Renate Jansen schiet FC Twente in topper langs Ajax

Renate Jansen schiet FC Twente in topper langs Ajax

Renate Jansen schiet FC Twente in topper langs Ajax

20 nov 2023

FC Twente heeft zondag goede zaken gedaan in de Azerion Vrouwen Eredivisie door Ajax in een direct duel te verslaan. In Amsterdam won de ploeg van trainer Joran Pot met 0-1 dankzij een treffer van Renate Jansen.

De aanvaller maakte de enige goal van het duel na ruim twintig minuten. Ajax-keeper Regina van Eijk was kansloos op de pegel in de verre hoek.

De Amsterdammers probeerden daarna nog wel de gelijkmaker te forceren, kregen ook goede kansen, maar slaagden niet in hun missie. Nadine Noordam was vlak voor tijd nog het dichtste bij de 1-1, maar zag haar poging op de lat belanden.

Door de overwinning is FC Twente na zeven duels nog altijd zonder puntverlies. De club heeft de voorsprong op landskampioen Ajax vergroot naar vijf punten.

Snelste goal

FC Utrecht klom op naar de tweede plaats. De ploeg speelde zaterdag in eigen huis gelijk tegen AZ (2-2) en heeft daardoor nu één punt meer dan Ajax. De Amsterdammers hebben wel twee wedstrijden minder gespeeld.

Floor Spaan brak namens AZ een record (in elk geval vanaf het seizoen 2020/’21) door al na elf seconden de score te openen. FC Utrecht kantelde daarna het duel door treffers van Eshley Bakker en Femke Prins. Spaan redde met haar tweede doelpunt echter alsnog een punt voor de nummer elf van de ranglijst.

Floor Spaan vestigde een nieuw record met haar snelle goal.

Ruime zege Fortuna Sittard

Fortuna Sittard kwam op gelijke hoogte met Ajax (met één wedstrijd meer gespeeld) door een ruime 4-0 zege op hekkensluiter SC Heerenveen. Hildur Antonsdóttir, Feli Delacauw, Tessa Wullaert en Jarne Teulings maakten de goals.

PSV klom op naar plek vijf door een 0-2 zege bij Feyenoord en stopte daarmee de opmars van de Rotterdammers. Gwyneth Hendriks en Chimera Ripa waren trefzeker. Ook Telstar pakte de volle buit. Thuis tegen ADO Den Haag wonnen de Velsenaren met 1-0 door een goal van Jannette van Belen.

Excelsior en PEC Zwolle schoten niet veel op met hun puntendeling. In Krimpen aan den IJssel werd het 1-1. Sabrine Ellouzi had de thuisploeg verrassend op voorsprong gezet, maar het lukte de ploeg niet om de winst te pakken. Tien minuten voor het einde van het duel maakte Tara te Wierik vanuit een hoekschop gelijk. Keeper Isa Pothof redde uiteindelijk nog een punt voor haar ploeg nadat de gasten namens Evi Maatman een ultieme kans kregen op de zege.

Bekijk hier de stand.