Marit Auée rook aan Oranje: ‘Prachtig om mee te maken’

Marit Auée rook aan Oranje: ‘Prachtig om mee te maken’

Marit Auée rook aan Oranje: ‘Prachtig om mee te maken’

28 sep 2023

FC Twente-verdediger Marit Auée (21) debuteerde afgelopen week in de selectie van het Nederlands elftal. Een beloning voor haar ontwikkeling van de afgelopen jaren. ‘Dit was een droom die is uitgekomen.’

Bondscoach Andries Jonker gaf haar plotseling een seintje, afgelopen dinsdag tijdens de Nations League-wedstrijd tegen Engeland (2-1 winst). In de uitverkochte Galgenwaard (24.000 supporters) mocht Auée een kwartier voor tijd gaan warmlopen. ‘Ik keek mijn ogen uit. Er zaten zoveel mensen op de tribunes. Er was zoveel kabaal in het stadion. Echt prachtig om mee te maken.’

Even leek het erop alsof haar debuut voor de OranjeLeeuwinnen aanstaande was, maar uiteindelijk bleef het voor Auée bij een warming-up. ‘Voor mij was het al schitterend dat ik op de bank mocht zitten en het laatste kwartier een warming-up mocht doen. Natuurlijk hoopte ik dat ik mijn eerste speelminuten zou maken, maar ik ging nergens vanuit. We speelden immers om een ticket voor de Olympische Spelen. Dan weet je dat je niet zomaar speelminuten krijgt. Zeker niet wanneer je voor het eerst bij de selectie zit, zoals ik.’

Twee weken geleden kreeg Auée het goede nieuws te horen van Joran Pot, haar trainer bij FC Twente. Hij vertelde haar dat ze was geselecteerd voor de Nations League-wedstrijden tegen België en Engeland. Vorige week maandag meldde Auée zich in Zeist bij de selectie.

‘Het was een prachtige ervaring. Ik heb er met volle teugen van genoten’, blikt de jonge en talentvolle verdediger terug. ‘Maandagochtend was ik nog best wel zenuwachtig, maar de andere speelsters stelden mij meteen op mijn gemak. Via FC Twente en de nationale jeugdselecties kende ik een aantal van hen natuurlijk al persoonlijk. Ik voelde me direct welkom en had het meteen naar mijn zin. Ik kijk met een grote glimlach op mijn gezicht terug op de afgelopen dagen.’

Het pad naar de top dat Auée de afgelopen jaren bewandelde, is geleidelijk aan omhoog gegaan. Voordat ze zich bij FC Twente in het vizier van bondscoach Andries Jonker speelde, bleef ze zich ontwikkelen in de Azerion Vrouwen Eredivisie. In 2018 maakte ze de overstap van haar jeugdclub CSV Apeldoorn naar Eredivisionist PEC Zwolle. In 2019 debuteerde ze in de hoofdmacht van de Zwollenaren. Ze begon op de links- en rechtsbackpositie, maar verhuisde later naar de as. Na een periode waarin ze vooral inviel, veroverde ze een vaste basisplaats.

‘In mijn jaren bij PEC Zwolle heb ik me steeds verder ontwikkeld. Ik ben een verdediger die graag naar voren wil en risico’s neemt, maar in het begin was ik soms nog te naïef. Uiteindelijk ben ik volwassener in mijn spel geworden en heb ik geleerd te doseren. Ik ben beter gaan aanvoelen wanneer ik wel en niet naar voren moet gaan. Ook in het coachen heb ik mezelf verbeterd.’

In de zomer van 2022 werd haar ontwikkeling beloond met een droomtransfer naar FC Twente. ‘Spelen voor een topclub in de Eredivisie is voor mij altijd een doel geweest.’ Ze dwong in haar eerste seizoen meteen een basisplaats af. ‘Dat had ik niet verwacht. Ik wist niet dat ik op dat moment al zo ver in mijn ontwikkeling was. Maar het type spel van de ploeg ligt mij goed. Dat ik als centrale verdediger af en toe het middenveld in mag dribbelen, vind ik fijn.’

Van al haar seizoenen in de Eredivisie heeft ze het afgelopen seizoen de grootste stappen gezet, vindt ze. ‘Dat komt onder meer door de meiden met wie ik speel. Bij Twente heb ik Caitlin Dijkstra in de verdediging naast me staan. Ik leer veel van haar. Doordat we om de prijzen spelen en in de Champions League uitkomen, kan ik hopelijk doorgroeien. Verdedigend moet ik stabieler worden. Uiteindelijk hoop ik ook meer leiding aan de ploeg te kunnen geven.’

Haar debuut in de selectie van het Nederlands elftal smaakt in ieder geval naar meer. ‘Als je één keer bij de groep hebt gezeten, wil je er ook de volgende keer bij zitten. Ik weet dat ik daar mijn uiterste best voor moet doen. Maar ik kijk er naar uit om op deze voet verder te gaan.’