Meidenvoetbal kan de wereld veranderen

Meidenvoetbal kan de wereld veranderen

Meidenvoetbal kan de wereld veranderen

18 nov 2022

Wat zou er gebeuren als we in meiden gaan geloven? Dan staan ze later als vrouw niet langer aan de zijlijn.

Op 20 november is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Op deze dag staan we erbij stil dat kinderen recht hebben op veiligheid en onderwijs, maar ook op spelen en sporten. Dit klinkt als vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Vooral voor jonge meiden zijn deze rechten niet altijd vanzelfsprekend. Wereldwijd worden ze nog altijd achtergesteld en gediscrimineerd, zowel in het dagelijks leven als in de sport.

Daarom zet Plan International zich in voor gelijke rechten voor meiden met projecten in ruim 50 landen in Afrika, het Midden-Oosten, Azië, en Latijns-Amerika. Zodat meiden en jonge vrouwen kunnen leren, zich kunnen ontwikkelen, voor zichzelf op kunnen komen en hun eigen beslissingen kunnen nemen. Omdat wij geloven dat voetbal daarbij helpt, omarmt Plan International meidenvoetbal met het initiatief La League.

Sterker maken

Met La League wil Plan International meiden in ontwikkelingslanden sterker maken via voetbal. Meidenvoetbal draagt naast beweging en plezier bij aan de kracht en het zelfvertrouwen van meiden. Ook helpt het de ongelijkheid tussen meiden en jongens tegen te gaan.

Plan International

Plan International werkt als maatschappelijk partner samen met de Azerion Vrouwen Eredivisie zodat zoveel mogelijk meiden het maximale uit zichzelf kunnen halen via voetbal. Dit is in het verleden onder andere gebeurd met het event #TeamLaLeague dat in samenwerking met de Eredivisiespelers werd gelanceerd om zoveel mogelijk geld op te halen voor meidenvoetbal projecten in Brazilië en Nicaragua.

Resultaten

Met #TeamLaLeague is in de afgelopen 5 jaar ruim 84.000 euro opgehaald. Hierdoor zijn er sinds 2017 in Brazilië en Nicaragua onder meer 58 nieuwe meidenvoetbalteams opgericht. Daarnaast zijn er 550 jongerenwerkers getraind en 12 voetbalvelden veiliger en beter gemaakt. Ook zijn bijna 1.700 kinderen en jongeren opgeleid tot zogenoemde “Champions of Change”. Zij komen nu actief op voor hun rechten en strijden voor gelijkheid tussen meiden en jongens.

Meer informatie vind je op planinternational.nl.