Speelronde 11: Pakt FC Twente de eerste periodetitel?

Speelronde 11: Pakt FC Twente de eerste periodetitel?

Speelronde 11: Pakt FC Twente de eerste periodetitel?

8 dec 2022

FC Twente kan in de elfde en laatste speelronde voor de winterstop van de Azerion Vrouwen Eredivisie de eerste periodetitel pakken. Daarvoor volstaat een punt in de thuiswedstrijd tegen de sterke debutant Fortuna Sittard. Het is een bijzondere speelronde die laat zien dat het vrouwenvoetbal zich enorm ontwikkelt. Voor het eerst in de historie van de Azerion Vrouwen Eredivisie worden alle wedstrijden geleid door vrouwelijke scheidsrechters.

De eerste periodetitel kan FC Twente bijna niet ontgaan. De ploeg van Joran Pot verloor nog geen punt en staat met nog een wedstrijd te gaan drie punten en tien doelpunten voor op naaste achtervolger Ajax. Om helemaal zeker te zijn zal FC Twente zondag 11 december een punt moeten pakken tegen Fortuna Sittard. Bij een nederlaag kan Ajax met een monsterzege in de inhaalwedstrijd tegen PEC Zwolle nog roet in het eten gooien.

Kersvers international Alieke Tuin is gebrand op een goed resultaat tegen koploper FC Twente.

Spannend toetje

Het voetbaljaar 2022/’23 in de Azerion Vrouwen Eredivisie eindigt met een spannend toetje. De kampioen van de hele competitie, de twee periodekampioenen en de hoogst geklasseerde van de eindstand zonder periode spelen aan het einde van het seizoen om de prestigieuze Eredivisie Cup. De vier clubs spelen eerst een halve finale volgens het knock-outsysteem, waarna de twee winnaars in de finale uitmaken wie de cup in de prijzenkast mag bijzetten.

FC Twente zal een zware kluif hebben aan Fortuna Sittard dat zich als debutant na een slechte start heeft opgewerkt naar de derde plaats op de ranglijst. Vorige week haperde de motor echter onverwacht met een 2-2 gelijkspel tegen nummer laatst Telstar. Maar Fortuna Sittard is ambitieus en zal er op gebrand zijn een resultaat te halen tegen een topclub. 

Trainer Sjaak Polak heeft ADO Den Haag weer aardig op de rails.

Subtop

Een interessant duel in de subtop is ADO Den Haag – Feyenoord, de nummer vier tegen de nummer zes. Het verschil is drie punten. Feyenoord begon het seizoen uitstekend met vier overwinningen, maar is daarna weggezakt. Trainer Danny Mulder werd ontslagen. Punten leverde dat vorige week thuis tegen FC Twente nog niet op, maar de ploeg toonde wel tekenen van herstel. FC Twente won met 0-1 op Varkenoord, waar Feyenoord zeker een gelijkspel had verdiend. ADO Den Haag kijkt na drie opeenvolgende zeges – alledrie met 3-0 – weer naar boven. Trainer Sjaak Polak heeft zijn ploeg weer aardig op de rails en hijgt Fortuna Sittard in de nek. 

Nummer vijf PSV gaat op bezoek bij Telstar dat onderaan staat en nog altijd op de eerste overwinning wacht. Het 2-2 gelijkspel bij Fortuna Sittard zal echter als een overwinning hebben gevoeld. Samya Hassani schoot in de blessuretijd de nooit meer verwachte gelijkmaker hoog in het doel. PSV dat na twee zeges op rij is opgeklommen naar de vijfde plek, is dus gewaarschuwd.

Samya Hassani schoot Telstar naar een verrassend punt tegen Fortuna Sittard.

Aanvangstijden vervroegd

In de andere twee duels op vrijdag spelen de nummers zeven tot en met tien tegen elkaar. PEC Zwolle ontvangt VV Alkmaar. Heerenveen krijgt Excelsior op bezoek. Alle vier de ploegen zullen denken dat er in deze wedstrijd wat te halen valt. In verband met de WK-kwartfinale van het Nederlands elftal tegen Argentinië zijn de aanvangstijden van de wedstrijden op vrijdag 9 december vervroegd naar 18.00 uur. ADO Den Haag – Feyenoord was al verplaatst naar donderdag 8 december om 19.30 uur. 

Bekijk hier het volledige programma.

Ga naar de samenvattingen van de duels in de eerdere speelronden.