Speelronde 21: Pakt FC Twente de schaal in Sittard?

Speelronde 21: Pakt FC Twente de schaal in Sittard?

Speelronde 21: Pakt FC Twente de schaal in Sittard?

1 mei 2024

Matchpoint nummer twee. FC Twente krijgt woensdagavond (aftrap 18.45 uur) in Sittard tegen Fortuna een nieuwe kans om zich voor de negende keer tot kampioen van Nederland te laten kronen. FC Utrecht stak in de vorige speelronde een stokje voor de feestvreugde in Enschede door een 2-2 gelijkspel af te dwingen. Bij winst op Fortuna Sittard kan aanvoerder Renate Jansen de schaal in ontvangst nemen. Bij een ander resultaat is de ploeg van Joran Pot afhankelijk van Ajax, dat op Sportpark de Toekomst PSV ontvangt. 

Stress

‘Rustig blijven’, luidt het devies van FC Twente-coach Joran Pot voor de kampioenswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Tegen FC Utrecht lukte dat ondanks een 0-1 voorsprong niet. De kampioensstress sloeg in de benen waardoor FC Twente kortstondig de controle over de wedstrijd verloor. FC Utrecht sloeg in die fase twee keer toe. De koploper kwam nog terug tot 2-2, maar KNVB-manager vrouwenvoetbal Lucienne Reichardt kon de schaal weer inpakken.

KNVB-manager Vrouwenvoetbal Lucienne Reichardt met de schaal.

 

Nieuwe kans

De Recordkampioen krijgt woensdagavond in Sittard een nieuwe kans om zich de negende keer landskampioen te laten kronen. Als FC Twente de titel pakt, zal KNVB-directeur Betaald Voetbal Marianne van Leeuwen de schaal uitreiken. Zij vervangt Lucienne Reichardt die met zwangerschapsverlof is. Bij tegenstander Fortuna Sittard zijn alle ogen gericht op de TOTO KNVB Bekerfinale tegen Ajax op 20 mei in het Koning Willem II – stadion. Maar de ploeg van Roger Reijners kan tegen FC Twente ook de vierde plaats veilig stellen. Deze plek geeft mogelijk recht op deelname aan de strijd om de prestigieuze Eredivisie Cup. Daarover later meer.

Ajax en PSV vochten in Eindhoven een spectaculair duel uit; 3-3.

Eigen kracht

Als FC Twente wint, is de ploeg kampioen. Bij elk ander resultaat wordt er gekeken naar Amsterdam waar Ajax de lastige thuiswedstrijd tegen PSV wacht. In Eindhoven werd het na een spectaculair duel 3-3. Bij Ajax zullen ze nog wel eens terugdenken aan de drie punten die onlangs werden verspeeld tegen toenmalig hekkensluiter sc Heerenveen. Een zege in Friesland toen had de druk op FC Twente maximaal opgevoerd. Nu lijkt het onafwendbaar dat de schaal terug naar Enschede gaat, maar Ajax liet in de thuiswedstrijd tegen AZ (3-0) zien dat FC Twente de titel op eigen kracht moet binnenhalen. De ploeg van scheidend trainer Suzanne Bakker heeft met de TOTO KNVB Beker bovendien nog een prijs om voor te spelen.

Feyenoord en sc Heerenveen doen het goed in de derde periode.

Eredivisie Cup

De strijd om de Eredivisie Cup vormt inmiddels een traditioneel sluitstuk van het Azerion Vrouwen Eredivisie – seizoen. FC Twente, Ajax en ook PSV zijn inmiddels zo goed als zeker van deelname. Wie de vierde club wordt, hangt af van de ontwikkelingen in de derde periode. En daarin doen twee ploegen uit het linkerrijtje – Feyenoord en sc Heerenveen – het verrassend goed. Zij staan respectievelijk tweede en derde in de periodestand en als het een van beide clubs lukt om in de resterende twee speelronden koploper Ajax van de eerste plaats te stoten, dan schaart deze ploeg zich bij de vier clubs die gaan strijden om de Eredivisie Cup. Als Ajax de derde periode wint, dan schuift het vierde ticket door naar de nummer vier in de totaalstand. Dat sc Heerenveen en Feyenoord woensdagavond tegenover elkaar op sportpark Skoatterwâld, geeft die strijd een extra dimensie.

Overige wedstrijden

ADO Den Haag vecht in de uitwedstrijd tegen Excelsior voor de laatste kans op de vierde plaats. FC Utrecht (nummer zeven) ontvangt PEC Zwolle (nummer zes) in de strijd om een plek in het linkerrijtje. Telstar en AZ spelen in de IJmond om de eer van Noord-Holland.

Live op ESPN

De kampioenswedstrijd van FC Twente tegen Fortuna Sittard en alle andere duels zijn woensdagavond weer live te volgen via ESPN. 

DatumTijdWedstrijdKanaal
wo. 1 mei18.45 uurFortuna Sittard – FC TwenteESPN 1
wo. 1 mei18.45 uurAjax – PSVESPN 2
wo. 1 mei18.45 uurFC Utrecht – PEC ZwolleESPN 3
wo. 1 mei18.45 uursc Heerenveen – FeyenoordESPN 4
wo. 1 mei18.45 uurExcelsior – ADO Den HaagESPN extra
wo. 1 mei18.45 uurTelstar – AZESPN extra