Laatste speelronde: Wie o wie wordt kampioen?

Laatste speelronde: Wie o wie wordt kampioen?

Laatste speelronde: Wie o wie wordt kampioen?

4 mei 2023

Op de laatste speeldag van de Azerion Vrouwen Eredivisie valt de beslissing over het kampioenschap van Nederland. Grijpt Ajax de titel of is het toch nog FC Twente die er met de buit vandoor gaat? Zondagmiddag rond de klok van 16.15 uur weten we hoe deze bijzonder spannende slotdag van de competitie zal aflopen.

Voor wat betreft de titelstrijd moeten we schakelen tussen twee velden. Ajax gaat namelijk op bezoek bij PEC Zwolle, terwijl FC Twente in De Grolsch Veste Feyenoord ontvangt. Beide duels beginnen, net als de overige drie wedstrijden, om 14.30 uur.

Programma, zondag 14.30 uur

  • FC Twente – Feyenoord
  • PEC Zwolle – Ajax
  • sc Heerenveen – PSV
  • ADO Den Haag – Excelsior
  • vv Alkmaar – Fortuna Sittard
Eshly Bakker controleert de bal, afgelopen zaterdag in de topper Ajax – FC Twente.

Rollen omgedraaid
Opeens zijn de rollen omgedraaid in de strijd om de landstitel. Afgelopen zaterdag had FC Twente nog alle touwtjes in handen toen het als koploper naar Amsterdam afreisde. Bij winst op Ajax kon de ploeg van Joran Pot de champagnekurken laten knallen. Het liep anders. Een vroege goal van Tiny Hoekstra bezorgde de thuisclub de zege (1-0) én de koppositie in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Met als gevolg dat nu Ajax in poleposition staat.

Het verschil is miniem: Ajax heeft 52 punten, FC Twente 51 (met een beter doelsaldo). Gelet op de dominantie van beide topclubs tegen opzichte van de overige clubs is de verwachting dat een zege noodzakelijk is voor het binnenhalen van de titel. Vandaar dat de vreugde over de overwinning bij Ajax-aanvoerder Sherida Spitse afgelopen zaterdag al snel plaatsmaakte voor realiteitsbesef. “We zijn er nog niet. We moeten volgende week tegen PEC Zwolle ook nog aan de bak”, zei ze direct na afloop. “Maar we staan nu bovenaan en hebben echt alles in eigen hand.”

Ajax treft in PEC Zwolle een ploeg die met Feyenoord strijdt om de zesde plaats. De Blauwvingers hebben het de laatste maanden aardig voor elkaar. In 2023 verloor het in competitieverband alleen van FC Twente. Dat was twee weken geleden in eigen huis (0-2). In thuiswedstrijden is de ploeg van trainer Olivier Amelink sterk op dreef. Alle andere competitiewedstrijden in dit kalenderjaar werden gewonnen. Ajax is dus gewaarschuwd. Tijdens het onderlinge duel in Amsterdam – in december – zegevierde Ajax met 2-0.

Ook voor FC Twente is de opdracht helder: winnen van Feyenoord. Voor de rest is de regerend landskampioen afhankelijk van het resultaat bij PEC Zwolle – Ajax. Een gelijkspel kan namelijk ook voldoende zijn, maar dan moet Ajax onderuit gaan in het MAC3PARK Stadion.

De scenario’s:
Ajax wint = Ajax kampioen
Ajax speelt gelijk + FC Twente wint = FC Twente kampioen
Ajax speelt gelijk + FC Twente speelt gelijk = Ajax kampioen
Ajax verliest + FC Twente wint = FC Twente kampioen
Ajax verliest + FC Twente speelt gelijk = FC Twente kampioen (op doelsaldo)
Ajax verliest + FC Twente verliest = Ajax kampioen

De IJslandse international Hildur Antonsdóttir is dit seizoen een van de sterkhouders van Fortuna Sittard.

Eredivisie Cup
Fortuna Sittard sluit de competitie af met een uitwedstrijd tegen vv Alkmaar. De revelatie van de Azerion Vrouwen Eredivisie is zo goed als zeker van de derde plaats. PSV kan nog in puntenaantal nog gelijk komen, maar de Limburgse vrouwen beschikken over een veel beter doelsaldo en zijn dus zo goed als zeker van plek drie. Sowieso zijn ze al geplaatst voor de Eredivisie Cup. Een prachtige prestatie voor de nieuwkomer in het debuutseizoen.

PSV gaat op bezoek bij sc Heerenveen en voelt in de strijd om de vierde plaats de hete adem van ADO Den Haag in de nek. Het verschil is drie punten is Eindhovens voordeel, maar ADO beschikt over een beter doelsaldo. De Haagse vrouwen sluiten af met een thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Excelsior.

De landskampioen en de twee periodekampioenen spelen later deze maand in de Eredivisie Cup. De eerste twee perioden werden gewonnen door Ajax en FC Twente. Aangezien een van beide clubs ook kampioen wordt, doen de nummers drie en vier van de ranglijst ook mee aan de Eredivisie Cup.