Speelronde 14: Ajax en FC Twente denderen door in zinderende titelstrijd

Speelronde 14: Ajax en FC Twente denderen door in zinderende titelstrijd

Speelronde 14: Ajax en FC Twente denderen door in zinderende titelstrijd

2 feb 2023

Koploper FC Twente en naaste achtervolger Ajax geven elkaar geen duimbreedte toe in de spannende titelstrijd van de Azerion Vrouwen Eredivisie. In speelronde 14 ontvangt FC Twente op Sportcampus Diekman Telstar. Ajax reist af naar Eindhoven voor de lastige uitwedstrijd tegen PSV. Nummer drie Fortuna Sittard speelt tegen sc Heerenveen dat naar de middenmoot sluipt. Feyenoord probeert in Alkmaar de eerste punten onder leiding van Jessica Torny te pakken. Excelsior knokt in Zwolle om de negatieve spiraal van vijf nederlagen te doorbreken.

Goed keeperswerk

Dankzij een midweekse 3-0 zege bij PSV vergrootte FC Twente het gat naar Ajax weer naar drie punten. De koploper toonde zich in Eindhoven uitermate effectief met onder andere twee treffers van Fenna Kalma. Haar teller staat dit seizoen alweer op 21 doelpunten. Toch vertelt de uitslag niet het hele verhaal van de wedstrijd. Het was aan goed keeperswerk van Daphne van Domselaar te danken dat PSV niet tot scoren kwam.

Daphne van Domselaar heeft dit seizoen pas twee doelpunten tegen gekregen.

Doelsaldo

Vrijdagavond komt Telstar naar Enschede, de nummer voorlaatst, maar zeker niet te onderschatten. De debutant komt steeds beter in vorm en pakte al een punt bij Fortuna Sittard en maakte het Ajax ook knap lastig vorige week. De Amsterdammers wonnen nipt met 1-0 en zagen FC Twente ook in doelsaldo verder uitlopen. Dat is bepalend mochten beide ploegen aan het einde van het seizoen gelijk eindigen. 

Puike partij

Ajax kan zich dus geen puntverlies veroorloven in de lastige uitwedstrijd tegen PSV. In andere jaren een topper, maar PSV draait een moeizaam seizoen, hoewel de ploeg van Rick de Rooij dinsdag een puike partij speelde tegen FC Twente. PSV creëerde veel kansen en de 0-3 nederlaag deed zeker geen recht aan het speelbeeld. 

Veel ogen zullen tijdens PSV – Ajax gericht zijn op Esmee Brugts.

Best of the Rest

Achter de top twee heeft Fortuna Sittard zich losgemaakt van de subtop en lijkt de ploeg van Roger Reijners de belangrijkste kandidaat voor de titel ‘Best of the Rest’. Niet slecht voor een debutant in de Azerion Vrouwen Eredivisie. De ambitieuze Limburgse club is goed uit de winterstop gekomen met een 0-4 zege op Feyenoord. Fortuna Sittard zal later in het seizoen tegen Ajax en FC Twente willen laten zien dat het volgend jaar het gat met de top twee kan verkleinen. 

Verantwoordelijkheid

De nummer drie ontvangt vrijdagavond in de Baandert sc Heerenveen, dat naar de middenmoot is geslopen, ondanks de 7-0 nederlaag bij FC Twente vorige week. De twee inhaalwedstrijden tegen Excelsior en vv Alkmaar werden in 2023 al wel gewonnen, waardoor de ploeg van Hans Schrijvers nog meer vier punten achterstaat op nummer vier ADO Den Haag. De pas 18-jarige Nayomi Buikema maakte tegen vv Alkmaar haar eerste goal in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Ondanks haar jeugdige leeftijd nam ze de verantwoordelijkheid om de wedstrijd vanaf de penaltystip te beslissen: 1-3.

Teleurstelling

Bij Feyenoord draaide het competitiedebuut van coach Jessica Torny uit op een grote teleurstelling. Zoals gezegd was Fortuna Sittard op Varkenoord veel te sterk: 0-4. Feyenoord heeft dus wat recht te zetten tegen vv Alkmaar, de nummer acht van de ranglijst, anders komt het rechterrijtje wel heel dichtbij. Excelsior is door de goede prestaties van Telstar afgezakt naar de laatste plaats. De ploeg zit een beetje in de hoek waar de klappen vallen. De laatste drie duels gingen telkens met een doelpunt verschil verloren. Uit tegen nummer negen PEC Zwolle krijgt Excelsior de kans om die negatieve spiraal te doorbreken. 

Ga naar het programma van speelronde 14.

Bekijk de samenvattingen van de eerder gespeelde wedstrijden.