PSV verslaat Ajax, twee goals clubtopscorer Joëlle Smits

26 apr 2021

In de eerste ronde van de play offs deed PSV in poule A uitstekende zaken. Terwijl de vrouwen uit Eindhoven Ajax met 3-1 versloegen, speelden FC Twente en ADO Den Haag met 1-1 gelijk. Die uitslag stond ook op het scorebord bij de enige wedstrijd in poule B dit weekend, tussen PEC Zwolle en sc Heerenveen.

In de Pure Energie Eredivisie Vrouwen stond zondag slechts een wedstrijd ingepland. In Eindhoven namen PSV en Ajax het tegen elkaar op. Ajax begon sterk en was via een schot van Eshly Bakker in de 16e minuut dicht bij de openingstreffer. De lat stond een treffer in de weg. Drie minuten later lag de bal aan de andere kant wel in het doel. Een mistrap in de Ajax-defensie werd opgepikt door Romée Leuchter die Naomi Pattiwael diep stuurde. De buitenspeelster bleef koel en rondde beheerst af: 1-0.

Smits kroont zich tot clubtopscorer PSV

Nog geen tien minuten later leek de wedstrijd gespeeld. PSV-spits Joëlle Smits benutte eerst een strafschop en scoorde vervolgens binnen een minuut opnieuw, nu op aangeven van Esmee Brugts. Met de 3-0 kroonde Smits zich en passant tot topscorer allertijden van PSV Vrouwen. Deze tegenslag leek Ajax niet te deren. Een minuut na de 3-0 schoot Nikita Tromp uit een strafschop de 3-1 binnen, waarna de spits in de 36e minuut de aansluitingstreffer op haar schoen had. Keeper Sari van Veenendaal redde echter knap. In de levendige tweede helft kregen beide ploegen legio kansen, maar werden beide keepers niet meer gepasseerd.

Sari van Veenendaal redde knap op een inzet van dichtbij van Nikita Tromp.

Olislagers redt punt voor Twente

De andere wedstrijd in poule A werd al op vrijdagavond gespeeld. In Den Haag stonden ADO en FC Twente tegenover elkaar. Liz Rijsbergen zette de thuisploeg in de eerste helft met een fraai afstandsschot op voorsprong. FC Twente leek – net als in de halve finale van de TOTO KNVB Beker – een nederlaag te moeten incasseren in Den Haag, maar tien minuten voor tijd wist voormalig ADO-speelster Marisa Olislagers alsnog de 1-1 binnen te schieten. Pleun Raaijmakers (ADO) ontving nog een rode kaart (twee keer geel) in blessuretijd, maar dit had geen invloed op de uitslag.

In poule B stond, nadat VV Alkmaar-Excelsior vanwege enkele Alkmaarse coronagevallen was uitgesteld, slechts een wedstrijd op het programma. PEC Zwolle ontving thuis sc Heerenveen. Nadat Jassina Blom eerst nog de lat raakte, was het Imre van der Vegt die de score opende. Die voorsprong hield slechts acht minuten stand. Na een scrimmage voor het doel van PEC Zwolle tikte invalster Jet van der Veen de gelijkmaker binnen.

Speelronde 2

Op 30 april staan drie duels op het programma: in poule A Ajax-ADO Den Haag, in poule B sc Heerenveen-Excelsior en VV Alkmaar-PEC Zwolle. Alle duels beginnen om 19.30 uur. Op zondag 2 mei staat om 12.15 uur FC Twente-PSV gepland.