Speelronde 20: Titelstrijd nadert apotheose

Speelronde 20: Titelstrijd nadert apotheose

Speelronde 20: Titelstrijd nadert apotheose

20 apr 2023

De Azerion Vrouwen Eredivisie maakt zich op voor een zinderend slot. Centraal in de titelstrijd staat de wedstrijd tussen Ajax en FC Twente volgende week in Amsterdam. Maar beide mastodonten moeten komend weekend in speelronde 20 ook flink aan de bak om geen averij op te lopen. Ajax speelt op zaterdag uit tegen nummer drie Fortuna Sittard. Koploper FC Twente gaat op bezoek bij PEC Zwolle dat na de winterstop nog niet heeft verloren. 

Bananenschil

Voor beide titelkandidaten ligt er dus een potentiële bananenschil op de loer. Fortuna Sittard is de enige ploeg die FC Twente in de competitie punten heeft afgesnoept. Het team van Roger Reijners won begin maart met 2-1 dankzij een treffer van de 16-jarige Hanna Huizinga in blessuretijd. Fortuna Sittard – dat zeker is van de derde plaats – zal zaterdagavond ook tegen Ajax willen laten zien dat het volgend jaar mee kan doen in de titelstrijd. De spelers zullen bovendien revanche willen nemen voor de 4-0 nederlaag in Amsterdam in de openingswedstrijd van het seizoen. Ajax heeft de laatste drie duels ruim gewonnen en lijkt op het juiste moment in vorm voor een zinderende apotheose in de Azerion Eredivisie Vrouwen.

Fortuna Sittard is thuis tegen Ajax gebrand op revanche na de 4-0 nederlaag in Amsterdam.

Revelatie 

FC Twente leek met drie punten voorsprong en een veel beter doelsaldo op titelkoers. Zeker nadat Ajax in een volgepakte Johan Cruijff Arena gelijkspeelde tegen Feyenoord. Maar een dag later verloor de koploper zelf van Fortuna Sittard en slonk de voorsprong naar twee punten. FC Twente – met de kersverse international Wieke Kaptein – speelt zondagmiddag in Zwolle de Derby van het Oosten tegen PEC Zwolle, de voormalige club van trainer Joran Pot. PEC Zwolle ontpopt zich na de winterstop tot revelatie van de Azerion Vrouwen Eredivisie. De jonge en talentvolle ploeg verloor nog niet in 2023 en is opgestoomd naar het linkerrijtje op slechts een punt van nummer vier ADO Den Haag. PEC Zwolle maakt dus nog kans op deelname aan de strijd om de prestigieuze Eredivisie Cup. 

Danique Noordman – speelster van Oranje onder 19 – in duel met Suzanne Giesen.

Strijd om plek vier

Ook PSV is na de winterstop beter gaan voetballen. De ploeg van Rick de Rooij bereikte de TOTO KNVB Bekerfinale door ADO Den Haag in eigen huis met 1-4 te verslaan. Tegenstander in de finale op 18 mei is FC Twente. Vrijdagavond reist PSV opnieuw af naar de hofstad. Nu staat de vierde plaats op het spel. Beide ploegen staan op 26 punten. ADO Den Haag heeft alleen een beter doelsaldo. De vertrekkende ADO Den Haag trainer Sjaak Polak baalde vorige week dat hij geen afscheid kan nemen met een prijs. Polak moet het bovendien doen zonder zijn topscorer Jaimy Ravensbergen die herstelt van een kruisbandblessure. 

Inessa Kaagman was een keer trefzeker in de halve finale tegen ADO Den Haag.

Rotterdamse derby

In Rotterdam staat zondagmiddag een derby op het programma. Zuid (Feyenoord) trekt dit keer naar Oost (Excelsior). Feyenoord is al vier duels ongeslagen met gelijkspelen tegen Ajax en PSV en een knappe zege ADO Den Haag. Ook voor Feyenoord lonkt nog altijd de vierde plaats. Jessica Torny en haar ploeg kunnen zich dan geen puntverlies meer veroorloven. Nummer laatst Excelsior smacht weer eens naar een resultaat. Het laatste punt dateert van 28 oktober vorig jaar: 2-2 tegen Telstar. De Rotterdamse derby biedt dan een mooie gelegenheid om het geschonden blazoen op te krikken.

Ongeacht de plek op de ranglijst, in de Rotterdamse derby staat altijd de eer van de stad op het spel.

Rechterrijtje 

Het vijfde duel van speelronde 20 gaat tussen sc Heerenveen en Telstar, een strijd in het rechterrijtje van de Azerion Eredivisie Vrouwen. Debutant Telstar stond lang onderaan maar heeft zich toch knap opgewerkt naar de achtste plaats. Dat is een plek achter tegenstander sc Heerenveen. Bij winst nadert Telstar de Friezinnen tot op een punt. 

Ga naar het programma van speelronde 20.

Ga naar de samenvattingen van de eerder gespeelde wedstrijden.