Liz Rijsbergen kende een droomstart bij FC Twente: ‘Van Enschede wist ik niets’

Liz Rijsbergen kende een droomstart bij FC Twente: ‘Van Enschede wist ik niets’

Liz Rijsbergen kende een droomstart bij FC Twente: ‘Van Enschede wist ik niets’

16 jan 2024

Talent Liz Rijsbergen (21) stapte afgelopen zomer over van middenmoter ADO Den Haag naar topclub FC Twente. Niet alleen op sportief, maar ook op persoonlijk vlak een avontuur. Ze verhuisde bijvoorbeeld van Leiden naar het voor haar onbekende Hengelo. Maar de topscorer van FC Twente van dit seizoen vond meteen haar draai. ‘Ik voelde me direct welkom.’

Lang had de jonge aanvaller bij haar nieuwe club niet nodig om warm te draaien. Veertig seconden om precies te zijn. Zo kort duurde het slechts totdat Rijsbergen in haar eerste officiële wedstrijd voor FC Twente scoorde, begin september in de Supercup tegen landskampioen Ajax (5-2 winst voor FC Twente). Een prachtige uithaal met links die er via de binnenkant van de paal invloog.

Alsof dat al geen droomstart was, werd het voor haar alleen nog maar mooier. Ook vier dagen later, in de voorronde van de Champions League tegen Sturm Graz uit Oostenrijk, eiste zij de hoofdrol op. De wedstrijd was amper een kwartier onderweg of ze had er al twee in liggen, eerst de belangrijke 1-0 en vervolgens ook de 2-0. Die lijn zette Rijsbergen door in de competitie. De aanvaller maakte voor de winterstop acht doelpunten, waarmee zij een belangrijk aandeel had in de koppositie van FC Twente. De club uit Enschede, die komende zondag de competitie hervat met een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen, bleef tot nu toe met 33 punten uit 11 duels ongeslagen. 

Zelf praat Rijsbergen over haar droomstart bij haar nieuwe club alsof het de normaalste zaak van de wereld is. ‘Ik kwam zonder verwachtingen naar FC Twente toe. Ik liet het allemaal op me afkomen. Maar ik ging meteen goed van start. Dat was lekker. Daarna ging het wat minder, maar al snel pakte ik de draad weer op. Over het algemeen ben ik erg tevreden over het afgelopen halfjaar.’

Liz Rijsbergen aan de bal in de competitiewedstrijd tegen concurrent Ajax

Verhuisd naar Hengelo

Het lijkt misschien wel alsof het de rechtsbuiten van FC Twente meteen vanaf het begin makkelijk afging. Maar haar transfer naar FC Twente was een grote stap. Voor het eerst in haar leven stond ze op eigen benen. Als speelster van ADO Den Haag woonde Rijsbergen nog bij haar ouders in Leiden. Nu woont ze bijna tweehonderd kilometer verderop in Hengelo, in een huis dat beschikbaar is gesteld door FC Twente. Ze deelt de woning met teamgenoten Taylor Ziemer, Leonie Doege en Jill Diekman.

Rijsbergen: ‘Ik reisde de afgelopen vijf jaar bijna dagelijks heen en weer tussen Leiden en Den Haag. Den Haag ken ik supergoed. Van Enschede wist ik in het begin niets. Ik kwam hier in een omgeving terecht die ik niet kende. Daar moest ik aan wennen. Maar ik ben goed ontvangen. Ik voelde me direct welkom. Dat zorgde ervoor dat ik goed kon presteren. Nu voel ik me hier echt thuis.’

Daarnaast ontdekte Rijsbergen bij FC Twente al snel dat ze met zichzelf aan de slag moest. Niet zozeer op voetballend gebied, maar wel op conditioneel en fysiek vlak. ‘Negentig minuten lang alles geven ging me bij ADO Den Haag goed af, maar bij FC Twente ligt het tempo hoger. Ik moest meer longinhoud krijgen. Ook moest ik vaker de sportschool in, om mijn lichaam sterker te maken. Dat is gelukt, maar het moet nog beter. Een betere conditie en een sterker lichaam zijn de twee belangrijkste punten waarop ik mezelf het komende halfjaar richt.’

Liz Rijsbergen aan het begin van het seizoen met de Supercup in haar handen

Op jacht naar de landstitel

Het liefst speelt Rijsbergen als rechtsbuiten. Op die positie maakte zij bij ADO Den Haag indruk. Maar bij FC Twente werd ze in het begin van het seizoen vaak opgesteld in de spits. ‘Ik speelde daar volgens mij best prima en ik vond het ook best leuk om te doen. Maar ik vind mezelf meer een rechtsbuiten. Uiteindelijk ben ik ook hier bij FC Twente naar die plek toe verhuisd. Als spits moet je een aanspeelpunt zijn. Ik ben geen speelster die makkelijk een bal vasthoudt. Ik ben eerder een type dat de ruimte aan de zijkant weet te benutten door een actie te maken.’

Teleurstellend aan het eerste halfjaar van Rijsbergen bij FC Twente was natuurlijk het mislopen van het hoofdtoernooi van de Champions League. ‘Dat was voor ons een enorme klap. Maar we zijn daar goed mee omgegaan. We bleven niet in het negatieve hangen, maar wonnen vervolgens alle wedstrijden in de competitie. Dat vind ik heel knap.’

Het doel van dit seizoen is om de landstitel te veroveren. Het gat met nummer twee Ajax, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld, is nu al opgelopen naar tien punten. ‘Wij kijken niet naar andere teams, maar alleen naar onszelf. We moeten doorgaan met waar we mee bezig zijn. Dan maken we een grote kans om kampioen te worden.’