Speelronde 13: Feyenoord en Fortuna tegen elkaar in subtopper

Speelronde 13: Feyenoord en Fortuna tegen elkaar in subtopper

Speelronde 13: Feyenoord en Fortuna tegen elkaar in subtopper

27 jan 2023

De dertiende speelronde in de Azerion Vrouwen Eredivisie herbergt onder meer een duel in de subtop tussen Feyenoord en Fortuna Sittard. De gedeelde koplopers Ajax en FC Twente treffen met Telstar en sc Heerenveen twee lager geklasseerde teams, terwijl ADO Den Haag de degens kruist met PEC Zwolle en Excelsior de laatste plek hoopt af te staan aan VV Alkmaar.

Het is dringen geblazen in de subtop van de Vrouwen Eredivisie. Fortuna Sittard heeft de beste papieren om na speelronde 13 nog steeds op plek drie te staan. Er wordt echter door drie teams aan de stoelpoten van de Limburgers gezaagd. Eén daarvan is Feyenoord, de tegenstander van komende zondag. De Rotterdammers bezitten net als ADO Den Haag en PSV – dat een vrij weekend heeft – slechts drie punten minder dan Fortuna.

Wonder nodig

Feyenoord kan bij een zege de druk flink opvoeren, al is er een wonder nodig om dit weekend al de derde stek over te nemen. Het team van de nieuwe trainer Jessica Torny heeft een doelsaldo van nul, terwijl Fortuna tien punten in de plus staat. ADO heeft met een doelsaldo van negen plus betere papieren om Fortuna af te lossen, al speelde de ploeg van trainer Sjaak Polak een wedstrijd meer.

Tessa Wullaert van Fortuna Sittard in duel met Feyenoorders Cheyenne van de Goorbergh (l) en Esmee de Graaf (r).

Voor ADO is het zaak om zich na nederlagen tegen Ajax (3-2) en Feyenoord (0-2) snel op te richten. Die mogelijkheid doet zich voor in een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. De Zwollenaren, die eveneens twee keer op rij verloren, staan met acht punten op de achtste plek in de Vrouwen Eredivisie.

Rode lantaarn

Excelsior en VV Alkmaar vechten onder aan het klassement een belangrijke strijd uit. Winnen de Rotterdammers, dan dragen zij de rode lantaarn voorlopig over aan de concurrent uit Alkmaar. Voor laatstgenoemde staat er meer op het spel dan alleen het voorkomen van de status als hekkensluiter. Een winstpartij, en met name een ruime winstpartij, kan immers een flinke sprong op de ranglijst betekenen. Het verschil met nummer zeven sc Heerenveen bedraagt slechts drie punten voor Alkmaar, dat zelf tiende staat. Het verschil in doelsaldo is -19 (Heerenveen) om -22 (Alkmaar).

Ajax en FC Twente kunnen Alkmaar helpen bij een mogelijke opmars. Beide koplopers – Twente speelde een duel minder – komen uit tegen lager geklasseerde teams. De Amsterdammers hebben een Noord-Hollands onderonsje met Telstar, terwijl Twente zich meet aan Heerenveen. Met name voor Telstar gloort er hoop na een reeks van drie duels zonder nederlaag. PSV werd nota bene met 0-2 verslagen, terwijl ook Fortuna Sittard (2-2) en Excelsior (2-1) niet langs de Velsenaren kwamen.

Afgelastingen

Voor VV Alkmaar, Fortuna Sittard en PEC Zwolle staat dit weekend de eerste wedstrijd van het jaar op het programma. De ploegen kwamen vorig weekend niet in actie vanwege afgelastingen. Heerenveen, dat de wedstrijd tegen Alkmaar afgelast zag worden, speelde midweeks al een inhaalduel van vorig jaar met Excelsior. Die confrontatie werd met 1-0 gewonnen.

Bekijk hier het volledige programma van speelronde 13.

Ga naar de samenvattingen van de eerder gespeelde duels.