Moon Pondes terug onder de lat bij PSV: ‘Genoten van mijn rentree’

Moon Pondes terug onder de lat bij PSV: ‘Genoten van mijn rentree’

Moon Pondes terug onder de lat bij PSV: ‘Genoten van mijn rentree’

1 feb 2024

Keeper Moon Pondes (23) was een vaste kracht van PEC Zwolle toen ze anderhalf jaar geleden onverwacht een punt achter haar loopbaan zette. Afgelopen zomer blies ze haar carrière opeens nieuw leven in bij PSV. Anderhalve week geleden voltooide ze haar sprookje met haar eerste speelminuten van het seizoen. ‘Ik heb genoten van mijn rentree.’

Het was in de zomer van 2022 een opvallende beslissing van voormalig jeugdinternational Pondes. Eind 2020 gloorde er nog een gouden toekomst voor haar toen ze voor de eerste – en voorlopig enige – keer werd geselecteerd voor de OranjeLeeuwinnen. Amper anderhalf jaar later vond ze het mooi geweest en hing ze haar keepershandschoenen aan de wilgen.

‘Ik stopte met voetballen omdat ik er eerlijk gezegd wel een beetje klaar mee was. Ik had mijn doel bereikt: mijn eigen shirtje van het Nederlands elftal. Hoewel ik geen interlands heb gespeeld, vroeg ik me af wat ik in het voetbal eigenlijk nog wilde bereiken. Daar wist ik geen antwoord op. Bovendien werkte ik op dat moment in een kinderopvang en viel het mij steeds zwaarder om dat te combineren met topsport. Ik koos voor mijn maatschappelijke carrière. Ik wilde ontdekken wat de wereld mij nog meer te bieden had.’

Moon Pondes maakte haar rentree in de Azerion Vrouwen Eredivisie tegen Telstar

Belletje van PSV

Voetbal had vanaf dat moment geen plaats meer in haar leven. Ze vond een baan in het speciaal basisonderwijs in Leiden, een minuut of twintig rijden van haar huis in Zoetermeer. De keeperstrainingen maakten plaats voor diensten bij de kleuters, de onderbouw en de bovenbouw. Het enige wat ze nog aan sport deed, was naar haar werk toe fietsen. Lachend: ‘Volgens mijn vriend was ik hoofdsponsor van de sportschool. Ik had wel een abonnement, maar ik ging vrijwel nooit.’

Met haar vriend verhuisde ze later naar Doetinchem, waar ze een nieuwe baan vond als onderwijsassistent in het speciaal basisonderwijs. ‘Ik zat daar op mijn plek. Ik miste het voetbal niet. Ik dacht toen echt dat ik nooit meer zou voetballen.’

Maar toen kwam opeens het belletje van Damian Ranzijn, destijds keeperstrainer van PSV. Pondes was aan het werk. Ze vermoedde dat het de makelaar was die haar belde. ‘Dus ik liep naar de gang toe en nam op. Bleek dat het PSV was. Of ik misschien weer wilde gaan voetballen? Daar werd ik compleet door overvallen. Ik wist niet wat ik moest zeggen.’ Lachend: ‘Ik vroeg maar of ik later terug kon bellen.’

Wat had ze te verliezen? Niets. Dus besloot ze het gesprek met PSV aan te gaan en te luisteren naar wat de club haar te bieden had. Vervolgens begon het toch weer te kriebelen. Nadat ze een proeftraining meedraaide, hakte ze de knoop door. Ze zette haar handtekening onder een contract. Haar baan zegde ze op. ‘Wat heeft meegespeeld, is dat ik PSV een mooie club vind. Teruggaan naar FC Twente, waar ik in de jeugd heb gespeeld, hoefde van mij niet. Andere clubs trekken me niet zo. Maar voor PSV wilde ik een uitzondering maken. Hun verhaal sprak mij aan. Bovendien zijn de faciliteiten hier geweldig. Voetbal is nu mijn fulltime baan.’

Moon Pondes verricht een redding in de wedstrijd tegen Telstar

Spierpijn na de training

Na een jaar lang nauwelijks te hebben gesport, was het zaak om weer fit te worden. ‘Na de eerste trainingen had ik ontzettend veel spierpijn. Ook simpele dingen, zoals het vangen van een bal, mislukten soms. Er zijn momenten geweest waarop ik dacht: wat ben ik aan het doen? Balgevoel had ik nog wel, maar het duurde best even voordat ik stabiel presteerde. Dat frustreerde mij soms, omdat ik van mezelf wist dat ik het wel kan.’

Maar Pondes vond de weg omhoog. Drie weken voor het begin van de winterstop kreeg ze het gevoel dat ze stabiel presteerde, vertelt ze. Anderhalve weel geleden werd ze beloond met een basisplaats tegen Telstar (1-3 winst), haar eerste speelminuten van het seizoen. Trainer Roeland ten Berge gaf haar de voorkeur boven keeper Lisan Alkemade, die de hele eerste seizoenshelft onder de lat stond. Afgelopen weekend keepte ze ook negentig minuten tegen ADO Den Haag (3-1 winst).

‘Ik krijg nu de kans om mezelf te bewijzen. Ik heb hier hard voor gewerkt. Mijn doel van dit seizoen was om speelminuten te krijgen. Ik heb genoten van mijn rentree in de Eredivisie. Dit is waarom ik weer ben gaan voetballen.’