Speelronde 12: Wie klopt FC Twente? 

Speelronde 12: Wie klopt FC Twente? 

Speelronde 12: Wie klopt FC Twente? 

19 jan 2024

Ook de Azerion Vrouwen Eredivisie kent een ploeg die niet te kloppen is. FC Twente is net als PSV bij de mannen op de helft van de competitie nog zonder puntverlies. Welke club strooit in de tweede seizoenshelft als eerste zand in de Tukkerse machine? We gaan beginnen!

sc Heerenveen – FC Twente

Aan sc Heerenveen de schone taak om FC Twente in eigen huis als eerste punten af te snoepen op zondag 21 januari. Dat lijkt onmogelijk. De Friezen staan onderaan met vier punten. Wellicht kan sc Heerenveen moed putten uit de laatste wedstrijden van FC Twente voor de winterstop, toen de motor van de koploper wat stroever begon te draaien. AZ en vooral PEC Zwolle waren destijds dichtbij een punt. FC Twente zal op sportpark Skoatterwâld duidelijk willen maken dat de gedwongen rustpauze de ploeg goed heeft gedaan en de recordjacht voortzetten. 

FC Twente opent de tweede seizoenshelft met een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen.

Ajax – Excelsior

Voornaamste uitdager Ajax volgt inmiddels op zeven verliespunten. Wat die achterstand betreft zijn er wel parallellen met vorig seizoen te trekken, hoewel de Amsterdammers toen een gat van vijf punten dichtten en de schaal pakten. Ajax verraste in de winterstop met het nieuws dat het contract van coach Suzanne Bakker niet wordt verlengd, ondanks een landstitel en de koppositie in de groepsfase van de Champions League. Zaterdag 20 januari komt Excelsior op bezoek op Sportpark de Toekomst. De ploeg uit Kralingen met de gevaarlijke aanvaller Sabrine Ellouzi toont zich regelmatig een taaie tegenstander en heeft nu al meer punten dan in het gehele vorige seizoen. 

Ajax-coach Suzanne Bakker kreeg ondanks de goede prestaties te horen dat haar contract niet wordt verlengd.

AZ – PEC Zwolle

PEC Zwolle sloot de eerste seizoenshelft af met een vierde plaats. Verrassend, maar toch ook weer niet want in Zwolle wordt al jaren een uitstekend beleid gevoerd. De jeugdopleiding levert telkens weer nieuwe talenten af, die ook daadwerkelijk een kans in het eerste krijgen. In de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen FC Twente ging PEC Zwolle verdiend met een 0-1 voorsprong rusten. In de tweede helft kantelde de wedstrijd in Twents voordeel: 2-1. De ploeg van Olivier Amelink gaat zondag op bezoek bij AZ dat zich nog in de onderste regionen bevindt maar steeds beter begon te draaien. Zowel Ajax als FC Twente konden maar met moeite winnen van de Alkmaarders. AZ heeft met Floor Spaan weliswaar een topscorer in huis, maar is wel afhankelijk van de goaltjesdief. Spaan scoorde zeven van de elf AZ-goals.

PEC Zwolle was dichtbij een stunt tegen FC Twente voor de winterstop.

Telstar – PSV

Ook voor PSV was de winterstop een hinderlijke onderbreking. De ploeg van Roeland ten Berge had de stijgende lijn te pakken en toonde in de laatste wedstrijd tegen Ajax een knap staaltje onverzettelijkheid. Een 1-3 achterstand werd in de slotfase omgebogen naar een 3-3 gelijkspel. PSV opent de tweede seizoenshelft tegen Telstar. De ploeg uit de IJmond heeft de zaakjes defensief meestal wel op orde, maar kreeg in de laatste twee duels elf doelpunten tegen. 

Chimera Ripa is met zes goals en twee assists waardevol voor PSV in de eerste seizoenshelft.

FC Utrecht – ADO Den Haag

De terugkeer van FC Utrecht bleek een enorme aanwinst voor de Azerion Vrouwen Eredivisie. Waar de ploeg kwam, was het nooit saai met vaak veel goals, zowel voor als tegen. FC Utrecht mocht zich zelfs even koploper noemen, maar zakte vervolgens weg naar de zesde plaats. Geen schande. Zaterdag komt ADO Den Haag naar Sportpark Zoudenbalch in wat kan worden gezien als de ‘De Strijd om het Linkerrijtje’. Bij winst nadert ADO Den Haag nummer zes FC Utrecht tot op een punt. De ploeg van het trainersduo Stephan Vos en Alex Scholte zag sterkhouders Liz Rijsbergen en Jaimy Ravensbergen naar FC Twente vertrekken. Aan andere spelers dan de taak om op te staan. Lobke Loonen pakte haar kans en staat met zes treffers gedeeld zevende op de topscorerslijst.  

FC Utrecht zorgde voor veel spektakel voor de winterstop.

Fortuna Sittard – Feyenoord

De wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Feyenoord van zaterdag 20 januari (14.00 uur) gaat niet door. Vanwege de sneeuwval van de afgelopen dagen is het veld van het Fortuna Sittard Stadion onbespeelbaar. Het duel wordt op korte termijn opnieuw ingepland.

Live op ESPN

ESPN zou ook dit weekend weer drie duels live uitzenden. Helaas is Fortuna Sittard – Feyenoord afgelast. De volgende wedstrijden zijn wel te volgen op het open kanaal van de sportzender. 

Ajax – Excelsior, zaterdag 20 januari, aanvang 16.30 uur 

sc Heerenveen – FC Twente, zondag 21 januari, aanvang 12.15 uur