Speelronde 2: Ajax en FC Twente terug na Champions League-duels

Speelronde 2: Ajax en FC Twente terug na Champions League-duels

Speelronde 2: Ajax en FC Twente terug na Champions League-duels

15 sep 2023

Na de klinkende zeges in de voorronde van de Champions League maken Ajax en FC Twente zich op voor hun openingsduel in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Landskampioen Ajax begint vrijdagavond met een uitduel in Rotterdam tegen Excelsior. FC Twente reist zaterdagmiddag naar Velsen voor de wedstrijd tegen Telstar. ESPN zendt dit duel live uit, net als Feyenoord – Fortuna Sittard op zondag.

De twee grootmachten van de Azerion Vrouwen Eredivisie ontbraken vorige week in speelronde 1 vanwege Champions League – verplichtingen. Zowel Ajax als FC Twente bereikte de play-offs waarin een plek in de groepsfase kan worden afgedwongen. Dat is niet alleen goed nieuws voor Ajax en FC Twente, maar voor alle clubs in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Het geld dat de Europees voetballende clubs binnenhalen, wordt namelijk deels verdeeld onder Nederlandse clubs die niet in Europa meespelen. Een financiële meevaller, maar dan moeten Ajax en/of FC Twente zich wel plaatsen voor de groepsfase. Vrijdag is er geloot voor de play-offs. Ajax moet in een tweeluik afrekenen met FC Zürich uit Zwitserland. De laatste horde voor FC Twente het Zweedse BK Häcken.

Jikke de Raaff is met haar late gelijkmaker het middelpunt van feestvierende Excelsior-spelers

Excelsior – Ajax

Ajax herstelde zich dus van de zeperd tegen FC Twente in de strijd om de Supercup. De ploeg van Suzanne Bakker neemt dat positieve gevoel mee naar Rotterdam-Kralingen waar Excelsior wacht. Excelsior pakte vorige week  een punt bij nieuwkomer AZ dankzij een curieuze goal in de negende minuut van de blessuretijd. Een heerlijk afstandsschot met links van Jikke de Raaff caramboleerde via de lat en de rug van keeper Liefting in de goal. 

Telstar had zeker kansen tegen PSV maar verloor uiteindelijk ietwat geflatteerd met 5-0.

Telstar – FC Twente

FC Twente heeft met de Supercup de eerste prijs van het seizoen al weer binnen en draaide in het Champions League duel tegen Levante – de Spaanse nummer drie – een 2-0 knap om in een 3-2 zege. De ploeg van Joran Pot opent het Azerion Vrouwen Eredivisie – seizoen in Velsen tegen Telstar, dat op zoek gaat naar revanche voor de 5-0 tegen PSV. Die uitslag was geflatteerd. PSV maakte het verschil pas in de laatste tien minuten. En daarvoor had Lieke Vis een aantal opgelegde kansen gemist om Telstar op gelijke hoogte te brengen. 

PSV haalde de talentvolle Nina Nijstad als vervanger van de naar FC Barcelona vertrokken Esmee Brugts.

ADO Den Haag – PSV

Wordt het dit seizoen weer een zinderende tweestrijd tussen Ajax en FC Twente of kan een andere club zich mengen in het titelgevecht? Veel ogen zijn gericht op PSV dat de belangrijkste speler – Esmee Brugts – naar FC Barcelona zag vertrekken, maar tegen Telstar met tien dezelfde spelers als vorig seizoen aantrad. Een jonge ploeg die toen steeds beter ging draaien en met Nina Nijstad van sc Heerenveen een groot talent binnenhaalde. Nijstad liet zich in het openingsduel meteen gelden met een goal. De ploeg van Roeland ten Berge treft ADO Den Haag, dat vorige week vrij was. ADO Den Haag nam afscheid van trainer Sjaak Polak. De grote vraag in de Hofstad is of ADO Den Haag onder leiding van het nieuwe trainersduo Stephan Vos en Alex Scholte het vertrek van Liz Rijsbergen en Jaimy Ravensbergen kan opvangen. Het gevaarlijke aanvalsduo stapte over naar FC Twente.

Marthe Munsterman (FC Utrecht) in fel duel met Zoï van de Ven.

PEC Zwolle – FC Utrecht

FC Utrecht – Feyenoord was de wedstrijd van de week in speelronde 1. FC Utrecht keerde na jaren afwezigheid terug in de Azerion Vrouwen Eredivisie en kende een droomstart. Beide ploegen deden voor bijna 15.000 toeschouwers in de Galgenwaard aan klantenbinding. FC Utrecht trok uiteindelijk aan het langste eind: 4-2. Vrijdagavond is PEC Zwolle de tegenstander, dat het eerste duel met 3-1 verloor van Fortuna Sittard. PEC Zwolle zag een aantal talenten vertrekken. Danique Noordman ging naar Ajax. Tess van Benthem speelt nu voor Feyenoord. Maar in Zwolle staan altijd weer nieuwe talenten op. In Sittard stond PEC Zwolle een kwartier voor tijd nog met 0-1 voor. Dankzij vedette Tessa Wullaert pakte Fortuna Sittard toch nog de drie punten. 

Fortuna Sittard kon pas in het laatste kwartier afstand nemen van PEC Zwolle.

Feyenoord – Fortuna Sittard

Fortuna Sittard kende een uitstekend debuutjaar en was met de derde plek ‘best of the rest’. Voor de ploeg van Roger Reiners geldt hetzelfde als voor PSV. Kan Fortuna Sittard zich mengen in de strijd om de landstitel. Die ambitie heeft de Limburgse club zeker en zal Fortuna Sittard zondag moeten laten zien op Varkenoord waar Feyenoord de 4-2 nederlaag tegen FC Utrecht wil rechtzetten. Feyenoord kan daarbij niet beschikken over international Jacintha Weimar. De keeper is voor twee duels geschorst na de rode kaart tegen FC Utrecht.  

Bo op de Weegh dartelt door de Excelsior – defensie.

sc Heerenveen – AZ

AZ kwam vorige week met opvallend transfernieuws. Technisch manager Stephanie van der Gragt had haar oud-ploeggenoot bij Oranje Desiree van Lunteren overgehaald om de voetbalschoenen weer aan te trekken. Van Lunteren keert na een jaar bij de amateurs terug in het betaald voetbal en ook nog eens bij de club waar het voor haar allemaal begon in 2009. Na het gelijkspel tegen Excelsior is vrijdagavond sc Heerenveen de tegenstander, dat voor het eerst in actie komt. sc Heerenveen zag de talentvolle Nina Nijstad naar PSV, zoals een jaar eerder gebeurde met Zoï van Ven (nu Feyenoord). Maar net als in Zwolle is het altijd weer interessant om te kijken welke talenten nu weer doorbreken in Friesland.

Ga naar de samenvattingen van de wedstrijden in speelronde 1