Speelronde 15: Ajax – Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA

Speelronde 15: Ajax – Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA

Speelronde 15: Ajax – Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA

9 feb 2024

Blikvanger in speelronde 15 van de Azerion Vrouwen Eredivisie is Ajax – Feyenoord op zaterdag 10 februari. Ajax wijkt voor de rivalenstrijd net als vorig seizoen uit naar de Johan Cruijff ArenA. Destijds trok het duel bijna 34.000 toeschouwers, nog altijd een bezoekersrecord. In het oosten van het land staat de derby tussen PEC Zwolle en FC Twente op het programma. Blijft de koploper ook in Zwolle zonder puntverlies? PSV is door de goede serie vanaf speelronde 9 nog altijd in de race met FC Twente voor de tweede periodetitel. In speelronde 15 valt de beslissing.

Ajax – Feyenoord (zaterdag 10 februari, 14.00 uur)

Bij Ajax was iedereen afgelopen week in de ban van de Champions League loting voor de kwartfinale. Twee duels in maart tegen de Engelse topclub Chelsea rolden uit de koker. Daar kijkt iedereen in Amsterdam nu al naar uit. Maar een wedstrijd tegen Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA is ook niet te versmaden. De onderlinge rivaliteit haalt het beste in de ploegen naar boven ongeacht de stand op de ranglijst. Zo werd het vorig seizoen voor bijna 34.000 toeschouwers 1-1. Puntverlies dat Ajax zich niet kan veroorloven. De titel lijkt uit zicht, maar de tweede plek moet ook worden veiliggesteld om volgend jaar opnieuw te kunnen schitteren in de Champions League. Nummer drie PSV heeft zes verliespunten meer, maar sluipt dichterbij. 

Voor Feyenoord is de rivalenstrijd in de Johan Cruijff ArenA de kans om het seizoen nog wat glans te geven. De ploeg van Jessica Torny won vorige week voor het eerst sinds 12 november weer een competitieduel –  1-2 bij AZ – en steeg naar de negende plaats op de ranglijst. De Japanse international Toko Koga toonde zich in Alkmaar een aanwinst op het middenveld. Voor de Belgische spits Ella van Kerkhoven kwam het duel tegen AZ te vroeg. De drievoudig topscorer van België komt over van Racing Genk en moet Feyenoord van de broodnodige doelpunten voorzien.

Lilly Yohannes (links) in duel met Zoi van de Ven.

PEC Zwolle – FC Twente (zaterdag 10 februari, 16.30 uur)

Lukt het FC Twente om zonder puntverlies te blijven? Dat is de vraag die elke speelronde  opnieuw kan worden gesteld zolang de koploper blijft winnen. De talenten uit Zwolle maakten het de ploeg van Jeroen Pot voor de winterstop knap lastig. PEC Zwolle stond bij rust zelfs met 1-2 voor in Enschede, maar moest uiteindelijk toch buigen; 3-2. De ploeg van Olivier Amelink, die na dit seizoen coach wordt van Jong Oranje (v), heeft sinds de winterstop nog niet gewonnen. Op twee gelijke spelen volgde vorige week een 3-1 nederlaag bij PSV. 

Duel der aanvallers: Bo van Egmond (links) probeert te voorkomen dat Liz Rijsbergen aan de bal komt.

ADO Den Haag – AZ (zaterdag 10 februari, 14.00 uur)

ADO Den Haag blijft een moeilijk te peilen team. De ploeg van het trainersduo Stephan Vos en Alex Scholte verraste vriend en vijand door Fortuna Sittard op eigen terrein met 0-4 te verslaan. De ene goal was nog mooier dan de andere. Uiteraard behoorde Lobke Loonen tot de doelpuntenmakers. In de laatste vijf wedstrijden was de spits vier keer trefzeker en is ze opgeschoven naar de vierde plaats op de topscorerslijst. Bij AZ heeft Desiree van Lunteren de rol van goaltjesdief overgenomen van Floor Spaan. Haar vijfde goal van het seizoen was niet genoeg voor AZ om een goede serie voort te zetten. Via een goal van Sanne Koopman en een ongelukkig eigen doelpunt van keeper Femke Liefting nam Feyenoord de punten mee uit Alkmaar.

Daniëlle Noordermeer (links) krulde tegen Fortuna Sittard een vrije trap schitterend in de bovenhoek.

FC Utrecht – PSV (zondag 11 februari, 12.15 uur)

PSV is aan een sterke serie bezig. En een bijzondere bovendien. De ploeg van Roeland ten Berge  is opgeklommen naar de derde plaats en doet dat in een vast stramien. Van de laatste vijf duels werden er vier met 3-1 gewonnen. En tegen Ajax werd een 3-1 achterstand goedgemaakt. Joelle Smits heeft zich met twaalf goals naast Tessa Wullaert bovenaan de topscorerslijst genesteld. Daarnaast staat Zera Hulswit op eenzame hoogte op de lijst van assistgevers. Zondag reist PSV af naar Sportpark Zoudenbalch voor de wedstrijd tegen nummer zes FC Utrecht. De ploeg van Linda Helbling achterhaalde met een 0-0 gelijkspel in Heerenveen nummer vijf PEC Zwolle, maar voelt de hete adem van ADO Den Haag in de nek. Slechts twee punten scheiden beide teams.

PSV won thuis met 4-0 van FC Utrecht.

Excelsior – Telstar (zondag 11 februari, 14.30 uur)

Zowel Excelsior als Telstar verlangen naar een overwinning. Beide clubs hebben na de winterstop nog geen punten aan hun totaal toegevoegd. Als verzachtende omstandigheid kan het zware programma worden aangevoerd. Excelsior trof Ajax en FC Twente in een uitwedstrijd. De ploeg uit de IJmond stond al tegenover Ajax en PSV. Het onderlinge duel in het Van Dongen & De Roo stadion biedt een uitgelezen kans om punten te sprokkelen.

Puck Donker (Telstar) in duel met Kathelyn Hendriks (Excelsior).

sc Heerenveen – Fortuna Sittard (zondag 11 februari, 16.45 uur)

Fortuna Sittard leek zich te mengen in de strijd om plek twee, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. Maar de ploeg van Roger Reijners werd door een ontketend ADO Den Haag met de neus op de feiten gedrukt in het eigen Fortuna Sittard Stadion: 0-4. Kan Fortuna Sittard zich herstellen van deze mokerslag? Nummer laatst sc Heerenveen lijkt daarvoor de ideale tegenstander maar coach Hans Schrijver heeft inmiddels een team gekneed dat lastig is te verslaan. De clubs boven sc Heerenveen komen langzaam maar zeker in zicht.

Fortuna Sittard was in de thuiswedstrijd met 4-0 te sterk voor sc Heerenveen.

Wie pakt de tweede periodetitel?

FC Twente is periodekampioen als:

  1. FC Twente zaterdag wint bij PEC Zwolle.
  2. FC Twente zaterdag gelijk speelt en PSV wint met minder dan vier doelpunten verschil van FC Utrecht. 
  3. FC Twente zaterdag verliest en PSV verliest zondag ook.
  4. FC Twente zaterdag verliest en PSV speelt zondag gelijk.

PSV is periodekampioen als:

  1. FC Twente zaterdag verliest en PSV wint zondag bij FC Utrecht.
  2. FC Twente zaterdag gelijk speelt en PSV wint met meer dan vier doelpunten verschil.

Als FC Twente gelijk speelt en PSV wint met vier doelpunten verschil, dan eindigen ze gelijk in punten, en doelsaldo. Dan moet worden gekeken naar het aantal doelpunten voor, en dat is dus afhankelijk van beide uitslagen.

Live op ESPN

Vanaf de tweede helft van het seizoen 2023/’24 worden alle wedstrijden in de hoogste Nederlandse vrouwendivisie live uitgezonden op ESPN.

WedstrijdUitzendtijdZender
Ajax – Feyenoordzaterdag 10 februari, 13.50 uurESPN
ADO Den Haag – AZzaterdag 10 februari, 13.50 uurESPN 2
PEC Zwolle – FC Twentezaterdag 10 februari, 16.20 uurESPN
FC Utrecht – PSVzondag 11 februari, 12.05 uurESPN
Excelsior – Telstarzondag 11 februari, 14.25 uurESPN 4
sc Heerenveen – Fortuna Sittardzondag 11 februari, 16.35 uurESPN

Ga naar het volledige programma van de Azerion Eredivisie Vrouwen

Bekijk de samenvattingen van de eerder gespeelde wedstrijden dit seizoen.