Jonna van de Velde voetbalt met twee gehoorapparaten in

Jonna van de Velde voetbalt met twee gehoorapparaten in

Jonna van de Velde voetbalt met twee gehoorapparaten in

11 dec 2023

‘Wat zeg je?’ grapt Jonna van de Velde (22) halverwege het interview. De middenvelder van Ajax, die het afgelopen jaar lang buitenspel stond door een kruisbandblessure, draagt in haar beide oren een gehoorapparaat. Ook tijdens het voetballen.

Eigenlijk is het natuurlijk niets bijzonders. Maar toch ook weer wel. Voor zover bekend is Van de Velde de enige speelster in de Azerion Vrouwen Eredivisie die voetbalt met twee gehoorapparaten in. ‘Eerlijk gezegd krijg ik er zelden reacties op. Vaak hebben mensen niet eens door dat ik ze draag. Vroeger droeg ik felle blauwe, die zag je duidelijk zitten. Maar nu hebben ze de kleur van mijn haar: blond. Ik draag mijn haar er ook vaak overheen. Dus meestal valt het niet eens op dat ik ze in heb.’

Jonna van de Velde viert een doelpunt van Ajax

Van de Velde, die in 2018 debuteerde in het eerste elftal van Ajax, schreeuwde vroeger als kind nogal hard, vertelt ze. Zo hard dat haar ouders zich afvroegen of ze zichzelf wel goed kon verstaan. Op haar vijfde besloten ze haar te onderwerpen aan een gehoortest. De uitslag was glashelder. De kleine Jonna kampte met een gehoorbeschadiging. Kennelijk al sinds haar geboorte. Hoe jong en klein ze ook nog was: er zat voor haar niets anders op dan het dragen van twee gehoorapparaten.

Van de Velde: ‘In het begin droeg ik ze altijd trouw. Maar op een gegeven moment vond ik dat niet meer fijn en ben ik ermee gestopt. Ik was jong en eigenwijs, ik vond dat ik ze niet meer nodig had. Elke keer als ik ze sporadisch weer in deed, moest ik er weer aan wennen. Dan klonken de geluiden zo hard dat ik dat helemaal niet fijn vond. Pas op mijn veertiende ben ik ze weer dagelijks gaan dragen.’

Schreeuwende coach

Het voetbal zorgde ervoor dat Van de Velde haar gehoorapparaten toch weer in deed. Hoe hard haar coach in de jeugd vanaf de zijlijn ook naar haar stond te schreeuwen en te roepen, ze hoorde hem niet. Lachend: ‘Hij liep soms echt een paar meter het veld in, zodat ik hem kon verstaan. Toen dacht ik: dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Daarom ben ik ze toch maar weer gaan dragen. Op zich is het namelijk wel handig als je kunt verstaan wat de trainer tegen je zegt, haha.’

Jonna van de Velde verlengde haar contract vorig seizoen tot 2025

Zonder gehoorapparaten in haar oren hoort Van de Velde voor ongeveer zeventig procent. Het voeren van één-op-één-gesprekken is dan geen probleem. Maar over een langere afstand ligt dat anders. ‘Ik vind het belangrijk dat ik op het veld alles hoor wat er tegen me wordt gezegd. Niet alleen door de trainer, maar ook door m’n teamgenoten. Heb ik de bal en staat er iemand vrij? Moet ik meeverdedigen en loopt er iemand uit mijn rug weg? Dan wil ik dat horen. Alles wat mijn teamgenoten communiceren, moet ik kunnen verstaan.’

Lekkende batterijen

Een bal koppen terwijl je twee gehoorapparaten in hebt: kan dat eigenlijk wel? Of moet je dan bang zijn dat ze uitvliegen? ‘Daar heb ik gelukkig geen last van. Ze blijven tijdens het voetballen altijd goed zitten. Voor mij is het ook volstrekt normaal dat ik met twee gehoorapparaten in speel. Ik weet haast niet beter.’

Hinder heeft ze er dus nooit van ondervonden. Alhoewel… ‘Mijn vorige setje gehoorapparaten hadden een mankement. Als het hard regende, dan begonnen de batterijen te lekken. Dan hoorde ik niks meer. Maar gelukkig heb ik sinds een jaar nieuwe gehoorapparaten. Nu gebeurt dat niet meer. Gelukkig maar.’