Keepster Jasmijn Resink stond als kind in de spits: ‘Opeens leerde ik duiken’

Keepster Jasmijn Resink stond als kind in de spits: ‘Opeens leerde ik duiken’

Keepster Jasmijn Resink stond als kind in de spits: ‘Opeens leerde ik duiken’

2 apr 2024

Het is een verhaal dat eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Pas op haar veertiende begon Jasmijn Resink (22) met keepen, nadat ze jarenlang aanvaller was. Nu staat ze in de Azerion Vrouwen Eredivisie voor het tweede seizoen op rij onder de lat bij sc Heerenveen.

Wanneer Resink als kind van zes in de kleedkamer van haar eerste club Roda ’46 Leusden zat, en de vraag werd gesteld wie er déze week wilde gaan keepen, keek ze altijd zwijgzaam de andere kant op. ‘Ik moest er niet aan denken om in het doel te gaan staan’, lacht ze. ‘Ik was aanvaller. Ik wilde scoren.’

Resink, in de zomer van 2022 vastgelegd door sc Heerenveen, werd niet als keeper geboren. Vanaf haar zesde tot aan haar veertiende stond ze in de aanval. Keepen deed ze voor het eerst buiten clubverband, in haar laatste jaren op de basisschool. Tijdens wedstrijdjes in de schoolpauzes nam ze steeds vaker plaats onder de lat, op het grasveld naast haar school. ‘Toen ontdekte ik opeens van mezelf dat ik best aardig kon duiken. En ik vond het nog leuk om te doen ook. Lekker zweven, vliegend naar de kruising toe. Dat vond ik geweldig.’

Op haar veertiende gebeurde er iets dat haar leven uiteindelijk zou veranderen. De keeper van haar elftal bij Roda ’46 Leusden vertrok naar een hoger team. ‘Toen dacht ik: misschien moet ik het gewoon eens proberen, keepen. Mijn trainer twijfelde heel erg. Hij vond mij ook erg goed in het veld, zei hij. Maar uiteindelijk was ik de enige van mijn team die zich aanbood, dus móést hij mij wel laten keepen. Gelukkig ging het goed. Daarom mocht ik van hem blijven staan. Sindsdien ben ik altijd onder de lat gebleven.’

Pas op haar veertiende begon Jasmijn Resink met keepen, nadat ze jarenlang aanvaller was.

Weinig tegengoals bij sc Heerenveen

Alsof dat allemaal al niet wonderlijk genoeg was, bleek Resink ook nog eens een groot talent. Al na een half seizoen was ze toe aan de volgende stap en vertrok ze naar Sporting ’70, om daar op een hoger niveau te kunnen keepen. Daarna ging het hard. Binnen drie, vier jaar werd ze geselecteerd voor het belofte-elftal van Telstar.

‘Toen ik al na een half jaar keepen direct al een stap omhoog maakte, begon ik te beseffen dat ik kennelijk echt talent had. Vanaf dat moment besloot ik er vol voor te gaan. Maar ik wist nog niet hoe ver ik kon komen. Dat ik uiteindelijk werd opgenomen in het beloftenelftal van Telstar, was voor mij een droom die uitkwam. Toen werd keepen voor mij ineens écht serieus. Ik realiseerde me toen dat het voor mij misschien écht mogelijk was om de Vrouwen Eredivisie te halen’, zegt Resink die uiteindelijk via Excelsior bij sc Heerenveen belandde, waar ze nu twee jaar keept.

Op persoonlijk vlak kent Resink momenteel een uitstekend seizoen bij sc Heerenveen. Ondanks dat ze met haar club tiende staat in de Azerion Vrouwen Eredivisie, incasseerde ze tot nu toe slechts 30 tegendoelpunten. Minder dan concurrenten Telstar (59) en Excelsior (45) én clubs die bóven sc Heerenveen staan, zoals AZ (31), PEC Zwolle (32) en Feyenoord (30). Ook FC Utrecht (36), dat zesde staat, incasseerde meer goals dan sc Heerenveen. Niet alleen de verdedigers van sc Heerenveen, maar vooral ook de reddingen van Resink hebben een groot aandeel in het lage aantal tegengoals van sc Heerenveen.

Jasmijn Resink: “Soms besef ik nog niet hoe snel het mij is gegaan.”

Wereldredding tegen Fortuna Sittard

Resink: ‘Vooral mentaal ben ik de afgelopen periode sterker geworden. Als je als keeper een fout maakt, ben je meteen de Sjaak. Je moet voorkomen dat fouten in je hoofd gaan zitten. Daarom word ik begeleid door een mental coach. Als ik ergens mee zit, kan ik hem altijd bellen. Alleen daarover praten, is voor mij al een opluchting. Ik denk dat ik tegenwoordig beter met tegenslag kan omgaan dan vroeger. Daardoor ben ik dus ook een betere keeper geworden.’

Afgelopen februari, in de thuis tegen Fortuna Sittard (0-0), maakte ze nog een wereldredding. De Belgische topspits Tessa Wullaert gaf vanaf de flank een voorzet. Maar de bal week af van zijn koers en zeilde over Resink heen, richting het doel. Achteruit rennend dook ze naar de bal, waarbij ze haar hand er nog net tegenaan kreeg. Knap tikte ze de bal tegen de lat. ‘Dat was mijn mooiste redding van het seizoen.’

Het toont nog maar eens aan dat Resink zich thuis voelt onder de lat. ‘Soms besef ik nog niet hoe snel het mij is gegaan. Acht jaar geleden keepte ik bij Roda ’46 Leusden mijn eerste wedstrijd. Nu ben ik eerste keeper bij sc Heerenveen in de Vrouwen Eredivisie. Ik ben daar heel trots op. Toen ik op dat grasveld naast mijn basisschool onder de lat stond, had ik dit nooit durven dromen.’