Speelronde 18: Titelstrijd en fel gevecht om plek drie

Speelronde 18: Titelstrijd en fel gevecht om plek drie

Speelronde 18: Titelstrijd en fel gevecht om plek drie

23 mrt 2023

Stilte voor de storm. Zo kan speelronde 18 in de Azerion Vrouwen Eredivisie het beste worden getypeerd. Iedereen kijkt uit naar 28 april als op de voorlaatste speeldag de strijd om de titel naar alle waarschijnlijkheid wordt beslist in de onderlinge kraker Ajax – FC Twente. Onderweg kunnen beide clubs zich geen misstap veroorloven. FC Twente is dit weekend vrij. Ajax ontvangt zondag vv Alkmaar op Sportpark de Toekomst. Achter de top twee zijn Fortuna Sittard, ADO Den Haag en het opgeleefde PSV in een fel gevecht om plek drie verwikkeld.

Hegemonie

FC Twente won afgelopen dinsdag het inhaalduel tegen vv Alkmaar eenvoudig met 5-0. Ajax kan zondag het gat naar de koploper terugbrengen naar twee punten. In Amsterdam smachten ze naar de kampioensschaal en willen ze eindelijk de hegemonie van FC Twente doorbreken. Om die strijd in eigen hand te houden kan de ploeg van Suzanne Bakker geen punten meer laten liggen voor de titanenstrijd op 28 april. Zondag komt nummer voorlaatst vv Alkmaar op bezoek. Op het eerste gezicht mag dat geen probleem zijn, maar Bakker zal waken voor onderschatting. Ajax nam eerder dit seizoen in eigen huis bijvoorbeeld met moeite afstand van Telstar en Excelsior. 

Ajax – topscorer Tiny Hoekstra glijdt langs vv Alkmaar – verdediger Ginia Caprino.

Plek drie

De strijd om plek drie is minstens zo spannend. Fortuna Sittard en ADO Den Haag staan in puntverlies gelijk. PSV volgt op een punt bij winst in de inhaalwedstrijden. De Eindhovenaren zetten de opgaande lijn na de winterstop gestaag door. PSV staat in de halve finale van de TOTO KNVB Beker Vrouwen. En in de competitie komt de derde plek in zicht. Wie dat voor de winterstop had gezegd, was voor gek verklaard. PSV speelt vrijdagavond thuis tegen Telstar en kan de druk op nummer vier ADO Den Haag verhogen. 

Senna Koeleman in duel met FC Twente-aanvoerder Renate Jansen.

Onberekenbaar

De ploeg van Sjaak Polak reist af naar Varkenoord voor de lastige uitwedstrijd tegen Feyenoord, dat een moeizaam seizoen kent, maar ook onberekenbaar is. Op een knap gelijkspel in een volle Johan Cruijff ArenA tegen Ajax, volgt weer puntverlies in de slotseconden bij Telstar. Feyenoord scoort moeilijk en zal met jaloerse blik kijken naar het Haagse spitsenduo in topvorm: Ravensbergen en Rijsbergen. Juist tegen de betere ploegen lijkt Feyenoord in staat om zich op te richten.

Amber Verspaget leek matchwinner te worden voor Feyenoord, maar zag Telstar in de blessuretijd toch nog langszij komen.

Verslappen

Fortuna Sittard knalde de kampioensrace drie weken geleden open met een 2-1 zege op FC Twente. De Tukkers namen vorige week revanche door Fortuna Sittard in de slotfase met dezelfde cijfers uit te schakelen in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker Vrouwen. De enige ‘prijs’ die nog rest voor de ambitieuze Limburgers is ‘best of the rest’. Dat zou een knappe prestatie zijn van de debutant. Maar dan mag de ploeg van Roger Reijners niet verslappen in thuiswedstrijden tegen de clubs uit het rechterrijtje zoals vrijdagavond tegen Excelsior. 

Sophie van Vugt, een van de groeibriljantjes van PEC Zwolle was deze week nog actief voor Speelsters onder 17.

Zwolse talenten

De koploper van het rechterrijtje is PEC Zwolle dat na de winterstop nog niet heeft verloren en in verliespunten gelijk staat met Feyenoord. Het talentvolle team uit Zwolle met veel speelsters in de nationale jeugdselecties ontvangt vrijdagavond nummer acht sc Heerenveen. Bij winst zou PEC Zwolle de sprong naar het linkerrijtje kunnen maken.

Ga naar het volledige programma.

Bekijk de samenvattingen van de eerder gespeelde wedstrijden.