Speelronde 3: Kunnen koplopers FC Utrecht en Fortuna Sittard perfecte score houden?

Speelronde 3: Kunnen koplopers FC Utrecht en Fortuna Sittard perfecte score houden?

Speelronde 3: Kunnen koplopers FC Utrecht en Fortuna Sittard perfecte score houden?

29 sep 2023

Na de interlandbreak met de zinderende zege van Oranje op Engeland en het afscheid van een aantal iconen van het Nederlandse vrouwenvoetbal gaat de Azerion Vrouwen Eredivisie verder met speelronde 3. Fortuna Sittard en FC Utrecht zijn na twee duels nog zonder puntverlies en staan verrassend bovenaan. Kunnen zij deze positie dit weekend vasthouden? 

Spektakelploeg

FC Utrecht ontpopt zich bij de terugkeer in de top van het vrouwenvoetbal tot spektakelploeg van de Azerion Vrouwen Eredivisie. Na de 4-2 zege in de openingswedstrijd tegen Feyenoord volgde een hattrick-thriller bij PEC Zwolle. Zowel FC Utrecht-aanvaller Judith Roosjen als Bo van Egmond maakten er drie. De goal van Groenendijk zorgde ervoor dat FC Utrecht drie punten mee naar huis kon nemen. Zondag komt sc Heerenveen op bezoek. De ploeg van trainer Hans Schrijver, die zijn beste speler Nina Nijstad naar PSV zag vertrekken, heeft pas een duel gespeeld. De thuiswedstrijd tegen de andere nieuwkomer AZ ging met 1-0 verloren. 

Aanvoerder Tessa Wullaert neemt Fortuna Sittard bij de hand met drie goals in twee duels.

Ongeslagen

Dat Fortuna Sittard nog ongeslagen is, is minder verrassend. De Limburgse ploeg kende vorig seizoen al een uitstekend debuut met een derde plaats in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Toen begon Fortuna Sittard het seizoen met twee nederlagen, terwijl er nu al zes punten zijn bijgeschreven. Zowel van PEC Zwolle als in Rotterdam bij Feyenoord werd met 3-1 gewonnen. Aanvoerder en Belgisch international Tess Wullaert neemt de ploeg met drie goals bij de hand. Fortuna Sittard speelt zondag in eigen stadion tegen Excelsior. De ploeg uit Kralingen pakte uit bij AZ knap een punt en bleef thuis tegen Ajax lang in de wedstrijd. Ajax-spits Romée Leuchter bezegelde met een hattrick hoogstpersoonlijk de 1-3 nederlaag van de ploeg uit Kralingen.

Renate Jansen keerde na haar magnifieke treffer voor Oranje tegen Engeland met een grote lach terug bij haar club.

Lach

Bij FC Twente keren de Oranje-internationals en vooral Renate Jansen terug met een grote lach op hun gezicht. De aanvaller liet nu ook bij Oranje zien wat ze bij haar club al vaker doet: mooie doelpunten maken. Met een ziendend schot in de kruising schoot ze Oranje naar de overwinning op vice-wereldkampioen Engeland en hield zo de Olympische droom levend. FC Twente begon het seizoen zoals het al jaren door de Azerion Vrouwen Eredivisie raast, met een 7-0 overwinning bij Telstar. Zondag wacht Feyenoord in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. ESPN zendt deze wedstrijd live uit vanaf 12.15 uur. De ploeg van Jessica Torny is nog zonder punten na nederlagen tegen FC Utrecht en Fortuna Sittard. Feyenoord zal tegen FC Twente naar aanknopingspunten zoeken, maar moet dat zonder aanwinst Kirsten van de Westeringh doen. Zij kreeg in het thuisduel tegen Fortuna Sittard een mokerslag te verwerken. Net terug van een zware blessure is Van de Westeringh opnieuw voor langere tijd uitgeschakeld. 

Romée Leuchter opent het seizoen met een hattrick.

Curieus

Landskampioen Ajax begon het seizoen met een degelijke zege op Excelsior: 1-3. Romée Leuchter lijkt vast van plan om in de voetsporen van Fenna Kalma te treden. De spits opende direct met een hattrick, waarbij haar derde treffer nu al het meest curieuze doelpunt van het seizoen is. Een mooie vrije trap van Leuchter ketste via de kruising omhoog. Excelsior-keeper Isa Pothof dacht dat de bal achter was en pakte snel een bal om het spel te hervatten. Excelsior stond immers achter. Terwijl ze dat deed, caramboleerde de wedstrijdbal achter haar rug de goal in. Kijk het bizarre moment terug in de samenvatting. Ajax ontvangt zondag nummer laatst Telstar op Sportpark de Toekomst. De Witte Leeuwinnen zijn het seizoen met twee fikse nederlagen gestart, maar vooral de 5-0 nederlaag bij PSV was geflatteerd. Telstar kan een stugge ploeg zijn. Dat bewees het vorig jaar in Amsterdam, toen Ajax slechts met 1-0 won.

Floor Jolijn Spaan (nummer 9) viert haar goal tegen sc Heerenveen met ploeggenoten en een supporter.

Ambitie

In Eindhoven staan zondag de nummers drie en vier tegenover elkaar. PSV krijgt AZ op bezoek, dat de licentie van vv Alkmaar overnam en na dertien jaar afwezigheid terugkeerde in de Azerion Vrouwen Eredivisie. De start van AZ is meer dan verdienstelijk. Na het openingsduel tegen Excelsior (1-1) overheerste de teleurstelling door de tegentreffer ver in blessuretijd. Bij sc Heerenveen boekte de ploeg van Mark de Vries een knappe 0-1 zege. Floor Jolijn Spaan ontpopt zich als goaltjesdief. Beide AZ-treffers kwamen van haar voet. PSV schoot dit seizoen uit de startblokken met een 5-0 zege op Telstar. Vele nieuwsgierige ogen zijn dit seizoen gericht op PSV, dat aan de hand van de nieuwe trainer Roeland ten Berge het gat naar Ajax en FC Twente wil dichten. Uit tegen ADO Den Haag kregen die ambities geen vervolg. In een wedstrijd zonder veel grote kansen bleef het 0-0. 

Bo van Egmond scoorde een hattrick tegen FC Utrecht maar de bezoekers gingen er met de punten vandoor.

‘Remontada’

ADO Den Haag ontvangt zaterdag PEC Zwolle in het Bingoal Stadion. ESPN zendt deze wedstrijd live uit vanaf 14.00. ADO Den Haag zag met Jaimy Ravensbergen en Liz Rijsbergen veel doelpunten naar FC Twente vertrekken. Het wordt interessant om te zien wie in hun voetsporen zullen gaan treden. PEC Zwolle bevindt zich in de onderste regionen, maar kwam twee keer goed voor de dag. De talentvolle ploeg – vijf speelsters zitten in de selectie van Oranje onder 19 – stond bij koploper Fortuna Sittard een kwartier voor tijd nog met 1-0 voor. Thuis tegen FC Utrecht volgde bijna een ‘remontada’. Een 3-0 achterstand bij rust werd in de tweede helft bijna goed gemaakt dankzij een hattrick van de pas 16-jarige Bo van Egmond. Uiteindelijk trok FC Utrecht met 3-4 aan het langste eind.   

Ga naar het volledige programma van speelronde 3

Ga naar de samenvattingen van de eerder gespeelde wedstrijden