Speelronde 15: Fortuna Sittard-PSV, strijd in de subtop

Speelronde 15: Fortuna Sittard-PSV, strijd in de subtop

Speelronde 15: Fortuna Sittard-PSV, strijd in de subtop

10 feb 2023

De titel is uit zicht maar voor de ploegen achter FC Twente en Ajax staat er nog genoeg op het spel. Naast de spreekwoordelijke eer een plaats in de strijd om de Eredivisie Cup bijvoorbeeld. Twee subtoppers staan zondag tegenover elkaar in het Fortuna Stadion: Fortuna Sittard en PSV. Koploper FC Twente kan uit bij nummer laatst Excelsior goede zaken doen en drie punten uitlopen op Ajax, dat deze speelronde vrij is. 

Fortuna Sittard kent een sterk debuutjaar in de Azerion Vrouwen Eredivisie. De ploeg van Roger Reijners zweeft op de derde plaats tussen de top-2 en de rest. Om echt mee te doen in de top zal Fortuna Sittard stabieler moeten worden. Afgelopen dinsdag kon het in extremis een punt redden tegen het frisse en talentvolle PEC Zwolle: 2-2. 

Feli Delacauw hier in actie tegen Feyenoord, redde dinsdag in de slotfase een punt voor Fortuna Sittard tegen PEC Zwolle.

Derde plek

Als PSV nog in de buurt wil komen van de derde plek zal het zondag in Sittard moeten winnen. Dat is helemaal geen gekke gedachte. Na een teleurstellende eerste seizoenshelft lijkt Rick de Rooij PSV aan het voetballen te krijgen. De laatste twee thuisduels tegen FC Twente en Ajax gingen weliswaar verloren, maar in beide wedstrijden kreeg PSV kansen, was een gelijkspel niet onverdiend geweest. 

Koploper FC Twente gaat zaterdag op bezoek nummer laatst Excelsior. Niemand zal voor die wedstrijd een ander getal dan een twee invullen op het toto-formulier. Maar misschien kan Excelsior de schade beperkt houden. Net als uit bij Ajax waar het op Sportpark de Toekomst uiteindelijk ‘slechts’ 3-1 werd. 

ADO Den Haag gaat vrijdagavond thuis tegen vv Alkmaar op jacht naar de eerste zege van 2023.

Klein wonder

De nummers vier en vijf van de rangschikking – ADO Den Haag en Feyenoord – smachten naar een overwinning. Voor ADO Den Haag dateert de laatste zege van 2 december. Vrijdag komt vv Alkmaar naar de Hofstad. De ploeg van Mark de Vries speelde vorige week knap 0-0 gelijk tegen Feyenoord in een wedstrijd waar vv Alkmaar de beste kansen kreeg. 

Dat Feyenoord vijfde staat, mag een klein wonder heten want de Rotterdammers scoren na Telstar het minst van alle clubs uit de Eredivisie. Zoals vaker dit seizoen was het in de uitwedstrijd tegen vv Alkmaar aan keepster Jacinta Weimar te danken dat Feyenoord nog een punt meenam uit Alkmaar. Vrijdag komt sc Heerenveen op bezoek op Varkenoord. De uitwedstrijd ging met 1-0 verloren en kostte trainer Danny Mulder een week later de kop. In de winterstop werd assistent-bondscoach Jessica Torny aangetrokken om het tij te keren. Onder haar leiding wacht Feyenoord nog op de eerste doelpunten en dus de eerste zege. 

PEC Zwolle doet het na de winterstop uitstekend met een jonge talentvolle groep.

Jongste team

PEC Zwolle heeft het jongste team van de Azerion Vrouwen Eredivisie. Het is een talentvolle groep. Liefst vijf speelsters zijn geselecteerd voor het Nederlands vrouwenelftal van speelsters onder 17 jaar. Een van hen, Inske Weiman, leek afgelopen dinsdag de winnende goal te maken in Sittard, maar Fortuna kwam in de laatste minuut toch nog op 2-2. PEC Zwolle is na de winterstop al drie wedstrijden ongeslagen met een zege en twee knappe puntendelingen met ADO Den Haag en Fortuna Sittard. 

Vrijdag reist de ploeg naar Velsen-Zuid voor het duel tegen Telstar, dat de laatste twee wedstrijden heeft verloren. Geen schande want het was tegen Ajax (1-0) en FC Twente (9-0). Daarvoor heeft Telstar zich knap aan de laatste plaats ontworsteld onder meer door een 2-0 zege op PSV. 

Doneer nu!

Tot slot staat aankomend voetbalweekend in het teken van steun aan de slachtoffers van de catastrofale aardbeving in Turkije en Syrië. Zo wordt er voor alle wedstrijden in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en Azerion Vrouwen Eredivisie een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan alle slachtoffers. Tegelijkertijd verschijnt op de boarding, op alle stadionschermen en via de stadionspeakers een oproep om Giro555 te steunen.

Lees hier meer over de actie

Doneer nu! Voor hulp aan de slachtoffers van de catastrofale aardbeving in Turkije en Syrië

Ga naar het volledige programma van speelronde 15

Ga naar de samenvattingen van de tot nu toe gespeelde wedstrijden