Nieuwe competitieopzet Pure Energie Eredivisie Vrouwen

Nieuwe competitieopzet Pure Energie Eredivisie Vrouwen

Nieuwe competitieopzet Pure Energie Eredivisie Vrouwen

10 mei 2021

De Pure Energie Eredivisie Vrouwen krijgt vanaf het seizoen 2021/’22 een nieuwe competitieopzet. Dat is het resultaat van een vernieuwde toekomstvisie om met de hoogste Nederlandse vrouwenvoetbalcompetitie door te groeien naar de internationale (sub)top. In het nieuwe competitiemodel vervallen de play-offs en spelen alle teams drie keer tegen elkaar in een reguliere competitie.

De nieuwe competitieopzet voor de Pure Energie Eredivisie Vrouwen komt voort uit een krachtenbundeling tussen de clubs en de KNVB, met als doel de beste competitieopzet voor dit moment en de toekomst te vinden. Een groot aantal afgevaardigden op voetbaltechnisch gebied van clubs uit de Pure Energie Eredivisie Vrouwen is samen met de KNVB gaan kijken welke stappen nodig zijn om de positieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren een goed vervolg te geven.

Door de huidige competitie kritisch tegen het licht te houden, verschillende competitiemodellen te bekijken en analyses te maken van topcompetities in de ons omringende landen, is gekomen tot een breed gedragen visie, passend bij de sportieve ambities van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

Anderhalve competitie

Het spelen van meer wedstrijden is cruciaal voor de Pure Energie Eredivisie Vrouwen om het gat met de buitenlandse topcompetities te verkleinen. Dat is één van de algeheel ondersteunde conclusies die in de nieuwe visie naar voren komen.

Daarom is besloten komend seizoen over te gaan tot het spelen van anderhalve competitie, waarin alle clubs drie keer tegen elkaar uitkomen en alle clubs in totaal 24 competitiewedstrijden spelen. De stand op de ranglijst nadat alle clubs twee keer tegen elkaar hebben gespeeld, is bepalend voor de thuis/uit-verhouding in de derde reeks.

De NOS zendt zondagavond de samenvattingen uit van alle duels in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

Periodetitels

Gedurende het seizoen spelen de clubs in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen om periodetitels. De winnaars van deze periodetitels komen uit in een nieuwe vorm van de Eredivisie Cup. In dat nieuwe model wordt via knock-outwedstrijden gespeeld om de winst van deze prijs.

Het invoeren van de periodetitels in de competitie en de knock-outwedstrijden in de Eredivisie Cup hebben naar verwachting een positieve invloed op de spanning en de competitiviteit. Alle clubs zullen vanaf de achtste finales instromen in de TOTO KNVB Beker Vrouwen. Het uitgangspunt blijft dat alle clubs om drie prijzen kunnen spelen. Omdat de ontwikkelingen in het (internationale) vrouwenvoetbal dusdanig snel gaan, volgt in 2023 een evaluatie en wordt het gekozen competitiemodel opnieuw tegen het licht gehouden.

Pure Energie Eredivisie Vrouwen

In 2007 ging de Eredivisie Vrouwen van start. Sindsdien kende de hoogste nationale competitie in het vrouwenvoetbal verschillende structuren en een fluctuerend aantal deelnemende clubs. Komend seizoen bestaat de competitie uit ADO Den Haag, Ajax, vv Alkmaar, Excelsior, Feyenoord, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV en FC Twente.

Eerder dit jaar werd Pure Energie naam gevend sponsor van de Eredivisie Vrouwen. Ook wordt sinds dit seizoen de zondagse competitiewedstrijd structureel live uitgezonden op ESPN. De NOS zendt zondagavond de samenvattingen uit van alle duels in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.