Het trainingskamp van Feyenoord: Weerwolven en oefenwedstrijd tegen Arsenal

Het trainingskamp van Feyenoord: Weerwolven en oefenwedstrijd tegen Arsenal

Het trainingskamp van Feyenoord: Weerwolven en oefenwedstrijd tegen Arsenal

11 jan 2024

Zes dagen lang verbleef Feyenoord afgelopen week in de Algarve in Portugal, waar het onder meer een oefenwedstrijd speelde tegen het Arsenal van Oranje-internationals Vivianne Miedema en Victoria Pelova. Maar er was ook ruimte voor ontspanning. ‘Elke avond sloten we af met een potje Weerwolven’, zegt keepster Jancintha Weimar (25).

Dinsdagavond landde de selectie van Feyenoord weer op Nederlandse bodem. ‘Het hotel was prachtig, het veld lag er schitterend bij en het was er een stuk warmer dan in Nederland’, zegt de huidige aanvoerder van Feyenoord lachend.

In Estádio Municipal Bela Vista speelde Feyenoord oefenwedstrijden tegen Arsenal (uitslag niet naar buiten gebracht) en Eintracht Frankfurt (3-1 verlies). Maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Haar teamgenoten zeiden tegen Weimar dat ze in dit interview niet mag vergeten te benoemen dat elke avond gezellig werd afgesloten met een potje Weerwolven.

Jacintha Weimar kijkt tevreden terug op het trainingskamp in Portugal

Weerwolven

Weerwolven is een spel dat vergelijkbaar is met het populaire Videoland-programma De Verraders. Door de juiste kaart te trekken veranderen enkele deelnemers in een weerwolf. Het doel van deze weerwolven is om alle burgers in het spel te vermoorden. De burgers moeten op hun beurt de weerwolven opsporen voor het zover is.

‘Overdag hadden we natuurlijk een druk programma. Niet alleen met trainen of met het spelen van wedstrijden, maar ook met meetings en krachttrainingen. Als je al die tijd druk bezig bent geweest, is het natuurlijk leuk om de dag samen af te sluiten met een spelletje’, vertelt Weimar, die afgelopen jaar haar debuut maakte voor de OranjeLeeuwinnen.

‘Zodoende gebeurde het dat we elke avond met een grote groep afsloten met een potje Weerwolven. We maakten de kamer pikdonker en schenen met onze zaklampjes, om de spanning nog wat verder op te voeren. In dit spel kun je niemand vertrouwen. Iemand die normaal gesproken veel praat en die nu opeens muisstil is, is meteen verdacht. Het was hartstikke leuk om dit met elkaar te spelen.’

Arsenal en Eintracht Frankfurt

Het trainingskamp in de Algarve was deels ingericht om de klappen van de eerste competitiehelft te boven te komen, zegt Weimar. Doel van dit seizoen was om de aansluiting te vinden met regerend landskampioen Ajax en bekerwinnaar FC Twente. Maar in plaats daarvan werd het gat met hen juist alleen maar groter. De huidige tiende plaats in de competitie is voor de Rotterdammers een teleurstelling.

Als aanvoerder probeerde zij dit trainingskamp haar teamgenoten mee te geven om vooral te gaan genieten van de mooie affiches tegen Arsenal en Eintracht Frankfurt, twee mooie tegenstanders om tegen te spelen. Arsenal is al jaren een van de topteams in de Engelse competitie. Eintracht Frankfurt is de nummer drie van de Bundesliga en neemt dit seizoen deel aan de Champions League.

‘Wij hebben voor de winterstop natuurlijk een paar tikken gehad. Sommige meiden gaven de afgelopen tijd aan dat ze daarmee in hun hoofd bleven zitten. Daar hebben we goed met elkaar over gesproken. Ik probeerde hen in Portugal mee te geven dat we vrijuit moeten gaan voetballen. Ik denk dat dat ons al veel gaat helpen. Wat gebeurd is, is gebeurd. Daar moeten we niet in blijven hangen. Volgens mij hebben alle meiden de knop nu wel omgezet.’

Jacintha Weimar probeert een doelpunt te voorkomen in de wedstrijd tegen Ajax

De Slimste Speelster

Andere activiteiten die in Portugal op het programma stonden, waren onder meer een fanatieke mountainbiketocht en een door een staflid bedachte quiz: De Slimste Speelster. Weimar reikte met haar groepje tot de finaleronde. Daarin was het middenvelder Cheyenne van den Goorbergh die werd uitgeroepen tot winnaar. ‘Het was leuk om elkaar op een andere manier te leren kennen. Dat is één van de voordelen als je samen op trainingskamp bent. Wat dat betreft hebben we op het gebied van teambuilding stappen gezet.’

Volgende week zaterdag hervat Feyenoord de competitie met een uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Weimar: ‘Ik zie de tweede competitiehelft met vertrouwen tegemoet. Als we met elkaar in gesprek blijven gaan, komen de resultaten vanzelf. De weg omhoog is ingeslagen. Daar heeft dit trainingskamp zeker aan bijgedragen.’