Speelronde 3: Wie pakt de koppositie?

Speelronde 3: Wie pakt de koppositie?

Speelronde 3: Wie pakt de koppositie?

30 sep 2022

Vijf wedstrijden staan er komend weekend op het programma in speelronde drie van de Azerion Vrouwen Eredivisie. Koploper FC Twente is vrij. Daarachter kunnen ADO Den Haag en Feyenoord de koppositie overnemen. ADO Den Haag reist zondag naar Eindhoven voor de zware uitwedstrijd tegen PSV. Feyenoord ontvangt vrijdag op Varkenoord debutant Telstar. Ajax dat net als PSV pas een wedstrijd speelde, krijgt sc Heerenveen op bezoek.

Grote cijfers

ADO Den Haag kent een uitstekende start van het seizoen. Twee gespeeld. Zes punten. Tien voor, nul tegen. Zowel Lobke Loonen als Jaimy Ravensbergen hebben er al drie in liggen. Waar de formatie van Sjaak Polak het vorig seizoen nog wel eens punten liet liggen tegen de ‘kleintjes’, wint ADO Den Haag nu makkelijk en met grote cijfers. Of ADO Den Haag bovenin mee gaat doen, zal blijken in de topwedstrijden. Het duel van aanstaande zondag is wat dat betreft een goed graadmeter, als ADO Den Haag het in Eindhoven opneemt tegen PSV. Bij winst pakt ADO Den Haag zeker de koppositie. PSV heeft pas een duel gespeeld maar toonde daarin geen grootse vorm: 1-0 tegen sc Heerenveen. 

Jacintha Wiemar was onpasseerbaar voor Fortuna Sittard.

Voetbalwet

Ook Feyenoord kan zich aan de top van de ranglijst nestelen. In ieder geval voor een dag, als het vrijdagavond op Varkenoord de thuiswedstrijd van Telstar wint. Maar misschien wel langer als ADO Den Haag punten morst bij PSV. Feyenoord speelt niet goed, maar pakt wel de punten tegen Excelsior en Fortuna Sittard. Dan word je kampioen, luidt een oude voetbalwet. Zover is het nog lang niet in Rotterdam-Zuid, maar het is al heel goed voor de competitie als Feyenoord en ADO Den Haag aanhaken bij de top drie. Telstar is dit seizoen teruggekeerd in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Nog zonder succes. Het eerste duel tegen ADO Den Haag ging met 4-0 verloren.

Ajax-aanvoerder Sherida Spitse speelt tegen sc Heerenveen, de club waar het voor haar allemaal begon in de Vrouwen Eredivisie.

Gewaarschuwd

Ajax kreeg vorige week rust om zich optimaal voor te bereiden op het Champions League-duel tegen Arsenal. Na een knappe 2-2 in Londen toonde de Engelse ploeg zich woensdagavond iets sterker. Vivianne Miedema bezegelde met een droge schuiver op het natte veld de uitschakeling van Ajax. Tiny Hoekstra kreeg nog een goede kans op de gelijkmaker, maar het bleef 0-1. Zondag moeten de Amsterdammers zich opladen voor sc Heerenveen. Een weerzien van Sherida Spitse met de club waar het voor haar allemaal begon. Ajax is gewaarschuwd. FC Twente liet vorig jaar punten liggen rond Champions League-duels. Het vernieuwde sc Heerenveen is een stugge ploeg en verloor nipt met 1-0 bij PSV. Vorige week pakte de ploeg van Hans Schrijver thuis tegen vv Alkmaar het eerste punt na een 2-2 gelijk spel. De pas 17-jarige Roos de Haas scoorde in de laatste minuut de gelijkmaker.

Ambitieus

Fortuna Sittard staat na twee wedstrijden op nul punten. Dat is niet zo gek na wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord. Maar met name tegen Feyenoord hadden de ambitieuze Limburgers gezien het spelbeeld recht op in ieder geval een punt. Dat moet dan maar gebeuren tegen PEC Zwolle dat het eerste duel verloor. De speelsters konden hun oude coach Joran Pot niet verrassen. Pot versloeg met FC Twente zijn oude club met 6-0, waar hij vorig jaar met PEC Zwolle nog met 1-4 won in Enschede. 

Judith Roosjen scoorde fraai tegen sc Heerenveen.

Nieuwe topscorer?

Excelsior staat ook nog op nul punten. Het begon sterk aan het seizoen met een nipte 2-1 nederlaag bij Feyenoord, maar zal dit weekend bij VV Alkmaar de 6-0 thuisnederlaag tegen ADO Den Haag willen wegpoetsen. VV Alkmaar zag topscorer Sanne Koopman naar Feyenoord vertrekken maar heeft misschien wel een opvolgster in huis. Judith Roosjen leek tegen haar oude club sc Heerenveen met twee treffers de drie punten veilig te stellen. Vooral haar eerste goal was fraai – de bal met de binnenkant gestuurd naar de kruising. De 1-2 in de 89ste minuut was niet genoeg. Een minuut later kwam sc Heerenveen toch nog terug tot 2-2. 

Bekijk hier alle goals van speelronde 2, waaronder de fraaie van Judith Roosjen.

Ga naar het volledige programma van speelronde 3.