Speelronde 13: Topper Ajax – Fortuna Sittard

Speelronde 13: Topper Ajax – Fortuna Sittard

Speelronde 13: Topper Ajax – Fortuna Sittard

26 jan 2024

Komend weekend gaat de Azerion Vrouwen Eredivisie verder met speelronde 13. Zes wedstrijden met als absolute blikvanger de topper tussen de nummers twee en drie van de ranglijst: Ajax – Fortuna Sittard. Koploper FC Twente gaat zaterdag 27 januari op bezoek bij Feyenoord.

Ajax – Fortuna Sittard

Fortuna Sittard kan bij winst op Sportpark de Toekomst het gat naar Ajax verkleinen tot een punt. Dat is geen sinecure. Sinds de entree van de Limburgse ploeg in de Azerion Vrouwen Eredivisie is het nog niet gelukt om punten te pakken in een duel met Ajax. In het Fortuna Sittard stadion was de ploeg van Suzanne Bakker met 0-4 veel te sterk. 

Ajax is de tweede seizoenshelft goed gestart met een 6-1 zege op Excelsior. Aanvoerder Sherida Spitse toonde haar klasse door de Excelsior-keeper vanaf de middenlijn te verschalken. Vier dagen later kon Ajax zich plaatsen voor de kwartfinale van de Women’s Champions League. Maar in het Parc des Princes was het Paris Saint-Germain van Jackie Groenen en Lieke Martens met 3-1. Ajax kan zich dinsdag 30 januari bij winst in de thuiswedstrijd tegen AS Roma alsnog bij de beste acht van Europa voegen. En zelfs een gelijkspel kan voldoende zijn als Bayern München niet van Paris Saint-Germain wint. De vraag is hoe de jonge ploeg het zware dubbelprogramma verwerkt. 

Ajax-middenvelder Rosa van Gool gaat over de knie, maar Ajax won in Sittard overtuigend met 0-4.

Feyenoord – FC Twente

Feyenoord en FC Twente kwamen in de vorige speelronde allebei niet in actie. De wedstrijden werden afgelast vanwege de slechte conditie van het veld. FC Twente morste nog geen punt en gaat soeverein aan kop in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Vlak voor de winterstop begon de aanvalsmachine uit Enschede wel licht te haperen. Coach Joran Pot zal de verplichte rustpauze hebben gebruikt om de roest van de aanvalspatronen te schuren.

Elke tegenstander wil FC Twente de eerste punten afpakken. Het zou het seizoen van Feyenoord weer wat glans geven, want dat verloopt tot nu toe zeer teleurstellend met een tiende plaats. Technisch manager Manon Melis verraste wel met het aantrekken van de Japanse international Toko Koga (18). Zij kan tegen de koploper direct laten zien of Feyenoord door haar komst achterin minder kwetsbaar is geworden.

FC Twente was thuis eerder dit seizoen met 3-1 te sterk voor Feyenoord.

PSV – ADO Den Haag

PSV zette de goede serie voor de winterstop door met een 1-3 zege bij Telstar. Joelle Smits scoorde haar achtste doelpunt van het seizoen. De ploeg van Roeland ten Berg schoof ten koste van PEC Zwolle op naar de vierde plaats. Zondag komt ADO Den Haag op bezoek op De Herdgang, dat eveneens sterk uit de startblokken is gekomen met een 2-1 zege op FC Utrecht. ADO Den Haag heeft met Lobke Loonen ook een makkelijk scorende spits in huis (zeven treffers) en lonkt naar het linkerrijtje. 

Joelle Smits is clubtopscorer van PSV met acht doelpunten.

PEC Zwolle – sc Heerenveen

PEC Zwolle zag PSV voorbij komen op de ranglijst. De ploeg van Olivier Amelink kreeg in de uitwedstrijd tegen AZ de beste kansen, maar liet na een 1-1 gelijkspel toch twee punten liggen. Om mee te blijven doen in de subtop zal PEC Zwolle thuis moeten winnen van nummer laatst sc Heerenveen. In Friesland werd het eerder dit seizoen 0-2. sc Heerenveen heeft vooral moeite met scoren en pas vijf goals gemaakt. De ploeg van Hans Schrijver zal moed putten uit de laatste wedstrijd voor de winterstop waarin sc Heerenveen met slechts 3-2 verloor van koploper FC Twente. Jasmijn Resink keepte een uitstekende wedstrijd.

Jasmijn Resink keepte voor de winterstop een puike partij tegen FC Twente.

FC Utrecht – Telstar

FC Utrecht won voor het laatst op 10 november. Toen werd Excelsior met 2-0 verslagen op Sportpark Zoudenbalch. De ploeg van Linda Helbling staat nog steeds in het linkerrijtje, maar ziet ADO Den Haag naderen na de nederlaag in de rechtstreekse confrontatie. Telstar had vorige week dankzij een aantal uitstekende reddingen van keeper Mei Wei Rispens lang uitzicht op een resultaat in de thuiswedstrijd tegen PSV, maar moest uiteindelijk toch buigen; 1-3. 

Telstar-aanvaller Samya Hassani snelt langs Lize van der Most (FC Utecht).

Excelsior – AZ

Technisch manager Stefanie van der Gragt heeft een vierjaren plan uitgestippeld om AZ terug te loodsen naar de top van de Azerion Vrouwen Eredivisie. Een eerste stap voor dit seizoen zou zijn om stapje voor stapje weg te komen uit de onderste regionen. AZ staat nu negende en heeft nummer acht Excelsior in het vizier. Bij een overwinning passeert AZ de ploeg uit Kralingen. Maar Excelsior is thuis lastig te verslaan. Dat lukte in de eerste seizoenshelft alleen Ajax en FC Twente. Van de tien punten werden er acht in het Van Dongen & De Roo stadion behaald. 

AZ en Excelsior deelden in de openingswedstrijd van het seizoen de punten: 1-1.

Uitzendschema ESPN

De volgende wedstrijden van speelronde 13 zijn live te volgen via ESPN:

Ajax – Fortuna Sittard, zaterdag 27 januari, aanvang 16.30 uur (let op: ESPN 2!!)

FC Utrecht – Telstar, zaterdag 27 januari, aanvang 14.00 uur

PSV – ADO Den Haag, zondag 28 januari, aanvang 12.15 uur

Excelsior – AZ, zondag 28 januari, aanvang 16.45 uur

Ga naar het volledige programma van speelronde 13

Bekijk hier de samenvattingen van de eerder gespeelde duels.