite om het net te vinden. Tegen vv Alkmaar wisten de Rotterdammers voor het eerst het verschil te maken met meer dan een treffer – 3-0 – onder meer door twee goals van clubtopscorer Maxime Bennink. PEC Zwolle pakte afgelopen weekend het eerste punt, uit tegen Excelsior. De jonge ploeg staat op de achtste plaats. 

Fysieke strijd

Ajax is de derde ploeg in de Azerion Vrouwen Eredivisie die nog ongeslagen is. Net als FC Twente kregen de Amsterdammers nog geen goal tegen. Vooral de 0-3 zege bij het altijd lastige ADO Den Haag viel op. Vrijdag komt Excelsior op bezoek op Sportpark De Toekomst. Excelsior doet het goed met een keurige zevende plaats. Het team schuwt de fysieke strijd niet, getuige de eerste plaats van Excelsior in het gele kaarten-klassement. Vorig jaar had Ajax nog de grootste moeite met de ploeg uit Rotterdam-Kralingen. In de halve finale van het TOTO KNVB Bekertoernooi werd het slechts 1-0.

Victoria Pelova en Romée Leuchter lopen beiden een op een.

Geel-groene kraker

In Sittard staat de kraker tussen de geel-groenen op het programma, de clubkleuren van zowel Fortuna Sittard als ADO Den Haag. Het duel is verplaatst naar zaterdag zodat er in het stadion kan worden gespeeld. Dat podium verdient deze wedstrijd. Fortuna Sittard won vorige week knap bij PSV en is opgeklommen naar de vijfde plaats. Een plek daarboven staat het minstens zo ambitieuze ADO Den Haag, dat een goed seizoensstart kent. Alleen tegen Ajax kon de ploeg van Sjaak Polak geen vuist maken, zeker niet nadat Jaimy Ravensbergen met een rode kaart uit het veld was gestuurd. 

Hanna Huizenga is een van de jonge talenten van Fortuna Sittard. Tegen PSV scoorde ze haar eerste goal

Strijd onderin

Debutant Telstar staat nog puntloos onderaan, maar speelde ook pas twee duels. Thuis tegen sc Heerenveen gaat de ploeg op zoek naar de eerste punten. sc Heerenveen haalde pas een punt uit vier wedstrijden maar dat is enigszins vertekenend wat het speelde al tegen PSV, Ajax en FC Twente. Ook voor sc Heerenveen breekt nu een fase aan waarin ze de punten moeten pakken om weg te komen uit de onderste regionen. 

Ga naar het volledige programma.

Bekijk hier de samenvattingen van de wedstrijden in de vorige speelronden.