Inhaalprogramma: Top drie in actie!

Inhaalprogramma: Top drie in actie!

Inhaalprogramma: Top drie in actie!

15 dec 2023

In de Azerion Vrouwen Eredivisie worden komend weekend drie uitgestelde duels ingehaald. FC Twente wil foutloos de winterstop in. De koploper ontvangt zondag nummer laatst sc Heerenveen.  Ajax, dat volop meedraait in de Champions League, heeft zeven verliespunten meer dan FC Twente. De ploeg van Suzanne Bakker kan zich thuis tegen ADO Den Haag geen misstap meer veroorloven. Fortuna Sittard is de laatste weken op schot, maar speelt vrijdagavond tegen AZ dat zich zowel tegen Ajax als FC Twente een taaie tegenstander toonde.

Wie een blik op de ranglijst werpt, ziet in FC Twente een ploeg die foutloos door de Azerion Vrouwen Eredivisie dendert. Tien gespeeld, dertig punten. Toch zeggen deze cijfers niet alles want de laatste twee wedstrijden, draait de rode machine niet meer zoals in de speelronden daarvoor. AZ knokte zich vorige week na een late aansluitingstreffer van Desiree van Lunteren bijna naar een punt in Enschede. Het bleef uiteindelijk 2-1 voor de koploper. 

PEC Zwolle bracht de foutloze koploper aan het wankelen, maar FC Twente trok toch aan het langste eind: 2-1.

Wankelen

PEC Zwolle bracht de gedoodverfde kampioenskandidaat daadwerkelijk aan het wankelen afgelopen dinsdag. De talentvolle ploeg van Olivier Amelink nam in de eerste helft brutaal de leiding en had vlak na rust kansen om uit te lopen naar 0-2. Uiteindelijke kantelde de wedstrijd in het voordeel van FC Twente en trok de ploeg van Joran Pot de Overijsselse derby met 2-1 over de streep. 

FC Twente sluit de eerste seizoenshelft zondag af met de derde thuiswedstrijd op rij, dit keer tegen sc Heerenveen. De koploper tegen de nummer laatst. De meeste mensen zullen een eentje op het TOTO-formulier invullen, zeker omdat sc Heerenveen zou moeizaam tot scoren komt, tot nu toe pas drie keer. De Friezen zullen echter moed putten uit de mindere vorm van de Tukkers en graag nog wat meer zand strooien in de machine om zo een einde te maken aan de perfecte score van FC Twente.

Lobke Loonen vecht een duel uit met Telstar-aanvoerder Felice Hermans.

Champions League

Ajax doet het uitstekend in de groepsfase van de Champions League. De ploeg van Suzanne Bakker haakt aan bij de top van Europa en strijdt volop mee om een plek in de knock-out fase. De Nederlandse kampioen verraste donderdag opnieuw door Bayern München in Duitsland op 1-1 te houden. Voor die extra doordeweekse inspanning betaalt Ajax wel een prijs in de Azerion Vrouwen Eredivisie, zo lijkt het. Na het spectaculaire gelijkspel tegen PSV (3-3) bedraagt de achterstand op rivaal FC Twente al zeven punten. Vorig seizoen verkeerde Ajax in dezelfde situatie en pakte de Amsterdammers na een zinderend slot van de competitie toch de schaal. 

Dan mag de achterstand op FC Twente dit weekend zeker niet verder oplopen. En dat is met een wedstrijd tegen ADO Den Haag lastig zat. De ploeg van het trainersduo Stephan Vos en Alex Scholte is een stabiele middenmoter die het rechterrijtje aanvoert. ADO Den Haag moet winnen om aan te haken bij FC Utrecht, PSV en PEC Zwolle. Alle Haagse ogen zullen gericht zijn op Lobke Loonen. De technische begaafde spits scoorde in vijf van de laatste zes wedstrijden.

Fortuna Sittard heeft de laatste weken veel goals te vieren met Tessa Wullaert vaak als stralend middelpunt.

Taai

Fortuna Sittard is de nummer drie in verliespunten. De ploeg van Roger Reijners is de laatste weken op schot met 7-1 zege op Telstar en een 0-6 overwinning op Sportpark Zoudenbalch bij FC Utrecht. Het is dan ook niet vreemd dat de Belgische vedette Tessa Wullaert de topscorerslijst aanvoert met elf doelpunten. 

Vrijdagavond gaat Fortuna Sittard op bezoek bij AZ in Wijdewormer. De ploeg van Mark de Vries staat voorlaatste en ze zeggen dat de stand nooit liegt. Toch toonde AZ zich de afgelopen twee speelronden zowel tegen Ajax als FC Twente een taaie tegenstander. Beide duels gingen nipt verloren met 2-1. 

Live op ESPN

Zondag 17 december, 12.15 uur: Ajax – ADO Den Haag

Zondag 17 december 16.45 uur: FC Twente – sc Heerenveen