Herstart Azerion Vrouwen Eredivisie: wie stopt FC Twente?

Herstart Azerion Vrouwen Eredivisie: wie stopt FC Twente?

Herstart Azerion Vrouwen Eredivisie: wie stopt FC Twente?

16 jan 2023

Het waren zes lange weken zonder Eredivisievoetbal, maar we gaan komend weekeinde gelukkig weer starten. Op dit moment maken de elf ploegen van de Azerion Vrouwen Eredivisie definitief de balans op. Hoe zijn ze uit de winterstop gekomen? Wat is er nodig om in de tweede seizoenshelft stappen te maken? Voor elke club is dat verschillend, afhankelijk van de doelstellingen en perspectieven.

Neem FC Twente. De regerend landskampioen zette van september tot en met december in competitieverband een perfecte reeks neer: tien wedstrijden, dertig punten, doelsaldo 47-2. Dat betekent niet dat men zich in Enschede al rijk rekent. Sterker nog, coach Joran Pot kwam tot de conclusie dat zijn selectie een tussentijdse kwaliteitsimpuls nodig had nu hij langere tijd niet kan beschikken over de Kayleigh van Dooren, Ella Peddemors en Anna-Lena Stolze. Het drietal kampt met zware blessures.

De leiding van FC Twente reageerde door Naomi Pattiwael aan zich te binden. De snelle buitenspeler kwam vier seizoenen voor PSV uit en keert nu na een half jaar afwezigheid weer terug in de Eredivisie. En alsof het zo had moeten zijn: Pattiwael reist zondag af naar De Herdgang, want Twente hervat de competitie met een uitwedstrijd tegen PSV.

Klassieker in ArenA

Zoals vaker in de afgelopen seizoenen lijkt Ajax de naaste belager van koploper Twente. Ook de Amsterdamse vrouwen kunnen terugkijken op een prima eerste seizoenshelft waarin ze slechts één keer punten morsten. Eind november verloren ze de topper bij FC Twente met 3-1. Ajax deed dus weinig fout en is volop in de race, maar zag in de winterstop wel regisseur Victoria Pelova naar de FAWSL (FA’s Womens Super League) verkassen.

Ajax ging (nog) niet de transfermarkt op, maar maakte in de winterstop wel bekend dat de Klassieker tegen Feyenoord op zaterdag 4 maart in de Johan Cruijff ArenA zal plaatsvinden. Een waanzinnig affiche om naar uit te kijken, want voor het eerst in de geschiedenis zullen de Ajax vrouwen een competitiewedstrijd in de ArenA spelen. Zet dus maar in je agenda, zaterdag 4 maart 16.30 uur.

Wat gaat er allemaal gebeuren achter de koplopers? In ieder geval is het razend spannend in de subtop, met nieuwkomer Fortuna Sittard als grootste verrassing tot dusver. Coach Roger Reijners heeft zijn ploeg in het debuutseizoen meteen goed op de rails gekregen. De selectie herbergt ervaring en talent en heeft veel scorend vermogen in huis. Top-5 was aan het begin van het seizoen de doelstelling, al is oud-bondscoach Reijners ervaren genoeg om te weten dat dat geen vanzelfsprekendheid is. Fortuna pakte negentien punten en staat momenteel derde, maar verloor kansloos van Twente en Ajax.

Torny terug

Achter Fortuna azen liefst drie clubs op die derde plek. ADO Den Haag, PSV en Feyenoord haalden alle drie tot dusver zestien punten. De grootste nieuwsgierigheid gaat uit naar de herstart van Feyenoord dat Jessica Torny strikte als opvolger van de aan de kant gezette Danny Mulder. Torny was sinds 2015 in diverse functies actief voor de KNVB, maar keert nu weer terug als clubtrainer. Torny krijgt een extra week om haar ideeën op de selectie over te brengen, want Feyenoord is – vanwege het oneven aantal clubs in de competitie – komend weekend vrij. Zondag 29 januari wacht een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard.

De overige vijf clubs hebben vooralsnog moeite om aan te haken. PEC Zwolle, sc Heerenveen en VV Alkmaar boekten tot dusver twee overwinningen. Voor Excelsior en nieuwkomer Telstar smaakte het zoet van de overwinning eenmaal. Zij zullen er alles aan doen om het gat met de subtop te overbruggen.

De 22e en laatste speelronde van Azerion Vrouwen Eredivisie is in het weekend van 5-7 mei.

Programma komend weekend

Vrijdag 20 januari, 19.30 uur
Ajax – ADO Den Haag
VV Alkmaar – sc Heerenveen
Telstar – Excelsior
Fortuna Sittard – PEC Zwolle

Zondag 22 januari, 12.15 uur
PSV – FC Twente